Direktor: Nije bilo zataškavanja

Direktor O.Š. "8. septembar" u Pirotu Ljubiša Ćirić kaže da je škola preduzela sve zakonske mere povodom optužbi o zlostavljanju njihove trinaestogodišnje učenice.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

15:35

Default images

Učenicu su, prema optužbi roditelja, maltretirale starije učenice. "Rukovodstvo škole se juče sastalo sa načelnikom Školske uprave u Nišu i republičkim i opštinskim prosvetnim inspektorom i na tom smo sastanku zaključili da postoje izvesne sitne manjkavosti u sprovođenju zakonske procedure", rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

Ćirić je naveo da je školi dat rok od 60 dana da ispravi te manjkavosti.

Direktor je priznao da je škola trebalo da reaguje brže i ranije obavesti policiju i Ministarstvo prosvete.

"Situacija je bila delikatna i morali smo da se upoznamo sa svim detaljima. Postoje kontradiktornosti u izjavama roditelja i dece. Sve se to dešavalo tokom prepodneva, u kući učenice iz škole 'Vuk Karadžić', za vreme nastave, i nije tačno da je zlostavljanje trajalo osam sati, već se sve odigravalo od 8 do 13 sati", rekao je Ćirić.

Ćirić nije želeo da komentariše navode roditelja "da ih iz škole nisu obavestili" i naveo da nije tačno da su u školi pokušali da zataškaju slučaj.

Ćirić je rekao da su o incidentu, dan nakon što se dogodio, saznali razredni starešina i pomoćnik direktora, koji su postupili prema zakonu.

"Istog dana učenice su dale pisane izjave, a sutra smo saznali da postoji snimak zlostavljanja, održali smo sednicu nastavničkog veća i odredili vaspitno-disciplinske mere učenicama", kaže on.

"Sve učesnice ovog nemilog događaja, izuzev žrtve, dobile su strogi ukor nastavničkog veća, a postoji i zakonska mogućnost premeštaja učenica u drugu školu, što se može uraditi isključivo uz saglasnost roditelja", rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u školi su "zgranuti time što se dogodilo" i "smatraju da je odgovornost na svima, u porodici, školi, društvu - svima koji brinu o učenicima".

"Bili smo svesni toga da, čim postoje snimci, stvar ne može biti sakrivena od javnosti. Pomenute snimke video sam prvi put u ponedeljak, pošto su došli roditelji zlostavljane devojčice. Žalosno je što su akteri ovog incidenta deca sa primernim vladanjem, izuzev jedne, koja ima četvorku iz vladanja", rekao je Ćirić.

Prema optužbama roditelja, četiri devojčice odvele su na silu trinaestogodisnju devojčicu u stan jedne od njih, tukle je i potom je primoravale da se skida i seksualno je maltretirale.

Drugarica žrtve bila je primorana da snima mobilnim telefonom. Snimak se brzo proširio gradom.

Incident je danas osudila i podružnica Srpskog lekarskog društva u Pirotu. "Lekari SLD-a u Pirotu zahtevaju od medija da objave slike sa imenima aktera ovog skandaloznog događaja, ali i njihovih roditelja koji snose ogromnu odgovornost za njihovo vaspitanje", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: