"Srbija da podnese tužbe"

Slobodan Samardzić je izjavio večeras da Srbija treba da tuži države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 28.03.2008.

11:13

Default images

"Nijedno sredstvo nije stoprocentno sigurno. Ali vi sa tužbom pokazujete čvrstu rešenost da se branite i pred međunarodnim tribunalima. I celom svetu pokazujete da koristite sva sredstva za odbranu vaših nacionalnih interesa i imate određenih šansi da dobijete taj spor", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

On je kazao da je pravni tim Vlade Srbije mesecima bio u inostranstvu i obilazio nekoliko centara za međunarodno pravo i da je napravio izveštaj koji sadrži nekoliko predloga kako bi Srbija trebalo da reaguje na takve akte pojedinih zemalja.

Samardžić je, gostujući na Televiziji Studio B, precizirao da je prva varijanta da se zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova tuže Međunarodnom sudu pravde u Hagu za prekršaj međunarodnog prava, a druga da se zemlje koje su priznale nezavisnost, a potpisnice su Međunarodne konvencije za mirno rešavanje konflikata, tuže Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu za prekršaj te konvencije.

Treća opcija je, kako je naveo, da se traži mišljenje Međunarodnog suda u Hagu da li su zemlje koje su priznale nezavisnost prekršile Rezoluciju 1244.

Samardžić je rekao da sve tri varijante treba primeniti i podsetio da je i predsednik Srbije Boris Tadić u novembru prošle godine govorio da će Srbija tužiti one zemlje koje budu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali da poslednjih dana ističe da treba menjati sam pristup.

Ministar je rekao da predlog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da Srbija na Generalnoj skupštini UN traži da ona donese odluku o traženju mišljenja Međunarodnog suda u Hagu "nije najbolje sredstvo" jer je to "najsporije", ali da i njega treba primeniti.

Samardžić je dodao da je na Vladi Srbije da se odluči za jednu ili sve tri varijante.

Koreja i Norveška priznali Kosovo

Republika Koreja priznala je danas nezavisnost Kosova, isto je učinila i Norveška.

Južnokorejska vlada se nada da će nezavisnost Kosova doprineti miru i stabilnosti, demokratskom razvoju i ekonomskom oživljavanju regiona, preneo je isti izvor. Norveška je, takođe, danas zvanično priznala nezavisnost Kosova, nakon što su to učinili i njeni susedi.

Odluku o priznavanju doneo je Državni savet, kojem je predsedavao kralj Harald.

Norveška je navela da Kosovo treba da garantuje ljudska i manjinska prava, versku i kulturnu baštinu.

Ministar spoljnih poslova Norveške Gar Stor nagovestio je ranije da Oslo namerava da prizna Kosovo ubrzo posle jednostrano proglašene nezavisnosti, 17. februara.

Protestne note Koreji i Norveškoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestne note vladama Republike Koreje i Kraljevine Norveške, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, saopštilo je Ministarstvo.

U skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova, usvojenim na sednici Vlade Srbije, šef diplomatije Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora Srbije u Republici Koreji Zorana Veljića i ambasadora Srbije u Norveškoj Vladislava Mladenovića.

Ambasadori treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protesne note i da se vrati u Srbiju na konslutacije do daljeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: