Rusija testirala novu raketu

Rusija je sa kosmodroma Pleseck, u okviru vežbi "Stabilnost-2008", uspešno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu "topola".

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2008.

13:05

Default images

Kako je izjavio načelnik Službe Raketnih snaga strateške namene za iformisanje Aleksandar Vovk, u predviđeno vreme raketa je sa visokom preciznošću pogodila naznačeni cilj na poligonu Kura na Kamčatki. Lansiranje je nadgledao ruski predsednik i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev. Ruski predsednik je rekao da je "zadatak ispunjen kvalitetno".

"To pokazuje da naša tehnika funkcioniše kako je planirano", rekao je Medvedev i dodao da će se Rusija naoružavati "novim vidovima snaga i sredstava" i "nastaviti sa lansiranjem tradicionalnih balističkih raketa" koje ima.

"Njihova je efikasnost dokazana vremenom i to je veoma dobro, to pokazuje da je naš štit u redu", rekao je predsednik Rusije, a prenela državna novinska agencija Itar-Tas.

Trostepena "topola" je u stanju je da pogađa mete na maksimalnoj udaljenosti od 10.000 kilometara, a njena startna težina 45 tona.

Prema tvrdnjama stručnjaka, raketu odlikuje velika pokretljivost i "zmijolik" let, što je čini praktično neprimetnom za radare.

Raketne snage strateške namene ukupno su ove godine pet puta lansirale rakete, a očekuje se da do kraja godine lansiraju još dve.

Ruski predsednik juče je nadgledao vežbe Severne flote, tokom kojih je ispaljena interkontinentalna raketa "plavetnilo" na cilj u Tihom okeanu, udaljen 11.547 kilometara.

Agencija Itar-Tas javila je da je danas sa atomske podmornice "Jekaterinburg" Severne flote u Barencovom moru ispaljena još jedna raketa "plavetnilo" na cilj na Kamčatki.

Sa Podmornice "Zelenograd" ruske Tihookeanske flote ispaljena je balistička raketa R-29R, a iz podmornice "Tigar" Severne flote ispaljena je krilata raketa, na jedan od poligona Flote, javio je Itar-tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: