Đelić: Skrenuta pažnja na Vinču

Na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), uspešno je skrenuta pažnja na problem nuklearnog goriva u Vinči, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.10.2008.

01:06

Default images

Ministar za nauku i tehnološki razvoj je novinarima, nakon donatorske konferencije za dekomisiju reaktora u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, kazao da je zadovoljan učinkom srpske delegacije na 52. Generalnoj konferenciji IAEA.

"Na kraju učešća srpske delegacije na ovoj konferenciji možemo reći da je učinak bio dobar. Privukli smo pažnju celog sveta na problem istrošenog goriva u Vinči, koji mora biti rešen do sredine sledeće godine, da bi gorivo moglo biti preuzeto i otpremljeno u Rusiju do 2010. godine", kazao je Đelić.

On je naglasio da je sa delegacijom Rusije dogovoreno da se potreban međudržavni sporazum dovrši do kraja godine, a da do kraja januara 2009. godine on bude potpisan.

"Za finansiranje tog projekta dobili smo podršku Amerike od tri miliona dolara i Češke u visini od milion dolara, a tražili smo podršku i drugih zemalja i međunarodnih organizacija", rekao je Đelić koji je i potpresednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija će iz budžeta morati da finansira deo projekta otpremanja istrošenog nuklearnog goriva iz reaktora u Vinči na reprocesiranje u Rusiju, za šta je potrebno još 25 miliona dolara.

Đelić je dodao i da je veoma važno i što je generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej, dobitnik Nobelove nagrade za mir, pristao da prvi put poseti Srbiju sledeće godine na proleće, a do tada bi Srbija kako je ocenio trebalo da izglasa novi zakon o nuklearnoj bezbednosti, uspostavi nužne institucije i pristupiti dodatnom protokolu o nuklearnoj brezbednosti u svetu.

Rešavanjem problema istrošenog goriva u Vinči rešava se ono što 24 godine opterećuje ceo svet, a Srbija se učlanjuje u klub nacija koje su bezbedne, odgovorne i doprinose stabilnosti i sigurnosti sveta, naglasio je potpredsednik srpske vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

"Ova konferencija u Beču doprinela je podizanju rejtinga naše zemlje u svetu", kazao je Đelić.

On je naglasio da Srbija planira aktivno da se bavi problemom Vinče i da će istovremeno raditi i na razvijanju znanja Srbije o nuklearnoj energiji, koja ima mnoge pozitivne aspekte primene u domenu zdravlja i mnogim drugim oblastima.

"Srbija nema nikakve planove u vezi izgradnje nuklearnih reaktora, jer to zakon zabranjuje, ali treba da gradi svoje naučne kapacitete, prati razvoj u ovom domenu, koji je naučna budućnost sveta", rekao je potpredsednik srpske vlade.

Đelić je danas, učešćem na donatorskoj konferenciji, završio trodnevni boravak u Beču, gde je predvodio delegaciju na 52. Generalnoj konferenciji IAEA.

Podrška SAD za Vinču

SAD su dale podršku naporima Srbije da preostalo istrošeno nuklearno gorivo iz instituta "Vinča" bude izmešteno iz Srbije do 2010. godine. Na Generalnoj konferenciji IAEA u Beču američka delegacija podržala je taj projekat, kaže pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj Miroslav Vesković.

Tražili smo od američke delegacije da poveća sumu finansijskih sredstva koja su rezervisali za tu oblast", rekao je Vesković za Tanjug i dodao da su Amerikanci obećali će srpskom zahtevu "posvetiti odgovarajuću pažnju".

Upućena je molba američkoj delegaciju da teret rešavanja problema istrošenog nuklearnog goriva iz kruga instituta na "nekakav podjednak način podnesu svi koji to mogu" i podsetio da su Amerikanci do sada obezbedili oko četiri miliona dolara za rešavanje tog problema.

"Mi insistiramo da to bude značajnije više i nadamo se da ćemo imati njihovu (američku) podršku u tome", istakao je Vesković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: