Četvrtak, 15.05.2008.

15:35

Direktor: Nije bilo zataškavanja

Direktor O.Š. "8. septembar" u Pirotu Ljubiša Ćirić kaže da je škola preduzela sve zakonske mere povodom optužbi o zlostavljanju njihove trinaestogodišnje učenice.

Izvor: Beta

Direktor: Nije bilo zataškavanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

milorad

pre 15 godina

Прочитавши све ове коментаре схватих да је Школа по Закону изрекла најстрожу казну!Благо нама,имамо дивну државу и Закон који штити СИЛЕЏИЈЕ А НЕ ЖРТВЕ!А сад ја имам нови предлог:не дозволимо да се овај злочин заташка,покренимо ИНИЦИЈАТИВУ да се овај монструозни ЗАКОН МЕЊА!Нека медији буду носиоци те активности а ми читаоци и гледаоци ћемо дати своју подршку.СПАСИМО НЕКЕ БУДУЋЕ ЖРТВЕ од криминалаца и хулигана које овакав закон штити!
Милорад С.,професор

Ana

pre 15 godina

Dakle, strog ukor nastavnickog veca i to je to! Posle ce se sve nastaviti kao sto je i bilo: devojcice-siledzije ce nastaviti da sa maltretiranom pohadjaju skolu i ako bude dobre prilike, ponovo ce je maltretirati, samo sto ovog puta mozda za to nece znati javnost. Strasno. Umesto toga, mislim da bi bilo mnogo bolje i efikasnije ovakvoj "deci" zabraniti ne da pohadjaju tu skolu i smestiti ih u dom za maloletnike. Posle toga verovatno se takvi zlocini ne bi desavale, ili bi se desavali mnogo redje.

ivana

pre 15 godina

Iako posle ovakvih vesti covek prvo ostane nem, NE SMEMO ostati nemi, nego jasno i glasno osuditi SVE koji su krivi!!! Ne smemo nasesti na pricu da je drustvo krivo! Ako je krivo drustvo, onda tom drustvu treba i suditi za zlocin, a ovo je ZLOCIN i nista drugo! Po meni, u “drustvo” koje je krivo u prvi red spadaju roditelji, a treba ispitati i odgovorne po skoli. To sto je skola izrekla ukore ZLOCINCIMA nije nikakva kazna, cak ce ispasti “face” u svojim poremecenim glavama. Da podsetim da su one osmi razred i da u skolu idu jos nedelju dana. Ukor pa sta? Ovakav zlocin uveliko prevazilazi skolu, naravno da je ukor najveca kazna koju skola moze da izrekne, ali uopste nije rec o toj kazni, vec o zakonskoj kazni, sudskoj... Postoje i popravni domovi i maloletnicki zatvori!
Odgovornost direktora je ogromna. Nije prijavio slucaj, nije pozvao pomoc, nije zbrinuo devojcicu. Na televiziji je rekao da je cekao da se stvar “slegne”. Da se silovanje “slegne”???? Jos mi je sokantnija izjava: “Bili smo svesni toga da, čim postoje snimci, stvar ne može biti sakrivena od javnosti”. Da li to znaci da bi oni sve sakrili od javnosti, ali eto, na njihovu nesrecu, postoje snimci? UZASNO!!!
Pridruzujem se apelu iz predhodnih komentara i molim vas da ne dozvolite da se ovo “slegne’ i zaboravi. Vi kao novinari imate barem neku moc, ako nista drugo, da svaki dan podsecate javnost i opominjete. Ovo mora da se izgura do kraja. Ako se zaboravi i ako niko ne bude kaznjen poruka deci i svima drugima koji zive u Srbiji bice da zlocin prolazi nekaznjeno i da, zapravo, moze da se radi sta god se pozeli.

dado

pre 16 godina

Ovo je velika sramota za nase drustvo u cijelini.Desila se jedna nezapamcena svirepost prema bespomocnom dijetetu, a sta drustvo radi.Novine i televizija objavlljuju slike zlostavljanja i kace ih na internet, direktor skole govori da zlostavljanje nije trajalo 8 vec 6 sati i da ce djevojcice biti strogo ukorene ,a sociolozi i psiholozi komentarisu o ovom slucaju kao zanimljivom fenomenu.Alo ljudi a sta je sa djevojcicom.Direktor pod hitno treba dobiti ostavku ako nista onda zbog apsolutnog odsustva brige i negiranja odgovornosti u cijelom slucaju, Mediji koji su objavili snimak i slike krivicno gonjeni jer je to protiv zakonito, a djevojcice propisno kaznjenje u skladu sa nivoom svijesti koji su ispoljile , a koji je ocigledno veoma visok, i naravno najstrozije roditelje. Dakle direktore napolje, tehnicki ministre i tuzioce na posao!

pera

pre 16 godina

Iskreno, pomalo mi je zao ovog direktora -- zapleo se covek u dogadjaj koji daleko prevazilazi njegove nadleznosti, a ocigledno i kapacitete. Ovo je posao za sudstvo, socijalne radnike i psihijatre. Kakva se reakciaja i komentar ocekuje od direktora skole kome je jedini nacin kaznjavanja ovakvog dela ocena iz vladanja?

zabrinuta

pre 16 godina

IZBACITI IZ SKOLE I ONEMOGUCITI DALJE SKOLOVANJE!
Kakav primer dajete drugoj deci?!?! Da ce im zlocini proci nekaznjeno ili sa bednim kaznama?! SRAMOTA! U kakvoj drzavi zivimo! Ucinile su krivicne delo, maloletnice ili ne! Moraju da odgovaraju za to pred sudom!

Aleksandar G.

pre 16 godina

Kazniti roditelje zato sto je takvo ponasanje tih devojcica verovatno posledica zanemarivanja ili zlostavljanja u porodici...a onda svi (i devojcice i roditelji) pravac na porodicnu psihoterapiju i pod nadzor socijalnog radnika.

jovana

pre 16 godina

joj bitne li razlike. nije zlostavljanje trajalo 8 nego 5 sati. jao,jao. direktore da je tvoje dete u pitanju jel bi ti ta 3 sata predstavljala razliku... sramota.

Dragana

pre 16 godina

I sama sam majka dve devojcice i zgrozena sam ovim dogadjajem. Kako direktor ima morala da i dalje bude na toj funkciji? Gde su roditelji zatajili u vaspitavanju ovih devojcica i kako ce nesretna zlostavljana devojcica dalje kroz zivot? Zar ce i dalje u skolu sa drugaricama, koje ce biti kaznjene ukorom? Gde je tu pravda? Kao dugogodisnji novinar apelujem na kolege iz medija da prilikom objavljivanja slika vode racuna o deci!!! Gde vam je dusa, imate li i vi decu. Ako imate razmislite kako je devojcici, koja je na njima. Zar joj nije dovoljna muka sto su je razapele vrsnjakinje pa sada je jos razapinju i po medijima. Postoje li kazne u ovoj zemlji? Deca se pretvaraju u mostrume. Stanimo na put tome.

VLADIMIR

pre 16 godina

I pored stete koja je ucinjena tom detetu, zar su pojedini pisani mediji morali to zlo i slikom da prikazu dovoljno je samo i to sto su napisali kuda ide nasa omladina.

majka

pre 16 godina

jadna mala curica....ne prestajem da mislim na nju i njene roditelje...nadam se , da ce svi koji snose odgovornost za ovo sto joj se desilo, biti adekvatno kaznjeni.
nije mi takodje jasno, kako su pojedine novine mogle da objave fotografije sa snimka?

quo vadis srbijo??

Vanja

pre 16 godina

Moje misljenje je da skola nije preduzela sve sto je mogla i to mislim zato sto na osnovu izjave diretkora skole zakljucujem da su prvo te maloletne delikventkinje dobile ukore, a moje misljenje je da su prvo trebali da obaveste sluzbu za socijalni rad zbog pruzanja strucne pomoci zrtvi koja je prezivela takve traume, kao i lekare zbog zbrinjavanje telesnih povreda a onda da se neposredno iza toga bave kaznjavanjem delikventkinja.Smatram da je za svakog civilizovanog coveka prioritet zbrinuti zrtvu, ukazati joj i medicinsku i strucnu pomoc, a paralelno sa tim se baviti kaznjevanjem.Na osnovu izjava koje se plasiraju u javnosti, zakljucujem da pomoc zrtvi nije ukazana nakon njenog obracanja za pomoc direkoru i njegovim saradnicima. Ako je cinjenica da zrtvi nije odmah nakon obracanja pruzena adekvatna pomoc, smatram da i direktoru i svima onima koji nisu reagovali odmah, treba javno tuzilastvo da podnese prijave i da zaista u najkracem mogucem roku snose posledice zbog takvog propusta.

Ivan

pre 16 godina

Ovo je stvarno uzas! Ukor nastavnickog veca, pa stvarno ne znam koga ovde pre treba uhapsiti nastavnicko vece ili ove psihicki obolele ne znam kako da ih nazovem, devojcice sigurno nisu!

Ana

pre 16 godina

Nije ovde problem u tome sto ih skola kao skola nije vise kaznila. Problem je sto ovo prevazilazi skolu, ovo delo je skola morala PRIJAVITI policiji, sto nije ucinila.

Ja

pre 16 godina

Verujem i znam da je skola preuzela sve sto je u njenoj moci. Naime treba znati da je po zakonu nastavnicko vece izreklo najvecu mogucu kaznu. Po zakonu o skolstvu NIJE moguce iskljuciti ovakve monstume iz skole. Verujte da su dobile maksimalne kazne koje je skola mogla da izrekna

Nataša

pre 16 godina

Apelujem na televiziju B92, i na sve ostale medije, da ne odustanu od ovog slucaja i da ne dozvole da ode u zaborav, sve dok jasno ne budu oznaceni i one koje su ovo uradile i oni koji snose odgovornost za ovakve stvari: porodica, skola, inspektorat... Molim vas, ne odustajte! Ocigledno je da osim medijskog pritiska nemamo druge nacine borbe protiv ovakvih stvari jer niti ima adekvatnog zakona, niti se onaj koji postoji primenjuje , niti je lako probiti cutanje o ovakvim stvarima. Znam da je malo verovatno da ce bilo ko ovde dobiti zasluzenu kaznu, ali mediji ne smeju ovo prepustiti zaboravu. Ovo je pitanje drustvene odgovornosti.

Slavica

pre 16 godina

Jeste li primetili kako nam direktor i nastavnici saopstavaju nadmeno kako nije tacno da je devojcica zlostavljana 8 sati vec da je zlostavljanje trajalo "samo" od 8 do 13 casova. Kao to nije nista od 8 do 13 ( 5 sati). Videla bi ja njegovu cerku da neko zlostavlja pola sata a ne 5 sati. Koji ljudi, kakvi rezoni, i to su prosvetni radnici...

Ljilja

pre 16 godina

Moram malo da pojasnim neke cinjenice. To sto su ucenice kaznjene ukorom nije zataskavanje vec skola nema drugih mehanizama kojima bi kaznila ovakvo ponasanje. Ako ste dobro citali i premestanje u drugu skolu moguce je samo uz pristanak roditelja. Smanjena ocena iz vladanja je jedina kazna koju skola moze izreci. PO meni roditelji moraju odgovarati krivicno za postupke njihove dece. Ja znam za slucaj da je dete zvalo skolu i najavljivalo bombu; uhvaceno je i protiv roditelja podneta krivicna prijava a on se cudi sta je on tu kriv.
Ovaj slucaj je slucaj za policiju a ne samo za skolu. D ali se iko setio da pita ministra prosvete nesto ovom slucaju. Mislim da covek ne zna dali uopste postoje skole u Pirotu...
Ali zaista skola je nemocna... ne postoje zakonom regulisani mehanizmi ponasanja...

Milos

pre 16 godina

Ukor? Jedinica iz vladanja? Pa ljudi, ovo je toliko ozbiljno krivicno delo da se za to ide u zatvor - ako su maloletnice, onda maloletnicki. Ako su suvise mlade, onda popravni dom. Kakvo crno vladanje i ukori, to sa skolom nema nikakve veze...

Martin,Pirot

pre 16 godina

Pirot je sredina gde su seksualni delikti vrlo retki jer obicno roditelji zrtve uzimaju pravdu vrlo brzo u svoje ruke,nadam se da to ovog puta nece da se desi i ne sumnjam da su u 8-om septembru poduzeli sve sto su mogli,isao sam u to skolu koja je zaista odlicno organizovana ustanova!I jos nesto,svaka cast na inicijativi Pirotskih lekara,da se objave nego sta imena ucenica-agresora i njihovih roditelja!

plavuša

pre 16 godina

Postoji zakon i za maloletnike. A kad se maloletnici proglase krivim kaznu služe u kazneno popravnim domovima. Možda sam naivna (jer živim u zemlji gde je sudstvo "crna rupa" države! Sud je nesamostalan i u funkciji izvršne vlasti!) ja ipak očekujem da javni tužilac protiv "nasilnica" podnese krivičnu prijavu!

Vanja

pre 16 godina

Direktor treba da podnese ostavku!
Da se meni obrati dete na ulici i potrazi pomoc zbog takvog zlostavljanja odmah bi pozvala i policiju i obavestila roditelje, i preporucila im da potraze pomoc kod socjilanih sluzbi.Ne mogu da razumem da direktor skole nije obavestio socijalnog radnika, pozvao psihologa da pruzi adekvatnu pomoc zlostavljenoj devojcici koja se prvo obratila njemu a ne svojim roditeljima!?! Kakav je to covek?!?!
O kaznenom zakonu ne mogu da trosim reci, treba da se po hitnom postupku promeni

Dusko

pre 16 godina

Deca su kriva,naravno,ali su krivi i njihovi roditelji,kao i kompletan nastavni kadar i direktor skole.Skandalozna je izjava direktora kako nije odmah obavestio policiju, i kako zlostavljanje nije trajalo 8 sati nego od 8 do 13 h,znaci 5 sati!!!Koja je razlika? Znaci ako bi neko zlostavljanje trajalo 8 sati i vise onda bi direktor prijavio,a za sve manje, nema potrebe !!! Suludo.Direktora bih kaznio suspenzijom od 12 meseci zbog nesavesnog obavljanja duznosti i nepreduzimanje adekvatnih mera, a sve nastavnike koji su videli snimak,znaci znali, a nisu obavestili policiju i roditelje, kaznio bih dvanaestomesecnim umanjenjem plate za 50% . Naravno ove mere bi trebalo i objaviti u svim sredstvima informisanja kao upozorenje svim zaposlenim u prosveti i roditeljima. Sve postaje odvratno i zabrinjavajuce.

nico

pre 16 godina

u zadnje vreme je pocelo da se prica o nasilju u skoli i stvarima koje imaju veze sa sexom u skolama, ali recimo skoro niko ne prica o profesorima koji maltretiraju tu istu decu i koji ih sexualno maltretiraju ili iskoristavaju. Kako deca da imaju uzore, kad roditelji dobar deo dana nisu kod kuce, a povrh svega idoli su politicari ala Seselj, mr Velja i dr Voja...pa gde to jos moze da napravi psihofizicki zdravo dete?

mary

pre 16 godina

ja sam u najmanju ruku zgrozena i izjavom direktora i manjkaom komentara na ovu groznu vest.od danas kad sam cula na vestima, stvarno sam u soku a jos vise sam u soku sto nisu rekli ni inicijale tih ucenica sa primernim vladanjem a pustili su snimak zlostavljanja i te jadne devojcice.sramota!!!!!i ako je stvar delikatna, onda nismo morali da cujemo sta su joj sve drugarice radile....i zato, koliko god prezirali ameriku i onu njihovu sminku, za sankciju ovakvih stvari svaka im cast!i ne samo da bi im vec objavili imena, nego bi i dokumentarni film o tom monstruoznom zlocinu snimili i pustali ga do iznemoglosti na exploreru ili zone reality da svi vide.
i jos uvek ne mogu da verujem sta je ta jadna devojka prezivela, a za direktora stvarno sramota.kako ima obraza da izadje u javnost sa onakvom izjavom
sramota

maja

pre 16 godina

Ja sam skolski psiholog, zaposlena u osnovnoj skoli. Ja sam i majka dve devojcice. Iako mi je veoma dobro poznat Zakon o osnovnoj skoli i Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, na osnovu koga su devojcice-monstrumi kaznjene, mislim na ukore i mogucnost premestanja u drugu skolu, jer to su po navdedenim zakonima najstroze moguce kazne, smatram da je tuzilastvo duzno da se oglasi po pitanju ovog strasnog zlodela, te da je potrebno ovakav vid psihopatske devijacije maloletnika veoma strogo kazniti.

Gordan Milicic

pre 16 godina

Direktor Skole zasluzuje da bude smesta smenjen. Njemu nije jasno da je jedna devojcica zrtva strasnog zlocina i da on i mi kao drustvo moramo sve da ucinimo da njoj pomognemo. Uz ostale mere koje ce neke druge sluzbe preduzeti je da i skola reaguje tako da se to dete zastiti daljih povredjivanja. To dete nesme nikako da dodje u situaciju da se ono oseti krivim zbog ovoga sto mu se desilo. Plasim se da izjave Direktora skole nisu garancija za ovo. Ministarstvo Prosvete ikao je Ministar verovatno zauzet pregovorima o novoj Vladi treba da reaguje i da ovog Direktora smesta smeni.

Jela, Toronto

pre 16 godina

Ista stvar se nedavno dogodila u Americi!

No, u tom slucaju, devojke su uhapsene i ici ce na sudjenje, sa odgovarajucim posledicama.

U nasem slucaju, "strogi ukor" kao disciplinska mera nije ni priblizno dovoljna za ono sto su one ucinile. Cak naprotiv, takva "kazna" se cini kao dodatno mentalno izivljavanje nad jadnom devojcicom.
Mozda ce se naci neko dovoljno pametan da predlozi odgovarajuce zakonske mere i u ovome slucaju.
A onda prozboriti par reci i sa roditeljima...

Marko S.

pre 16 godina

Ja sam rodjen u Pirotu i tamo sam pohadjao osnovnu skolu. Profesor Ljubisa Ciric, sadasnji direktor je bio moj nastavnik srpskog i razredni staresina i o njemu mogu da kazem sve najbolje... do sada. Ako su i malo tacne vesti o zataskivanju ovog monstruoznog zlocina, najmanje sto bi trebao da ucini je da napusti svoje radno mesto. Da li ste mozda pre mesec dana culi kako su prosle tinejdzerke u slicnom slucaju u Americi? Prete im dozivotnim zatvorom, eto tako. Svima su objavljena imena, prezimena, slike. Ocigledno ove devojcice-monstrumi nisu cule za to ili su i one svesne da u Srbiji ne postoji pojam odgovornosti i kazne. Gde su tuzilac, ministar prosvete, premijer? Ops, izvin'te na pregovorima sa Dacom. Ko jos ima vremena za tu neko sexualno zlostavljanje u nekom gradicu na jugu Srbije...

Cvele

pre 16 godina

Kakav ukor,kakav premestaj u drugu skolu.Kazna je da i dalje idu u istu skolu, u isti razred,da osecaju tu bruku svakodnevno,a posle casova rad na poljoprivrednom dobru i to na njivi,a uvece ucenje.Slobodne dane i raspust,na njivi,samo to moze daih opameti.Radna terapija.

Ana

pre 16 godina

Nadam se da slucaj nece biti zataskan i da ce ucesnice maltretiranje biti zakonski gonjene. Takodje, nadam se da ce se utvrditi ko u skoli ovakav zlocin precutkuje i zasto. Da nisu mozda u pitanju cerke nekih ucitelja ili lokalnih faca? Ne znam sta da kazem na surovost izjave da se maltretiranje desavalo "samo" od 8 do 13 casova, a ne citavih 8 sati... Ovo zvuci kao neko opravdavanje, kao da se nista zapravo strasno nije dogodilo, nego su se deca samo malo igrala. Ne razumem kakav um moze da cini ovakve stvari, a jos manje sa toliko godina...

mikki

pre 16 godina

Dobile su strogi ukor nastavnickog vijeca...
o Boze, ima li te!
kud ide ovaj svijet...
odvuci nekog silom negdje,maltretirati ga, seksualno zlostavljati... i pocinioci dobise ukor nastavnickog vijeca...
nemogu da vjerujem da postoje tako bolesni umovi, pa zasluzuju daleko vecu kaznu od jednog ukora ej bre!!!
da se ja pitam, sve bi to bilo u ludari!!!
sav se najezim kad cujem ovako nesto

Sima

pre 16 godina

moram da se slozim sa prethodnim komentarom, zgrozen ravnodusnoscu nadmenog direktora koji tako olako izgovara najobicnije floskule. neverovatno je da prica o "sastancima", "rokovima za ispravljanje gresaka", "sitnim manjkavostima", pa su tu i ocene iz vladanja kao valjda nekakav krunski dokaz dobrog rada prosvetnih radnika te skole... ne, i to mu nije dovoljno pa precizira kako je eto maltretiranje zapravo trajalo samo 5 sati, a ne 8, pobogu... neverovatno... sramotno... zapravo mislim da je u ovakvim situacijama najbolje najpre smeniti ovakvog naduvenka, a onda temeljno ispitati slucaj. i ne, ne mislim da je on licno kriv za dogadjaj, ali davati ovakve izjave je samo po sebi dovoljno za zakljucak da je on potpuno nedorastao situaciji.

djurdja

pre 16 godina

Ja zaista ne znam kako da prokomentarisem cudne izjave zaposlenih u skoli. Za mene nije pitanje koje ocene ce te devojcice imati iz vladanja , nego je pitanje koju ce kaznu dobiti od sudije posle izvrsene istrage i podizanja optuznice. Iako maloletne, te su devojcice krive po vise osnova i morale bi da odgovaraju pred sudom za maloletnike.

djurdja

pre 16 godina

Ja zaista ne znam kako da prokomentarisem cudne izjave zaposlenih u skoli. Za mene nije pitanje koje ocene ce te devojcice imati iz vladanja , nego je pitanje koju ce kaznu dobiti od sudije posle izvrsene istrage i podizanja optuznice. Iako maloletne, te su devojcice krive po vise osnova i morale bi da odgovaraju pred sudom za maloletnike.

Sima

pre 16 godina

moram da se slozim sa prethodnim komentarom, zgrozen ravnodusnoscu nadmenog direktora koji tako olako izgovara najobicnije floskule. neverovatno je da prica o "sastancima", "rokovima za ispravljanje gresaka", "sitnim manjkavostima", pa su tu i ocene iz vladanja kao valjda nekakav krunski dokaz dobrog rada prosvetnih radnika te skole... ne, i to mu nije dovoljno pa precizira kako je eto maltretiranje zapravo trajalo samo 5 sati, a ne 8, pobogu... neverovatno... sramotno... zapravo mislim da je u ovakvim situacijama najbolje najpre smeniti ovakvog naduvenka, a onda temeljno ispitati slucaj. i ne, ne mislim da je on licno kriv za dogadjaj, ali davati ovakve izjave je samo po sebi dovoljno za zakljucak da je on potpuno nedorastao situaciji.

Cvele

pre 16 godina

Kakav ukor,kakav premestaj u drugu skolu.Kazna je da i dalje idu u istu skolu, u isti razred,da osecaju tu bruku svakodnevno,a posle casova rad na poljoprivrednom dobru i to na njivi,a uvece ucenje.Slobodne dane i raspust,na njivi,samo to moze daih opameti.Radna terapija.

mikki

pre 16 godina

Dobile su strogi ukor nastavnickog vijeca...
o Boze, ima li te!
kud ide ovaj svijet...
odvuci nekog silom negdje,maltretirati ga, seksualno zlostavljati... i pocinioci dobise ukor nastavnickog vijeca...
nemogu da vjerujem da postoje tako bolesni umovi, pa zasluzuju daleko vecu kaznu od jednog ukora ej bre!!!
da se ja pitam, sve bi to bilo u ludari!!!
sav se najezim kad cujem ovako nesto

Marko S.

pre 16 godina

Ja sam rodjen u Pirotu i tamo sam pohadjao osnovnu skolu. Profesor Ljubisa Ciric, sadasnji direktor je bio moj nastavnik srpskog i razredni staresina i o njemu mogu da kazem sve najbolje... do sada. Ako su i malo tacne vesti o zataskivanju ovog monstruoznog zlocina, najmanje sto bi trebao da ucini je da napusti svoje radno mesto. Da li ste mozda pre mesec dana culi kako su prosle tinejdzerke u slicnom slucaju u Americi? Prete im dozivotnim zatvorom, eto tako. Svima su objavljena imena, prezimena, slike. Ocigledno ove devojcice-monstrumi nisu cule za to ili su i one svesne da u Srbiji ne postoji pojam odgovornosti i kazne. Gde su tuzilac, ministar prosvete, premijer? Ops, izvin'te na pregovorima sa Dacom. Ko jos ima vremena za tu neko sexualno zlostavljanje u nekom gradicu na jugu Srbije...

maja

pre 16 godina

Ja sam skolski psiholog, zaposlena u osnovnoj skoli. Ja sam i majka dve devojcice. Iako mi je veoma dobro poznat Zakon o osnovnoj skoli i Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, na osnovu koga su devojcice-monstrumi kaznjene, mislim na ukore i mogucnost premestanja u drugu skolu, jer to su po navdedenim zakonima najstroze moguce kazne, smatram da je tuzilastvo duzno da se oglasi po pitanju ovog strasnog zlodela, te da je potrebno ovakav vid psihopatske devijacije maloletnika veoma strogo kazniti.

Gordan Milicic

pre 16 godina

Direktor Skole zasluzuje da bude smesta smenjen. Njemu nije jasno da je jedna devojcica zrtva strasnog zlocina i da on i mi kao drustvo moramo sve da ucinimo da njoj pomognemo. Uz ostale mere koje ce neke druge sluzbe preduzeti je da i skola reaguje tako da se to dete zastiti daljih povredjivanja. To dete nesme nikako da dodje u situaciju da se ono oseti krivim zbog ovoga sto mu se desilo. Plasim se da izjave Direktora skole nisu garancija za ovo. Ministarstvo Prosvete ikao je Ministar verovatno zauzet pregovorima o novoj Vladi treba da reaguje i da ovog Direktora smesta smeni.

Jela, Toronto

pre 16 godina

Ista stvar se nedavno dogodila u Americi!

No, u tom slucaju, devojke su uhapsene i ici ce na sudjenje, sa odgovarajucim posledicama.

U nasem slucaju, "strogi ukor" kao disciplinska mera nije ni priblizno dovoljna za ono sto su one ucinile. Cak naprotiv, takva "kazna" se cini kao dodatno mentalno izivljavanje nad jadnom devojcicom.
Mozda ce se naci neko dovoljno pametan da predlozi odgovarajuce zakonske mere i u ovome slucaju.
A onda prozboriti par reci i sa roditeljima...

Milos

pre 16 godina

Ukor? Jedinica iz vladanja? Pa ljudi, ovo je toliko ozbiljno krivicno delo da se za to ide u zatvor - ako su maloletnice, onda maloletnicki. Ako su suvise mlade, onda popravni dom. Kakvo crno vladanje i ukori, to sa skolom nema nikakve veze...

Slavica

pre 16 godina

Jeste li primetili kako nam direktor i nastavnici saopstavaju nadmeno kako nije tacno da je devojcica zlostavljana 8 sati vec da je zlostavljanje trajalo "samo" od 8 do 13 casova. Kao to nije nista od 8 do 13 ( 5 sati). Videla bi ja njegovu cerku da neko zlostavlja pola sata a ne 5 sati. Koji ljudi, kakvi rezoni, i to su prosvetni radnici...

Ana

pre 16 godina

Nadam se da slucaj nece biti zataskan i da ce ucesnice maltretiranje biti zakonski gonjene. Takodje, nadam se da ce se utvrditi ko u skoli ovakav zlocin precutkuje i zasto. Da nisu mozda u pitanju cerke nekih ucitelja ili lokalnih faca? Ne znam sta da kazem na surovost izjave da se maltretiranje desavalo "samo" od 8 do 13 casova, a ne citavih 8 sati... Ovo zvuci kao neko opravdavanje, kao da se nista zapravo strasno nije dogodilo, nego su se deca samo malo igrala. Ne razumem kakav um moze da cini ovakve stvari, a jos manje sa toliko godina...

Dusko

pre 16 godina

Deca su kriva,naravno,ali su krivi i njihovi roditelji,kao i kompletan nastavni kadar i direktor skole.Skandalozna je izjava direktora kako nije odmah obavestio policiju, i kako zlostavljanje nije trajalo 8 sati nego od 8 do 13 h,znaci 5 sati!!!Koja je razlika? Znaci ako bi neko zlostavljanje trajalo 8 sati i vise onda bi direktor prijavio,a za sve manje, nema potrebe !!! Suludo.Direktora bih kaznio suspenzijom od 12 meseci zbog nesavesnog obavljanja duznosti i nepreduzimanje adekvatnih mera, a sve nastavnike koji su videli snimak,znaci znali, a nisu obavestili policiju i roditelje, kaznio bih dvanaestomesecnim umanjenjem plate za 50% . Naravno ove mere bi trebalo i objaviti u svim sredstvima informisanja kao upozorenje svim zaposlenim u prosveti i roditeljima. Sve postaje odvratno i zabrinjavajuce.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Pirot je sredina gde su seksualni delikti vrlo retki jer obicno roditelji zrtve uzimaju pravdu vrlo brzo u svoje ruke,nadam se da to ovog puta nece da se desi i ne sumnjam da su u 8-om septembru poduzeli sve sto su mogli,isao sam u to skolu koja je zaista odlicno organizovana ustanova!I jos nesto,svaka cast na inicijativi Pirotskih lekara,da se objave nego sta imena ucenica-agresora i njihovih roditelja!

mary

pre 16 godina

ja sam u najmanju ruku zgrozena i izjavom direktora i manjkaom komentara na ovu groznu vest.od danas kad sam cula na vestima, stvarno sam u soku a jos vise sam u soku sto nisu rekli ni inicijale tih ucenica sa primernim vladanjem a pustili su snimak zlostavljanja i te jadne devojcice.sramota!!!!!i ako je stvar delikatna, onda nismo morali da cujemo sta su joj sve drugarice radile....i zato, koliko god prezirali ameriku i onu njihovu sminku, za sankciju ovakvih stvari svaka im cast!i ne samo da bi im vec objavili imena, nego bi i dokumentarni film o tom monstruoznom zlocinu snimili i pustali ga do iznemoglosti na exploreru ili zone reality da svi vide.
i jos uvek ne mogu da verujem sta je ta jadna devojka prezivela, a za direktora stvarno sramota.kako ima obraza da izadje u javnost sa onakvom izjavom
sramota

Nataša

pre 16 godina

Apelujem na televiziju B92, i na sve ostale medije, da ne odustanu od ovog slucaja i da ne dozvole da ode u zaborav, sve dok jasno ne budu oznaceni i one koje su ovo uradile i oni koji snose odgovornost za ovakve stvari: porodica, skola, inspektorat... Molim vas, ne odustajte! Ocigledno je da osim medijskog pritiska nemamo druge nacine borbe protiv ovakvih stvari jer niti ima adekvatnog zakona, niti se onaj koji postoji primenjuje , niti je lako probiti cutanje o ovakvim stvarima. Znam da je malo verovatno da ce bilo ko ovde dobiti zasluzenu kaznu, ali mediji ne smeju ovo prepustiti zaboravu. Ovo je pitanje drustvene odgovornosti.

Vanja

pre 16 godina

Direktor treba da podnese ostavku!
Da se meni obrati dete na ulici i potrazi pomoc zbog takvog zlostavljanja odmah bi pozvala i policiju i obavestila roditelje, i preporucila im da potraze pomoc kod socjilanih sluzbi.Ne mogu da razumem da direktor skole nije obavestio socijalnog radnika, pozvao psihologa da pruzi adekvatnu pomoc zlostavljenoj devojcici koja se prvo obratila njemu a ne svojim roditeljima!?! Kakav je to covek?!?!
O kaznenom zakonu ne mogu da trosim reci, treba da se po hitnom postupku promeni

Ljilja

pre 16 godina

Moram malo da pojasnim neke cinjenice. To sto su ucenice kaznjene ukorom nije zataskavanje vec skola nema drugih mehanizama kojima bi kaznila ovakvo ponasanje. Ako ste dobro citali i premestanje u drugu skolu moguce je samo uz pristanak roditelja. Smanjena ocena iz vladanja je jedina kazna koju skola moze izreci. PO meni roditelji moraju odgovarati krivicno za postupke njihove dece. Ja znam za slucaj da je dete zvalo skolu i najavljivalo bombu; uhvaceno je i protiv roditelja podneta krivicna prijava a on se cudi sta je on tu kriv.
Ovaj slucaj je slucaj za policiju a ne samo za skolu. D ali se iko setio da pita ministra prosvete nesto ovom slucaju. Mislim da covek ne zna dali uopste postoje skole u Pirotu...
Ali zaista skola je nemocna... ne postoje zakonom regulisani mehanizmi ponasanja...

nico

pre 16 godina

u zadnje vreme je pocelo da se prica o nasilju u skoli i stvarima koje imaju veze sa sexom u skolama, ali recimo skoro niko ne prica o profesorima koji maltretiraju tu istu decu i koji ih sexualno maltretiraju ili iskoristavaju. Kako deca da imaju uzore, kad roditelji dobar deo dana nisu kod kuce, a povrh svega idoli su politicari ala Seselj, mr Velja i dr Voja...pa gde to jos moze da napravi psihofizicki zdravo dete?

plavuša

pre 16 godina

Postoji zakon i za maloletnike. A kad se maloletnici proglase krivim kaznu služe u kazneno popravnim domovima. Možda sam naivna (jer živim u zemlji gde je sudstvo "crna rupa" države! Sud je nesamostalan i u funkciji izvršne vlasti!) ja ipak očekujem da javni tužilac protiv "nasilnica" podnese krivičnu prijavu!

Ana

pre 16 godina

Nije ovde problem u tome sto ih skola kao skola nije vise kaznila. Problem je sto ovo prevazilazi skolu, ovo delo je skola morala PRIJAVITI policiji, sto nije ucinila.

majka

pre 16 godina

jadna mala curica....ne prestajem da mislim na nju i njene roditelje...nadam se , da ce svi koji snose odgovornost za ovo sto joj se desilo, biti adekvatno kaznjeni.
nije mi takodje jasno, kako su pojedine novine mogle da objave fotografije sa snimka?

quo vadis srbijo??

zabrinuta

pre 16 godina

IZBACITI IZ SKOLE I ONEMOGUCITI DALJE SKOLOVANJE!
Kakav primer dajete drugoj deci?!?! Da ce im zlocini proci nekaznjeno ili sa bednim kaznama?! SRAMOTA! U kakvoj drzavi zivimo! Ucinile su krivicne delo, maloletnice ili ne! Moraju da odgovaraju za to pred sudom!

jovana

pre 16 godina

joj bitne li razlike. nije zlostavljanje trajalo 8 nego 5 sati. jao,jao. direktore da je tvoje dete u pitanju jel bi ti ta 3 sata predstavljala razliku... sramota.

Vanja

pre 16 godina

Moje misljenje je da skola nije preduzela sve sto je mogla i to mislim zato sto na osnovu izjave diretkora skole zakljucujem da su prvo te maloletne delikventkinje dobile ukore, a moje misljenje je da su prvo trebali da obaveste sluzbu za socijalni rad zbog pruzanja strucne pomoci zrtvi koja je prezivela takve traume, kao i lekare zbog zbrinjavanje telesnih povreda a onda da se neposredno iza toga bave kaznjavanjem delikventkinja.Smatram da je za svakog civilizovanog coveka prioritet zbrinuti zrtvu, ukazati joj i medicinsku i strucnu pomoc, a paralelno sa tim se baviti kaznjevanjem.Na osnovu izjava koje se plasiraju u javnosti, zakljucujem da pomoc zrtvi nije ukazana nakon njenog obracanja za pomoc direkoru i njegovim saradnicima. Ako je cinjenica da zrtvi nije odmah nakon obracanja pruzena adekvatna pomoc, smatram da i direktoru i svima onima koji nisu reagovali odmah, treba javno tuzilastvo da podnese prijave i da zaista u najkracem mogucem roku snose posledice zbog takvog propusta.

VLADIMIR

pre 16 godina

I pored stete koja je ucinjena tom detetu, zar su pojedini pisani mediji morali to zlo i slikom da prikazu dovoljno je samo i to sto su napisali kuda ide nasa omladina.

Aleksandar G.

pre 16 godina

Kazniti roditelje zato sto je takvo ponasanje tih devojcica verovatno posledica zanemarivanja ili zlostavljanja u porodici...a onda svi (i devojcice i roditelji) pravac na porodicnu psihoterapiju i pod nadzor socijalnog radnika.

Dragana

pre 16 godina

I sama sam majka dve devojcice i zgrozena sam ovim dogadjajem. Kako direktor ima morala da i dalje bude na toj funkciji? Gde su roditelji zatajili u vaspitavanju ovih devojcica i kako ce nesretna zlostavljana devojcica dalje kroz zivot? Zar ce i dalje u skolu sa drugaricama, koje ce biti kaznjene ukorom? Gde je tu pravda? Kao dugogodisnji novinar apelujem na kolege iz medija da prilikom objavljivanja slika vode racuna o deci!!! Gde vam je dusa, imate li i vi decu. Ako imate razmislite kako je devojcici, koja je na njima. Zar joj nije dovoljna muka sto su je razapele vrsnjakinje pa sada je jos razapinju i po medijima. Postoje li kazne u ovoj zemlji? Deca se pretvaraju u mostrume. Stanimo na put tome.

dado

pre 16 godina

Ovo je velika sramota za nase drustvo u cijelini.Desila se jedna nezapamcena svirepost prema bespomocnom dijetetu, a sta drustvo radi.Novine i televizija objavlljuju slike zlostavljanja i kace ih na internet, direktor skole govori da zlostavljanje nije trajalo 8 vec 6 sati i da ce djevojcice biti strogo ukorene ,a sociolozi i psiholozi komentarisu o ovom slucaju kao zanimljivom fenomenu.Alo ljudi a sta je sa djevojcicom.Direktor pod hitno treba dobiti ostavku ako nista onda zbog apsolutnog odsustva brige i negiranja odgovornosti u cijelom slucaju, Mediji koji su objavili snimak i slike krivicno gonjeni jer je to protiv zakonito, a djevojcice propisno kaznjenje u skladu sa nivoom svijesti koji su ispoljile , a koji je ocigledno veoma visok, i naravno najstrozije roditelje. Dakle direktore napolje, tehnicki ministre i tuzioce na posao!

Ivan

pre 16 godina

Ovo je stvarno uzas! Ukor nastavnickog veca, pa stvarno ne znam koga ovde pre treba uhapsiti nastavnicko vece ili ove psihicki obolele ne znam kako da ih nazovem, devojcice sigurno nisu!

ivana

pre 15 godina

Iako posle ovakvih vesti covek prvo ostane nem, NE SMEMO ostati nemi, nego jasno i glasno osuditi SVE koji su krivi!!! Ne smemo nasesti na pricu da je drustvo krivo! Ako je krivo drustvo, onda tom drustvu treba i suditi za zlocin, a ovo je ZLOCIN i nista drugo! Po meni, u “drustvo” koje je krivo u prvi red spadaju roditelji, a treba ispitati i odgovorne po skoli. To sto je skola izrekla ukore ZLOCINCIMA nije nikakva kazna, cak ce ispasti “face” u svojim poremecenim glavama. Da podsetim da su one osmi razred i da u skolu idu jos nedelju dana. Ukor pa sta? Ovakav zlocin uveliko prevazilazi skolu, naravno da je ukor najveca kazna koju skola moze da izrekne, ali uopste nije rec o toj kazni, vec o zakonskoj kazni, sudskoj... Postoje i popravni domovi i maloletnicki zatvori!
Odgovornost direktora je ogromna. Nije prijavio slucaj, nije pozvao pomoc, nije zbrinuo devojcicu. Na televiziji je rekao da je cekao da se stvar “slegne”. Da se silovanje “slegne”???? Jos mi je sokantnija izjava: “Bili smo svesni toga da, čim postoje snimci, stvar ne može biti sakrivena od javnosti”. Da li to znaci da bi oni sve sakrili od javnosti, ali eto, na njihovu nesrecu, postoje snimci? UZASNO!!!
Pridruzujem se apelu iz predhodnih komentara i molim vas da ne dozvolite da se ovo “slegne’ i zaboravi. Vi kao novinari imate barem neku moc, ako nista drugo, da svaki dan podsecate javnost i opominjete. Ovo mora da se izgura do kraja. Ako se zaboravi i ako niko ne bude kaznjen poruka deci i svima drugima koji zive u Srbiji bice da zlocin prolazi nekaznjeno i da, zapravo, moze da se radi sta god se pozeli.

Ana

pre 15 godina

Dakle, strog ukor nastavnickog veca i to je to! Posle ce se sve nastaviti kao sto je i bilo: devojcice-siledzije ce nastaviti da sa maltretiranom pohadjaju skolu i ako bude dobre prilike, ponovo ce je maltretirati, samo sto ovog puta mozda za to nece znati javnost. Strasno. Umesto toga, mislim da bi bilo mnogo bolje i efikasnije ovakvoj "deci" zabraniti ne da pohadjaju tu skolu i smestiti ih u dom za maloletnike. Posle toga verovatno se takvi zlocini ne bi desavale, ili bi se desavali mnogo redje.

pera

pre 16 godina

Iskreno, pomalo mi je zao ovog direktora -- zapleo se covek u dogadjaj koji daleko prevazilazi njegove nadleznosti, a ocigledno i kapacitete. Ovo je posao za sudstvo, socijalne radnike i psihijatre. Kakva se reakciaja i komentar ocekuje od direktora skole kome je jedini nacin kaznjavanja ovakvog dela ocena iz vladanja?

Ja

pre 16 godina

Verujem i znam da je skola preuzela sve sto je u njenoj moci. Naime treba znati da je po zakonu nastavnicko vece izreklo najvecu mogucu kaznu. Po zakonu o skolstvu NIJE moguce iskljuciti ovakve monstume iz skole. Verujte da su dobile maksimalne kazne koje je skola mogla da izrekna

milorad

pre 15 godina

Прочитавши све ове коментаре схватих да је Школа по Закону изрекла најстрожу казну!Благо нама,имамо дивну државу и Закон који штити СИЛЕЏИЈЕ А НЕ ЖРТВЕ!А сад ја имам нови предлог:не дозволимо да се овај злочин заташка,покренимо ИНИЦИЈАТИВУ да се овај монструозни ЗАКОН МЕЊА!Нека медији буду носиоци те активности а ми читаоци и гледаоци ћемо дати своју подршку.СПАСИМО НЕКЕ БУДУЋЕ ЖРТВЕ од криминалаца и хулигана које овакав закон штити!
Милорад С.,професор

nico

pre 16 godina

u zadnje vreme je pocelo da se prica o nasilju u skoli i stvarima koje imaju veze sa sexom u skolama, ali recimo skoro niko ne prica o profesorima koji maltretiraju tu istu decu i koji ih sexualno maltretiraju ili iskoristavaju. Kako deca da imaju uzore, kad roditelji dobar deo dana nisu kod kuce, a povrh svega idoli su politicari ala Seselj, mr Velja i dr Voja...pa gde to jos moze da napravi psihofizicki zdravo dete?

pera

pre 16 godina

Iskreno, pomalo mi je zao ovog direktora -- zapleo se covek u dogadjaj koji daleko prevazilazi njegove nadleznosti, a ocigledno i kapacitete. Ovo je posao za sudstvo, socijalne radnike i psihijatre. Kakva se reakciaja i komentar ocekuje od direktora skole kome je jedini nacin kaznjavanja ovakvog dela ocena iz vladanja?

Cvele

pre 16 godina

Kakav ukor,kakav premestaj u drugu skolu.Kazna je da i dalje idu u istu skolu, u isti razred,da osecaju tu bruku svakodnevno,a posle casova rad na poljoprivrednom dobru i to na njivi,a uvece ucenje.Slobodne dane i raspust,na njivi,samo to moze daih opameti.Radna terapija.

Ljilja

pre 16 godina

Moram malo da pojasnim neke cinjenice. To sto su ucenice kaznjene ukorom nije zataskavanje vec skola nema drugih mehanizama kojima bi kaznila ovakvo ponasanje. Ako ste dobro citali i premestanje u drugu skolu moguce je samo uz pristanak roditelja. Smanjena ocena iz vladanja je jedina kazna koju skola moze izreci. PO meni roditelji moraju odgovarati krivicno za postupke njihove dece. Ja znam za slucaj da je dete zvalo skolu i najavljivalo bombu; uhvaceno je i protiv roditelja podneta krivicna prijava a on se cudi sta je on tu kriv.
Ovaj slucaj je slucaj za policiju a ne samo za skolu. D ali se iko setio da pita ministra prosvete nesto ovom slucaju. Mislim da covek ne zna dali uopste postoje skole u Pirotu...
Ali zaista skola je nemocna... ne postoje zakonom regulisani mehanizmi ponasanja...

djurdja

pre 16 godina

Ja zaista ne znam kako da prokomentarisem cudne izjave zaposlenih u skoli. Za mene nije pitanje koje ocene ce te devojcice imati iz vladanja , nego je pitanje koju ce kaznu dobiti od sudije posle izvrsene istrage i podizanja optuznice. Iako maloletne, te su devojcice krive po vise osnova i morale bi da odgovaraju pred sudom za maloletnike.

Ja

pre 16 godina

Verujem i znam da je skola preuzela sve sto je u njenoj moci. Naime treba znati da je po zakonu nastavnicko vece izreklo najvecu mogucu kaznu. Po zakonu o skolstvu NIJE moguce iskljuciti ovakve monstume iz skole. Verujte da su dobile maksimalne kazne koje je skola mogla da izrekna

Sima

pre 16 godina

moram da se slozim sa prethodnim komentarom, zgrozen ravnodusnoscu nadmenog direktora koji tako olako izgovara najobicnije floskule. neverovatno je da prica o "sastancima", "rokovima za ispravljanje gresaka", "sitnim manjkavostima", pa su tu i ocene iz vladanja kao valjda nekakav krunski dokaz dobrog rada prosvetnih radnika te skole... ne, i to mu nije dovoljno pa precizira kako je eto maltretiranje zapravo trajalo samo 5 sati, a ne 8, pobogu... neverovatno... sramotno... zapravo mislim da je u ovakvim situacijama najbolje najpre smeniti ovakvog naduvenka, a onda temeljno ispitati slucaj. i ne, ne mislim da je on licno kriv za dogadjaj, ali davati ovakve izjave je samo po sebi dovoljno za zakljucak da je on potpuno nedorastao situaciji.

Marko S.

pre 16 godina

Ja sam rodjen u Pirotu i tamo sam pohadjao osnovnu skolu. Profesor Ljubisa Ciric, sadasnji direktor je bio moj nastavnik srpskog i razredni staresina i o njemu mogu da kazem sve najbolje... do sada. Ako su i malo tacne vesti o zataskivanju ovog monstruoznog zlocina, najmanje sto bi trebao da ucini je da napusti svoje radno mesto. Da li ste mozda pre mesec dana culi kako su prosle tinejdzerke u slicnom slucaju u Americi? Prete im dozivotnim zatvorom, eto tako. Svima su objavljena imena, prezimena, slike. Ocigledno ove devojcice-monstrumi nisu cule za to ili su i one svesne da u Srbiji ne postoji pojam odgovornosti i kazne. Gde su tuzilac, ministar prosvete, premijer? Ops, izvin'te na pregovorima sa Dacom. Ko jos ima vremena za tu neko sexualno zlostavljanje u nekom gradicu na jugu Srbije...

Milos

pre 16 godina

Ukor? Jedinica iz vladanja? Pa ljudi, ovo je toliko ozbiljno krivicno delo da se za to ide u zatvor - ako su maloletnice, onda maloletnicki. Ako su suvise mlade, onda popravni dom. Kakvo crno vladanje i ukori, to sa skolom nema nikakve veze...

mikki

pre 16 godina

Dobile su strogi ukor nastavnickog vijeca...
o Boze, ima li te!
kud ide ovaj svijet...
odvuci nekog silom negdje,maltretirati ga, seksualno zlostavljati... i pocinioci dobise ukor nastavnickog vijeca...
nemogu da vjerujem da postoje tako bolesni umovi, pa zasluzuju daleko vecu kaznu od jednog ukora ej bre!!!
da se ja pitam, sve bi to bilo u ludari!!!
sav se najezim kad cujem ovako nesto

Martin,Pirot

pre 16 godina

Pirot je sredina gde su seksualni delikti vrlo retki jer obicno roditelji zrtve uzimaju pravdu vrlo brzo u svoje ruke,nadam se da to ovog puta nece da se desi i ne sumnjam da su u 8-om septembru poduzeli sve sto su mogli,isao sam u to skolu koja je zaista odlicno organizovana ustanova!I jos nesto,svaka cast na inicijativi Pirotskih lekara,da se objave nego sta imena ucenica-agresora i njihovih roditelja!

Ivan

pre 16 godina

Ovo je stvarno uzas! Ukor nastavnickog veca, pa stvarno ne znam koga ovde pre treba uhapsiti nastavnicko vece ili ove psihicki obolele ne znam kako da ih nazovem, devojcice sigurno nisu!

ivana

pre 15 godina

Iako posle ovakvih vesti covek prvo ostane nem, NE SMEMO ostati nemi, nego jasno i glasno osuditi SVE koji su krivi!!! Ne smemo nasesti na pricu da je drustvo krivo! Ako je krivo drustvo, onda tom drustvu treba i suditi za zlocin, a ovo je ZLOCIN i nista drugo! Po meni, u “drustvo” koje je krivo u prvi red spadaju roditelji, a treba ispitati i odgovorne po skoli. To sto je skola izrekla ukore ZLOCINCIMA nije nikakva kazna, cak ce ispasti “face” u svojim poremecenim glavama. Da podsetim da su one osmi razred i da u skolu idu jos nedelju dana. Ukor pa sta? Ovakav zlocin uveliko prevazilazi skolu, naravno da je ukor najveca kazna koju skola moze da izrekne, ali uopste nije rec o toj kazni, vec o zakonskoj kazni, sudskoj... Postoje i popravni domovi i maloletnicki zatvori!
Odgovornost direktora je ogromna. Nije prijavio slucaj, nije pozvao pomoc, nije zbrinuo devojcicu. Na televiziji je rekao da je cekao da se stvar “slegne”. Da se silovanje “slegne”???? Jos mi je sokantnija izjava: “Bili smo svesni toga da, čim postoje snimci, stvar ne može biti sakrivena od javnosti”. Da li to znaci da bi oni sve sakrili od javnosti, ali eto, na njihovu nesrecu, postoje snimci? UZASNO!!!
Pridruzujem se apelu iz predhodnih komentara i molim vas da ne dozvolite da se ovo “slegne’ i zaboravi. Vi kao novinari imate barem neku moc, ako nista drugo, da svaki dan podsecate javnost i opominjete. Ovo mora da se izgura do kraja. Ako se zaboravi i ako niko ne bude kaznjen poruka deci i svima drugima koji zive u Srbiji bice da zlocin prolazi nekaznjeno i da, zapravo, moze da se radi sta god se pozeli.

Ana

pre 16 godina

Nadam se da slucaj nece biti zataskan i da ce ucesnice maltretiranje biti zakonski gonjene. Takodje, nadam se da ce se utvrditi ko u skoli ovakav zlocin precutkuje i zasto. Da nisu mozda u pitanju cerke nekih ucitelja ili lokalnih faca? Ne znam sta da kazem na surovost izjave da se maltretiranje desavalo "samo" od 8 do 13 casova, a ne citavih 8 sati... Ovo zvuci kao neko opravdavanje, kao da se nista zapravo strasno nije dogodilo, nego su se deca samo malo igrala. Ne razumem kakav um moze da cini ovakve stvari, a jos manje sa toliko godina...

Gordan Milicic

pre 16 godina

Direktor Skole zasluzuje da bude smesta smenjen. Njemu nije jasno da je jedna devojcica zrtva strasnog zlocina i da on i mi kao drustvo moramo sve da ucinimo da njoj pomognemo. Uz ostale mere koje ce neke druge sluzbe preduzeti je da i skola reaguje tako da se to dete zastiti daljih povredjivanja. To dete nesme nikako da dodje u situaciju da se ono oseti krivim zbog ovoga sto mu se desilo. Plasim se da izjave Direktora skole nisu garancija za ovo. Ministarstvo Prosvete ikao je Ministar verovatno zauzet pregovorima o novoj Vladi treba da reaguje i da ovog Direktora smesta smeni.

Jela, Toronto

pre 16 godina

Ista stvar se nedavno dogodila u Americi!

No, u tom slucaju, devojke su uhapsene i ici ce na sudjenje, sa odgovarajucim posledicama.

U nasem slucaju, "strogi ukor" kao disciplinska mera nije ni priblizno dovoljna za ono sto su one ucinile. Cak naprotiv, takva "kazna" se cini kao dodatno mentalno izivljavanje nad jadnom devojcicom.
Mozda ce se naci neko dovoljno pametan da predlozi odgovarajuce zakonske mere i u ovome slucaju.
A onda prozboriti par reci i sa roditeljima...

mary

pre 16 godina

ja sam u najmanju ruku zgrozena i izjavom direktora i manjkaom komentara na ovu groznu vest.od danas kad sam cula na vestima, stvarno sam u soku a jos vise sam u soku sto nisu rekli ni inicijale tih ucenica sa primernim vladanjem a pustili su snimak zlostavljanja i te jadne devojcice.sramota!!!!!i ako je stvar delikatna, onda nismo morali da cujemo sta su joj sve drugarice radile....i zato, koliko god prezirali ameriku i onu njihovu sminku, za sankciju ovakvih stvari svaka im cast!i ne samo da bi im vec objavili imena, nego bi i dokumentarni film o tom monstruoznom zlocinu snimili i pustali ga do iznemoglosti na exploreru ili zone reality da svi vide.
i jos uvek ne mogu da verujem sta je ta jadna devojka prezivela, a za direktora stvarno sramota.kako ima obraza da izadje u javnost sa onakvom izjavom
sramota

maja

pre 16 godina

Ja sam skolski psiholog, zaposlena u osnovnoj skoli. Ja sam i majka dve devojcice. Iako mi je veoma dobro poznat Zakon o osnovnoj skoli i Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, na osnovu koga su devojcice-monstrumi kaznjene, mislim na ukore i mogucnost premestanja u drugu skolu, jer to su po navdedenim zakonima najstroze moguce kazne, smatram da je tuzilastvo duzno da se oglasi po pitanju ovog strasnog zlodela, te da je potrebno ovakav vid psihopatske devijacije maloletnika veoma strogo kazniti.

Dusko

pre 16 godina

Deca su kriva,naravno,ali su krivi i njihovi roditelji,kao i kompletan nastavni kadar i direktor skole.Skandalozna je izjava direktora kako nije odmah obavestio policiju, i kako zlostavljanje nije trajalo 8 sati nego od 8 do 13 h,znaci 5 sati!!!Koja je razlika? Znaci ako bi neko zlostavljanje trajalo 8 sati i vise onda bi direktor prijavio,a za sve manje, nema potrebe !!! Suludo.Direktora bih kaznio suspenzijom od 12 meseci zbog nesavesnog obavljanja duznosti i nepreduzimanje adekvatnih mera, a sve nastavnike koji su videli snimak,znaci znali, a nisu obavestili policiju i roditelje, kaznio bih dvanaestomesecnim umanjenjem plate za 50% . Naravno ove mere bi trebalo i objaviti u svim sredstvima informisanja kao upozorenje svim zaposlenim u prosveti i roditeljima. Sve postaje odvratno i zabrinjavajuce.

plavuša

pre 16 godina

Postoji zakon i za maloletnike. A kad se maloletnici proglase krivim kaznu služe u kazneno popravnim domovima. Možda sam naivna (jer živim u zemlji gde je sudstvo "crna rupa" države! Sud je nesamostalan i u funkciji izvršne vlasti!) ja ipak očekujem da javni tužilac protiv "nasilnica" podnese krivičnu prijavu!

Vanja

pre 16 godina

Direktor treba da podnese ostavku!
Da se meni obrati dete na ulici i potrazi pomoc zbog takvog zlostavljanja odmah bi pozvala i policiju i obavestila roditelje, i preporucila im da potraze pomoc kod socjilanih sluzbi.Ne mogu da razumem da direktor skole nije obavestio socijalnog radnika, pozvao psihologa da pruzi adekvatnu pomoc zlostavljenoj devojcici koja se prvo obratila njemu a ne svojim roditeljima!?! Kakav je to covek?!?!
O kaznenom zakonu ne mogu da trosim reci, treba da se po hitnom postupku promeni

Slavica

pre 16 godina

Jeste li primetili kako nam direktor i nastavnici saopstavaju nadmeno kako nije tacno da je devojcica zlostavljana 8 sati vec da je zlostavljanje trajalo "samo" od 8 do 13 casova. Kao to nije nista od 8 do 13 ( 5 sati). Videla bi ja njegovu cerku da neko zlostavlja pola sata a ne 5 sati. Koji ljudi, kakvi rezoni, i to su prosvetni radnici...

Nataša

pre 16 godina

Apelujem na televiziju B92, i na sve ostale medije, da ne odustanu od ovog slucaja i da ne dozvole da ode u zaborav, sve dok jasno ne budu oznaceni i one koje su ovo uradile i oni koji snose odgovornost za ovakve stvari: porodica, skola, inspektorat... Molim vas, ne odustajte! Ocigledno je da osim medijskog pritiska nemamo druge nacine borbe protiv ovakvih stvari jer niti ima adekvatnog zakona, niti se onaj koji postoji primenjuje , niti je lako probiti cutanje o ovakvim stvarima. Znam da je malo verovatno da ce bilo ko ovde dobiti zasluzenu kaznu, ali mediji ne smeju ovo prepustiti zaboravu. Ovo je pitanje drustvene odgovornosti.

Ana

pre 16 godina

Nije ovde problem u tome sto ih skola kao skola nije vise kaznila. Problem je sto ovo prevazilazi skolu, ovo delo je skola morala PRIJAVITI policiji, sto nije ucinila.

Vanja

pre 16 godina

Moje misljenje je da skola nije preduzela sve sto je mogla i to mislim zato sto na osnovu izjave diretkora skole zakljucujem da su prvo te maloletne delikventkinje dobile ukore, a moje misljenje je da su prvo trebali da obaveste sluzbu za socijalni rad zbog pruzanja strucne pomoci zrtvi koja je prezivela takve traume, kao i lekare zbog zbrinjavanje telesnih povreda a onda da se neposredno iza toga bave kaznjavanjem delikventkinja.Smatram da je za svakog civilizovanog coveka prioritet zbrinuti zrtvu, ukazati joj i medicinsku i strucnu pomoc, a paralelno sa tim se baviti kaznjevanjem.Na osnovu izjava koje se plasiraju u javnosti, zakljucujem da pomoc zrtvi nije ukazana nakon njenog obracanja za pomoc direkoru i njegovim saradnicima. Ako je cinjenica da zrtvi nije odmah nakon obracanja pruzena adekvatna pomoc, smatram da i direktoru i svima onima koji nisu reagovali odmah, treba javno tuzilastvo da podnese prijave i da zaista u najkracem mogucem roku snose posledice zbog takvog propusta.

majka

pre 16 godina

jadna mala curica....ne prestajem da mislim na nju i njene roditelje...nadam se , da ce svi koji snose odgovornost za ovo sto joj se desilo, biti adekvatno kaznjeni.
nije mi takodje jasno, kako su pojedine novine mogle da objave fotografije sa snimka?

quo vadis srbijo??

VLADIMIR

pre 16 godina

I pored stete koja je ucinjena tom detetu, zar su pojedini pisani mediji morali to zlo i slikom da prikazu dovoljno je samo i to sto su napisali kuda ide nasa omladina.

Dragana

pre 16 godina

I sama sam majka dve devojcice i zgrozena sam ovim dogadjajem. Kako direktor ima morala da i dalje bude na toj funkciji? Gde su roditelji zatajili u vaspitavanju ovih devojcica i kako ce nesretna zlostavljana devojcica dalje kroz zivot? Zar ce i dalje u skolu sa drugaricama, koje ce biti kaznjene ukorom? Gde je tu pravda? Kao dugogodisnji novinar apelujem na kolege iz medija da prilikom objavljivanja slika vode racuna o deci!!! Gde vam je dusa, imate li i vi decu. Ako imate razmislite kako je devojcici, koja je na njima. Zar joj nije dovoljna muka sto su je razapele vrsnjakinje pa sada je jos razapinju i po medijima. Postoje li kazne u ovoj zemlji? Deca se pretvaraju u mostrume. Stanimo na put tome.

Aleksandar G.

pre 16 godina

Kazniti roditelje zato sto je takvo ponasanje tih devojcica verovatno posledica zanemarivanja ili zlostavljanja u porodici...a onda svi (i devojcice i roditelji) pravac na porodicnu psihoterapiju i pod nadzor socijalnog radnika.

zabrinuta

pre 16 godina

IZBACITI IZ SKOLE I ONEMOGUCITI DALJE SKOLOVANJE!
Kakav primer dajete drugoj deci?!?! Da ce im zlocini proci nekaznjeno ili sa bednim kaznama?! SRAMOTA! U kakvoj drzavi zivimo! Ucinile su krivicne delo, maloletnice ili ne! Moraju da odgovaraju za to pred sudom!

jovana

pre 16 godina

joj bitne li razlike. nije zlostavljanje trajalo 8 nego 5 sati. jao,jao. direktore da je tvoje dete u pitanju jel bi ti ta 3 sata predstavljala razliku... sramota.

dado

pre 16 godina

Ovo je velika sramota za nase drustvo u cijelini.Desila se jedna nezapamcena svirepost prema bespomocnom dijetetu, a sta drustvo radi.Novine i televizija objavlljuju slike zlostavljanja i kace ih na internet, direktor skole govori da zlostavljanje nije trajalo 8 vec 6 sati i da ce djevojcice biti strogo ukorene ,a sociolozi i psiholozi komentarisu o ovom slucaju kao zanimljivom fenomenu.Alo ljudi a sta je sa djevojcicom.Direktor pod hitno treba dobiti ostavku ako nista onda zbog apsolutnog odsustva brige i negiranja odgovornosti u cijelom slucaju, Mediji koji su objavili snimak i slike krivicno gonjeni jer je to protiv zakonito, a djevojcice propisno kaznjenje u skladu sa nivoom svijesti koji su ispoljile , a koji je ocigledno veoma visok, i naravno najstrozije roditelje. Dakle direktore napolje, tehnicki ministre i tuzioce na posao!

Ana

pre 15 godina

Dakle, strog ukor nastavnickog veca i to je to! Posle ce se sve nastaviti kao sto je i bilo: devojcice-siledzije ce nastaviti da sa maltretiranom pohadjaju skolu i ako bude dobre prilike, ponovo ce je maltretirati, samo sto ovog puta mozda za to nece znati javnost. Strasno. Umesto toga, mislim da bi bilo mnogo bolje i efikasnije ovakvoj "deci" zabraniti ne da pohadjaju tu skolu i smestiti ih u dom za maloletnike. Posle toga verovatno se takvi zlocini ne bi desavale, ili bi se desavali mnogo redje.

milorad

pre 15 godina

Прочитавши све ове коментаре схватих да је Школа по Закону изрекла најстрожу казну!Благо нама,имамо дивну државу и Закон који штити СИЛЕЏИЈЕ А НЕ ЖРТВЕ!А сад ја имам нови предлог:не дозволимо да се овај злочин заташка,покренимо ИНИЦИЈАТИВУ да се овај монструозни ЗАКОН МЕЊА!Нека медији буду носиоци те активности а ми читаоци и гледаоци ћемо дати своју подршку.СПАСИМО НЕКЕ БУДУЋЕ ЖРТВЕ од криминалаца и хулигана које овакав закон штити!
Милорад С.,професор