Makedonija pred izborima

Makedonski premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da je podržao predlog Demokratske Unije za integraciju za prevremene parlamentarne izbore.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.04.2008.

07:28

Default images

Očekuje se da će na sednici parlamenta biti iznet predlog o raspuštanju sadašnjeg saziva i raspisivanju prevremenih izbora koji bi se održali sredinom juna. Predlog o raspisivanju prevremenih izbora usledio je nakon samita NATOa u Bukureštu kada Makedonija nije dobila poziv za članstvo.

Lider Demokratske partije Albanaca u Makedoniji Menduh Tači, izjavio je da se Makedonija nalazi pred vanrednim parlamentarnim izborima.

Nakon jučerašnjeg susreta za premijerom i predsednikom najveće vladajuće stranke, VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim, Tači je rekao da će njegovi poslanici na današnjoj sednici glasati za raspuštanje parlamenta.

"Saglasni smo da su institucije blokirane", saopštio je Tači.

Ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski, član vladajuće VMRO-DPMNE, izjavio je da su najnovija dešavanja u vezi sa makedonskim evrointegracijama, pregovorima sa Grčkom i neefikasnost parlamenta, dovoljni razlozi da se ide na vanredne izbore.

"Nema boljeg rešenja od toga da nacija odluči da ide na prevremene izbore, zato što će se na taj način dobiti novi mandat, efikasniji parlament i veći kapacitet za ostvarenje boljih rezultata i reformi za ubrzane evrointegracije", kazao je Milošoski i najavio da to neće uticati na proces pregovora sa Grčkom, koje vodi izaslanik UN Metju Nimic.

Pre sednice parlamenta na kojoj će se raspravljati o inicijativi opozicione Demokratske unije za integraciju za raspuštanje parlamenta, najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez, izjasnio se protiv ovakve odluke, jer time VMRO-DPMNE želi da izbegne odgovornost u ključnom trenutku za zemlju.

Imajući u vidu odnos snaga u makedonskom parlamentu i dosadašnje izjašnjavanje stranaka, može se očekivati da parlament izglasa odluku za samoraspuštanje, odnosno o održavanju vanrednih parlamentarnih izbori početkom juna ove godine.

Iz Evropske unije su upozorili Skoplje da bi produbljivanje političko-parlamentarne krize moglo da uspori evroatlantske integracije Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: