Petak, 28.03.2008.

11:13

"Srbija da podnese tužbe"

Slobodan Samardzić je izjavio večeras da Srbija treba da tuži države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: FoNet

"Srbija da podnese tužbe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

PedjaDJ

pre 16 godina

Činjenica 1. Kosovo su priznale najvece zapadne demokratske zemlje i njihovi saveznici.
Paradoks 1. Priznavanje je pojedinačno, ali zasnovano na principu ucena i nagrada.

Činjenica 2. Povelja UN garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim članicama.
Paradoks 2. UN zatvara oči pred dezintegracijom svoje članice i stvaranjem nestabilnog protektorata.

Činjenica 3. Srbija neće ući u EU dok ne prizna državu Kosovo.
Paradoks 3. Srbija nikada neće priznati državu Kosovo.

Činjenica 4. Kosovska elita ne krije pretenzije na ostale delove Balkana naseljene albanskim stanovništvom.
Paradoks 4. Zemlje iz okruženja, koje imaju otvoreno pitanje statusa albanske nacionalne manjine, će priznati državu Kosovo.

Činjenica 5. Srbija će uvek težiti da se na bilo koji način vrati na Kosovo (istorija nas uči).
Paradoks 5. USA i NATO tvrde da je nezavisnost najbolje održivo rešenje za ceo Balkan.

Činjenica 6. Osnovna tekovina demokratije je sloboda (npr. mišljenja)
Paradoks 6. Moj komentar će biti prepravljen ili neće biti objavljen.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Da sumiramo. Kosovo je dobilo nezavisnost od drzave koja:

- svojim kandidatima za predsednika zaviruje u licne podatke za pasose, a to "zavirivanje" obavljaju neovlascena lica
- teroristima koji su ucestvovali u napadu 9/11 posthumno daje vize, greskom
- u Tajwan greskom salje oruzje umesto nekog drugog paketa
- ciji sluzbenici u Iraku, nakon 5 godina uspesnog vojnog prisustva trenutno ne smeju da izadju iz sklonista, jer ih raketira protivnik, pobunjenici, Al Kaida, sta ja znam ko, uglavnom nema MIRA i SIGURNOSTI U DRZAVI, da o regionu ni ne pricamo,
- provereno nikome "ne zavrce ruku" da bi postigla svoje ciljeve - najsveziji primer: u Pakistanu, gospodin dosadasnji kontroverzni vladar Musaraf je obavio ceremoniju na kojoj je njegov ljuti protivnik sada iznenada saradnik - pa nece valjda SAD da dozvole da Pakistan, koji ima operativno nuklearno oruzje, padne u ruke ekstremistima i Musarafov ponos je nistavna cena za to
- i tako dalje ...

A sve dok Spanija ne prizna Kosovo, makar ga priznalo 199 od 200 drzava, Srbija je moralni pobednik! Jer se zna koliki nam je Solana "prijatelj" a ne moze ni svoju zemlju da ubedi da prizna njegovih ruku delo, te cela stvar mnogo, mnogo, smrdi. Cudi me samo kako to svi znaju da savetuju Srbe da prihvate institucije sistema, da se okrenu buducnosti, da se ponasaju kao dobre komsije, a niko se nije setio da sve to ranije preporuci Albancima, koji su javno bojkotovali izbore, institucije, ma sve zivo, i na kraju poceli oruzjem da napadaju Srbiju!? U cem je stos? Ako su Albancima savetovali isto, pa oni "nisu imali kapacitete" da to prihvate, zasto su ih zbog toga nagradili? Ako od nas ocekuju da prihvatimo razumne predloge, zasto su nas kaznili oduzimanjem Kosova? Albanci su se uvek kategoricki protivili srpskoj vlasti i nikada nisu bili spremni na multietnicnost, saradnju, postovanje institucija, sve do sada, kad ih je Veliki Brat proglasio gazdama!

Ankica

pre 16 godina

Da potsetim: Zahvaljućući humanitarnoj pomoći Norveške smo posle 5 oktobra imali nafte i mazuta za grejanje inače bi se smrzavali ko pacovi! Za mene nisu krivi Norveška i Koreja (južna) nego vlastodršci tj. dvojac Milošević - Šešelj koji su od 1989g. učinili da Srbija umesto da uđe u EU i NATO napravi ZAOKRET ZA 180% i učini da je SAD svrstaju u zemlje "osovine zla" za KOJE POŠTO SU TERORISTIČKE VIŠE NE VAŽI MEĐUNARODNO PRAVO! Zato smo i bombardovani bez dozvole UN! Politika koja je Srbiju uvela u GRUPU 6 zemalja "osovine zla" (a to su: Iran, Severna Koreja,..., i Srbija) - je i dalje u našoj zemlji! To je politika koju vode kontinuirano SRS, SPS, a sada i DSS i NS! Znači ko je kriv MI ili te zemlje? Pa MI nismo u stanju da krenemo normalnim društvenim tokovima - da napravimo DISKONUITET sa POGREŠNOM POLITIKOM - nego smo i dalje na meti kao "bezbednosna pretnja" najmoćnijim zemljama sveta!

Dekonspirator

pre 16 godina

Pa da, kako vreme bude promicalo, i broj država koje pod 'pritiskom' SAD priznaju Kosovo bivao sve veći, tako će sve očiglednije bivati koliko su SAD zapravo jedna ‘nerespektovana velesila kojoj samo iz straha ljube ruku’, a koliko je za sudbinu i prosperitet čovečanstva presudna uloga rivalskog bloka u kojem Srbija sve više postaje okosnica progresivnog sveta. Naravno, samo treba da prođe bar onoliko vremeno koliko je prošlo od ‘pobede’ iz 1389 do danas, pa da ova ‘istina’ koja se danas s’ mukom rađa, dobije punu dimenziju i priznanje u nekoj budućoj 2627 god. Eto školskog primera za one manje upućene, koji su stalno imali problema da shvate kako se zapravo rađaju mitovi … A život (čitaj priznavanja) ide dalje.

Rađanje mitova kao rađanje zvezda

Sasha

pre 16 godina

Sad mi nesto pade na pamet. Posto Kostunica vec tvrdi da treba da se ponasamo kao Norveska prema EU, hajde da budemo dosledni do kraja i da ih pratimo i po pitanju Kosova. Znaci, odmah priznati Kosovo. Toliko o Norveskoj, logici i naravno Kostunici.

Nenad

pre 16 godina

Oni koji su istinski bili za nazavisno Kosovo su ga i priznali par dana posle proglasenja nezavisnosti.
Ovi koji sada priznaju ga nikad ne bi ni priznali da nije bilo "do it, or else...", tako da mislim da je ovo u stvari u neku ruku poraz americke politike.
Ovo sto sad imamo su u stvari priznanja nevoljnih, iznudjena bejzbol palicom. Zato ce moj Soni i Samsung i dalje biti u upotebi...

deda

pre 16 godina

Najbolje je da se radi jedan dil izmedju Kostunice i Thaqi.Kostunica je rekao da nece vise od 40 drzave priznati Kosovi,Jeremic je rekao manje od 80 drz.A Thaqi je rekao vise od 100 drz.Pa onda ovako,ako priznaje Kosovu vise od 100 drzave onda da priznaje i Srbija,a ako bude manje onda da se vrati Kosovo Srbiju.

igy

pre 16 godina

Da li uopste, nas ministar spoljnjih poslova pravi razliku izmedju Japana, Kanade i Juzne Koreje, i drzava kao sto su Libija, Vijetnam i Indonezija?
Ukoliko za Jeremica nema nikakve razlike, ja moram da izrazim najdublju zabrinutost..

Pozderac

pre 16 godina

Pa gde je sad onaj mladi covek sto stalno ubedjuje i nas i sebe kako ova ili ona zemlja nikada "nece" priznati Kosovo? Pa javite se, mladicu, gde ste se sakrili?

Mica

pre 16 godina

Jos jedan "uspeh" nase diplomatije! Prvo smo pobedili NATO. Posle toga su sledile izjave da Kosovo NIKAD nece biti nezavisno. Sada politicari govore kako ce jednog dana vratiti Kosovo u sastav Srbije. Mi i dalje nizemo "pobedu" za "pobedom".

ivcha

pre 16 godina

Još kad je trebalo da bacimo nokije kroz prozor, ja sam prelomio i teška srca zadržao svoju. Tako da sad još uvek imam i nokiju i soni TV i vozim Hyundai i kupovaću proizvode zemalja koje su priznale Kosovo, ali sigurno neću da telefonom ruske proizvodnje.
A ako se ostvari ona "najbolja vlada" što kaže Nikolić, verovatno neću ni da telefoniram ni da imam struju za soni, a kola ću da vozim samo u snovima.
Pozdrav

аналитичар аматер

pre 16 godina

Талас признавања не иде баш по америчком очекивању. Углавном су до сад Косово признале само државе војно зависне од САД. У наредним месецима Америка ће појачати притисак где год може, да би што више држава признало Косово. До септембра и генералне скупштине УН ће се тачно видети колика је у свету зона америчког утицаја. Нема сумње да ће Косово признати и преостали наши суседи осим БиХ и можда Румуније, огромна већина европских држава, од муслиманских земаља пре свега Малезија, можда Пакистан, Кувајт, можда и читава Арапска Лига (али можда и не), скоро све банана-државе Централне Америке. Најнеизвеснији остаје исход у Африци (број држава на том континенту је значајан), Јужној Америци (број држава знатно мањи, али државе озбиљније, за сад признао само Перу, треба сигурно очекивати и Колумбију, Чиле) и арапском свету (на њихову одлуку сигурно не може никаква наша или руска дипломатија да утиче - одлучиће сами). За нас је најзначајније колико ће европских држава остати без признања. Ту пре свега мислим на Шпанију, Румунију и Грчку. Чешка и Словачка ће највероватније подлећи притиску, о Црној Гори и Македонији да не говорим. Све у свему, мислим да је умерени оптимизам Јеремића да ће добити већину "за нашу ствар" неоснован, али исто тако се вероватно ни амерички утицај неће показати као потпуно доминантан. Најлошија вест је да поделе у свету бивају све дубље, и да се и даље болно одражавају на "нашим просторима".

fadil_h

pre 16 godina

Jako priznanje za Kosovo. Ova drzava se nalazi na 13 mesto po BDP sveta (dva mesta vise od Ruske federacije). Danas priznanje se ocekuje jos od Norveske i tako skoro da se premasuje 70% ekonomije sveta. Ovim priznanjima se zavrsava ciklus kvalitetnih priznavanja od jakih i demokratskih zemalja i tako ulazimo u fazi numerickog priznavanja kako bi odluka o nezavisnosti dobija sto veci legitimitet. Nije lose, 34 zemalja za 40 dana s obzirom da Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo vise od 180 dana da bi ukusile prvo priznanje.

Mica

pre 16 godina

Jos jedan "uspeh" nase diplomatije! Prvo smo pobedili NATO. Posle toga su sledile izjave da Kosovo NIKAD nece biti nezavisno. Sada politicari govore kako ce jednog dana vratiti Kosovo u sastav Srbije. Mi i dalje nizemo "pobedu" za "pobedom".

fadil_h

pre 16 godina

Jako priznanje za Kosovo. Ova drzava se nalazi na 13 mesto po BDP sveta (dva mesta vise od Ruske federacije). Danas priznanje se ocekuje jos od Norveske i tako skoro da se premasuje 70% ekonomije sveta. Ovim priznanjima se zavrsava ciklus kvalitetnih priznavanja od jakih i demokratskih zemalja i tako ulazimo u fazi numerickog priznavanja kako bi odluka o nezavisnosti dobija sto veci legitimitet. Nije lose, 34 zemalja za 40 dana s obzirom da Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo vise od 180 dana da bi ukusile prvo priznanje.

igy

pre 16 godina

Da li uopste, nas ministar spoljnjih poslova pravi razliku izmedju Japana, Kanade i Juzne Koreje, i drzava kao sto su Libija, Vijetnam i Indonezija?
Ukoliko za Jeremica nema nikakve razlike, ja moram da izrazim najdublju zabrinutost..

Pozderac

pre 16 godina

Pa gde je sad onaj mladi covek sto stalno ubedjuje i nas i sebe kako ova ili ona zemlja nikada "nece" priznati Kosovo? Pa javite se, mladicu, gde ste se sakrili?

ivcha

pre 16 godina

Još kad je trebalo da bacimo nokije kroz prozor, ja sam prelomio i teška srca zadržao svoju. Tako da sad još uvek imam i nokiju i soni TV i vozim Hyundai i kupovaću proizvode zemalja koje su priznale Kosovo, ali sigurno neću da telefonom ruske proizvodnje.
A ako se ostvari ona "najbolja vlada" što kaže Nikolić, verovatno neću ni da telefoniram ni da imam struju za soni, a kola ću da vozim samo u snovima.
Pozdrav

Ankica

pre 16 godina

Da potsetim: Zahvaljućući humanitarnoj pomoći Norveške smo posle 5 oktobra imali nafte i mazuta za grejanje inače bi se smrzavali ko pacovi! Za mene nisu krivi Norveška i Koreja (južna) nego vlastodršci tj. dvojac Milošević - Šešelj koji su od 1989g. učinili da Srbija umesto da uđe u EU i NATO napravi ZAOKRET ZA 180% i učini da je SAD svrstaju u zemlje "osovine zla" za KOJE POŠTO SU TERORISTIČKE VIŠE NE VAŽI MEĐUNARODNO PRAVO! Zato smo i bombardovani bez dozvole UN! Politika koja je Srbiju uvela u GRUPU 6 zemalja "osovine zla" (a to su: Iran, Severna Koreja,..., i Srbija) - je i dalje u našoj zemlji! To je politika koju vode kontinuirano SRS, SPS, a sada i DSS i NS! Znači ko je kriv MI ili te zemlje? Pa MI nismo u stanju da krenemo normalnim društvenim tokovima - da napravimo DISKONUITET sa POGREŠNOM POLITIKOM - nego smo i dalje na meti kao "bezbednosna pretnja" najmoćnijim zemljama sveta!

Sasha

pre 16 godina

Sad mi nesto pade na pamet. Posto Kostunica vec tvrdi da treba da se ponasamo kao Norveska prema EU, hajde da budemo dosledni do kraja i da ih pratimo i po pitanju Kosova. Znaci, odmah priznati Kosovo. Toliko o Norveskoj, logici i naravno Kostunici.

deda

pre 16 godina

Najbolje je da se radi jedan dil izmedju Kostunice i Thaqi.Kostunica je rekao da nece vise od 40 drzave priznati Kosovi,Jeremic je rekao manje od 80 drz.A Thaqi je rekao vise od 100 drz.Pa onda ovako,ako priznaje Kosovu vise od 100 drzave onda da priznaje i Srbija,a ako bude manje onda da se vrati Kosovo Srbiju.

аналитичар аматер

pre 16 godina

Талас признавања не иде баш по америчком очекивању. Углавном су до сад Косово признале само државе војно зависне од САД. У наредним месецима Америка ће појачати притисак где год може, да би што више држава признало Косово. До септембра и генералне скупштине УН ће се тачно видети колика је у свету зона америчког утицаја. Нема сумње да ће Косово признати и преостали наши суседи осим БиХ и можда Румуније, огромна већина европских држава, од муслиманских земаља пре свега Малезија, можда Пакистан, Кувајт, можда и читава Арапска Лига (али можда и не), скоро све банана-државе Централне Америке. Најнеизвеснији остаје исход у Африци (број држава на том континенту је значајан), Јужној Америци (број држава знатно мањи, али државе озбиљније, за сад признао само Перу, треба сигурно очекивати и Колумбију, Чиле) и арапском свету (на њихову одлуку сигурно не може никаква наша или руска дипломатија да утиче - одлучиће сами). За нас је најзначајније колико ће европских држава остати без признања. Ту пре свега мислим на Шпанију, Румунију и Грчку. Чешка и Словачка ће највероватније подлећи притиску, о Црној Гори и Македонији да не говорим. Све у свему, мислим да је умерени оптимизам Јеремића да ће добити већину "за нашу ствар" неоснован, али исто тако се вероватно ни амерички утицај неће показати као потпуно доминантан. Најлошија вест је да поделе у свету бивају све дубље, и да се и даље болно одражавају на "нашим просторима".

Nenad

pre 16 godina

Oni koji su istinski bili za nazavisno Kosovo su ga i priznali par dana posle proglasenja nezavisnosti.
Ovi koji sada priznaju ga nikad ne bi ni priznali da nije bilo "do it, or else...", tako da mislim da je ovo u stvari u neku ruku poraz americke politike.
Ovo sto sad imamo su u stvari priznanja nevoljnih, iznudjena bejzbol palicom. Zato ce moj Soni i Samsung i dalje biti u upotebi...

PedjaDJ

pre 16 godina

Činjenica 1. Kosovo su priznale najvece zapadne demokratske zemlje i njihovi saveznici.
Paradoks 1. Priznavanje je pojedinačno, ali zasnovano na principu ucena i nagrada.

Činjenica 2. Povelja UN garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim članicama.
Paradoks 2. UN zatvara oči pred dezintegracijom svoje članice i stvaranjem nestabilnog protektorata.

Činjenica 3. Srbija neće ući u EU dok ne prizna državu Kosovo.
Paradoks 3. Srbija nikada neće priznati državu Kosovo.

Činjenica 4. Kosovska elita ne krije pretenzije na ostale delove Balkana naseljene albanskim stanovništvom.
Paradoks 4. Zemlje iz okruženja, koje imaju otvoreno pitanje statusa albanske nacionalne manjine, će priznati državu Kosovo.

Činjenica 5. Srbija će uvek težiti da se na bilo koji način vrati na Kosovo (istorija nas uči).
Paradoks 5. USA i NATO tvrde da je nezavisnost najbolje održivo rešenje za ceo Balkan.

Činjenica 6. Osnovna tekovina demokratije je sloboda (npr. mišljenja)
Paradoks 6. Moj komentar će biti prepravljen ili neće biti objavljen.

Dekonspirator

pre 16 godina

Pa da, kako vreme bude promicalo, i broj država koje pod 'pritiskom' SAD priznaju Kosovo bivao sve veći, tako će sve očiglednije bivati koliko su SAD zapravo jedna ‘nerespektovana velesila kojoj samo iz straha ljube ruku’, a koliko je za sudbinu i prosperitet čovečanstva presudna uloga rivalskog bloka u kojem Srbija sve više postaje okosnica progresivnog sveta. Naravno, samo treba da prođe bar onoliko vremeno koliko je prošlo od ‘pobede’ iz 1389 do danas, pa da ova ‘istina’ koja se danas s’ mukom rađa, dobije punu dimenziju i priznanje u nekoj budućoj 2627 god. Eto školskog primera za one manje upućene, koji su stalno imali problema da shvate kako se zapravo rađaju mitovi … A život (čitaj priznavanja) ide dalje.

Rađanje mitova kao rađanje zvezda

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Da sumiramo. Kosovo je dobilo nezavisnost od drzave koja:

- svojim kandidatima za predsednika zaviruje u licne podatke za pasose, a to "zavirivanje" obavljaju neovlascena lica
- teroristima koji su ucestvovali u napadu 9/11 posthumno daje vize, greskom
- u Tajwan greskom salje oruzje umesto nekog drugog paketa
- ciji sluzbenici u Iraku, nakon 5 godina uspesnog vojnog prisustva trenutno ne smeju da izadju iz sklonista, jer ih raketira protivnik, pobunjenici, Al Kaida, sta ja znam ko, uglavnom nema MIRA i SIGURNOSTI U DRZAVI, da o regionu ni ne pricamo,
- provereno nikome "ne zavrce ruku" da bi postigla svoje ciljeve - najsveziji primer: u Pakistanu, gospodin dosadasnji kontroverzni vladar Musaraf je obavio ceremoniju na kojoj je njegov ljuti protivnik sada iznenada saradnik - pa nece valjda SAD da dozvole da Pakistan, koji ima operativno nuklearno oruzje, padne u ruke ekstremistima i Musarafov ponos je nistavna cena za to
- i tako dalje ...

A sve dok Spanija ne prizna Kosovo, makar ga priznalo 199 od 200 drzava, Srbija je moralni pobednik! Jer se zna koliki nam je Solana "prijatelj" a ne moze ni svoju zemlju da ubedi da prizna njegovih ruku delo, te cela stvar mnogo, mnogo, smrdi. Cudi me samo kako to svi znaju da savetuju Srbe da prihvate institucije sistema, da se okrenu buducnosti, da se ponasaju kao dobre komsije, a niko se nije setio da sve to ranije preporuci Albancima, koji su javno bojkotovali izbore, institucije, ma sve zivo, i na kraju poceli oruzjem da napadaju Srbiju!? U cem je stos? Ako su Albancima savetovali isto, pa oni "nisu imali kapacitete" da to prihvate, zasto su ih zbog toga nagradili? Ako od nas ocekuju da prihvatimo razumne predloge, zasto su nas kaznili oduzimanjem Kosova? Albanci su se uvek kategoricki protivili srpskoj vlasti i nikada nisu bili spremni na multietnicnost, saradnju, postovanje institucija, sve do sada, kad ih je Veliki Brat proglasio gazdama!

fadil_h

pre 16 godina

Jako priznanje za Kosovo. Ova drzava se nalazi na 13 mesto po BDP sveta (dva mesta vise od Ruske federacije). Danas priznanje se ocekuje jos od Norveske i tako skoro da se premasuje 70% ekonomije sveta. Ovim priznanjima se zavrsava ciklus kvalitetnih priznavanja od jakih i demokratskih zemalja i tako ulazimo u fazi numerickog priznavanja kako bi odluka o nezavisnosti dobija sto veci legitimitet. Nije lose, 34 zemalja za 40 dana s obzirom da Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo vise od 180 dana da bi ukusile prvo priznanje.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Da sumiramo. Kosovo je dobilo nezavisnost od drzave koja:

- svojim kandidatima za predsednika zaviruje u licne podatke za pasose, a to "zavirivanje" obavljaju neovlascena lica
- teroristima koji su ucestvovali u napadu 9/11 posthumno daje vize, greskom
- u Tajwan greskom salje oruzje umesto nekog drugog paketa
- ciji sluzbenici u Iraku, nakon 5 godina uspesnog vojnog prisustva trenutno ne smeju da izadju iz sklonista, jer ih raketira protivnik, pobunjenici, Al Kaida, sta ja znam ko, uglavnom nema MIRA i SIGURNOSTI U DRZAVI, da o regionu ni ne pricamo,
- provereno nikome "ne zavrce ruku" da bi postigla svoje ciljeve - najsveziji primer: u Pakistanu, gospodin dosadasnji kontroverzni vladar Musaraf je obavio ceremoniju na kojoj je njegov ljuti protivnik sada iznenada saradnik - pa nece valjda SAD da dozvole da Pakistan, koji ima operativno nuklearno oruzje, padne u ruke ekstremistima i Musarafov ponos je nistavna cena za to
- i tako dalje ...

A sve dok Spanija ne prizna Kosovo, makar ga priznalo 199 od 200 drzava, Srbija je moralni pobednik! Jer se zna koliki nam je Solana "prijatelj" a ne moze ni svoju zemlju da ubedi da prizna njegovih ruku delo, te cela stvar mnogo, mnogo, smrdi. Cudi me samo kako to svi znaju da savetuju Srbe da prihvate institucije sistema, da se okrenu buducnosti, da se ponasaju kao dobre komsije, a niko se nije setio da sve to ranije preporuci Albancima, koji su javno bojkotovali izbore, institucije, ma sve zivo, i na kraju poceli oruzjem da napadaju Srbiju!? U cem je stos? Ako su Albancima savetovali isto, pa oni "nisu imali kapacitete" da to prihvate, zasto su ih zbog toga nagradili? Ako od nas ocekuju da prihvatimo razumne predloge, zasto su nas kaznili oduzimanjem Kosova? Albanci su se uvek kategoricki protivili srpskoj vlasti i nikada nisu bili spremni na multietnicnost, saradnju, postovanje institucija, sve do sada, kad ih je Veliki Brat proglasio gazdama!

аналитичар аматер

pre 16 godina

Талас признавања не иде баш по америчком очекивању. Углавном су до сад Косово признале само државе војно зависне од САД. У наредним месецима Америка ће појачати притисак где год може, да би што више држава признало Косово. До септембра и генералне скупштине УН ће се тачно видети колика је у свету зона америчког утицаја. Нема сумње да ће Косово признати и преостали наши суседи осим БиХ и можда Румуније, огромна већина европских држава, од муслиманских земаља пре свега Малезија, можда Пакистан, Кувајт, можда и читава Арапска Лига (али можда и не), скоро све банана-државе Централне Америке. Најнеизвеснији остаје исход у Африци (број држава на том континенту је значајан), Јужној Америци (број држава знатно мањи, али државе озбиљније, за сад признао само Перу, треба сигурно очекивати и Колумбију, Чиле) и арапском свету (на њихову одлуку сигурно не може никаква наша или руска дипломатија да утиче - одлучиће сами). За нас је најзначајније колико ће европских држава остати без признања. Ту пре свега мислим на Шпанију, Румунију и Грчку. Чешка и Словачка ће највероватније подлећи притиску, о Црној Гори и Македонији да не говорим. Све у свему, мислим да је умерени оптимизам Јеремића да ће добити већину "за нашу ствар" неоснован, али исто тако се вероватно ни амерички утицај неће показати као потпуно доминантан. Најлошија вест је да поделе у свету бивају све дубље, и да се и даље болно одражавају на "нашим просторима".

Nenad

pre 16 godina

Oni koji su istinski bili za nazavisno Kosovo su ga i priznali par dana posle proglasenja nezavisnosti.
Ovi koji sada priznaju ga nikad ne bi ni priznali da nije bilo "do it, or else...", tako da mislim da je ovo u stvari u neku ruku poraz americke politike.
Ovo sto sad imamo su u stvari priznanja nevoljnih, iznudjena bejzbol palicom. Zato ce moj Soni i Samsung i dalje biti u upotebi...

deda

pre 16 godina

Najbolje je da se radi jedan dil izmedju Kostunice i Thaqi.Kostunica je rekao da nece vise od 40 drzave priznati Kosovi,Jeremic je rekao manje od 80 drz.A Thaqi je rekao vise od 100 drz.Pa onda ovako,ako priznaje Kosovu vise od 100 drzave onda da priznaje i Srbija,a ako bude manje onda da se vrati Kosovo Srbiju.

Mica

pre 16 godina

Jos jedan "uspeh" nase diplomatije! Prvo smo pobedili NATO. Posle toga su sledile izjave da Kosovo NIKAD nece biti nezavisno. Sada politicari govore kako ce jednog dana vratiti Kosovo u sastav Srbije. Mi i dalje nizemo "pobedu" za "pobedom".

Pozderac

pre 16 godina

Pa gde je sad onaj mladi covek sto stalno ubedjuje i nas i sebe kako ova ili ona zemlja nikada "nece" priznati Kosovo? Pa javite se, mladicu, gde ste se sakrili?

PedjaDJ

pre 16 godina

Činjenica 1. Kosovo su priznale najvece zapadne demokratske zemlje i njihovi saveznici.
Paradoks 1. Priznavanje je pojedinačno, ali zasnovano na principu ucena i nagrada.

Činjenica 2. Povelja UN garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim članicama.
Paradoks 2. UN zatvara oči pred dezintegracijom svoje članice i stvaranjem nestabilnog protektorata.

Činjenica 3. Srbija neće ući u EU dok ne prizna državu Kosovo.
Paradoks 3. Srbija nikada neće priznati državu Kosovo.

Činjenica 4. Kosovska elita ne krije pretenzije na ostale delove Balkana naseljene albanskim stanovništvom.
Paradoks 4. Zemlje iz okruženja, koje imaju otvoreno pitanje statusa albanske nacionalne manjine, će priznati državu Kosovo.

Činjenica 5. Srbija će uvek težiti da se na bilo koji način vrati na Kosovo (istorija nas uči).
Paradoks 5. USA i NATO tvrde da je nezavisnost najbolje održivo rešenje za ceo Balkan.

Činjenica 6. Osnovna tekovina demokratije je sloboda (npr. mišljenja)
Paradoks 6. Moj komentar će biti prepravljen ili neće biti objavljen.

igy

pre 16 godina

Da li uopste, nas ministar spoljnjih poslova pravi razliku izmedju Japana, Kanade i Juzne Koreje, i drzava kao sto su Libija, Vijetnam i Indonezija?
Ukoliko za Jeremica nema nikakve razlike, ja moram da izrazim najdublju zabrinutost..

ivcha

pre 16 godina

Još kad je trebalo da bacimo nokije kroz prozor, ja sam prelomio i teška srca zadržao svoju. Tako da sad još uvek imam i nokiju i soni TV i vozim Hyundai i kupovaću proizvode zemalja koje su priznale Kosovo, ali sigurno neću da telefonom ruske proizvodnje.
A ako se ostvari ona "najbolja vlada" što kaže Nikolić, verovatno neću ni da telefoniram ni da imam struju za soni, a kola ću da vozim samo u snovima.
Pozdrav

Sasha

pre 16 godina

Sad mi nesto pade na pamet. Posto Kostunica vec tvrdi da treba da se ponasamo kao Norveska prema EU, hajde da budemo dosledni do kraja i da ih pratimo i po pitanju Kosova. Znaci, odmah priznati Kosovo. Toliko o Norveskoj, logici i naravno Kostunici.

Dekonspirator

pre 16 godina

Pa da, kako vreme bude promicalo, i broj država koje pod 'pritiskom' SAD priznaju Kosovo bivao sve veći, tako će sve očiglednije bivati koliko su SAD zapravo jedna ‘nerespektovana velesila kojoj samo iz straha ljube ruku’, a koliko je za sudbinu i prosperitet čovečanstva presudna uloga rivalskog bloka u kojem Srbija sve više postaje okosnica progresivnog sveta. Naravno, samo treba da prođe bar onoliko vremeno koliko je prošlo od ‘pobede’ iz 1389 do danas, pa da ova ‘istina’ koja se danas s’ mukom rađa, dobije punu dimenziju i priznanje u nekoj budućoj 2627 god. Eto školskog primera za one manje upućene, koji su stalno imali problema da shvate kako se zapravo rađaju mitovi … A život (čitaj priznavanja) ide dalje.

Rađanje mitova kao rađanje zvezda

Ankica

pre 16 godina

Da potsetim: Zahvaljućući humanitarnoj pomoći Norveške smo posle 5 oktobra imali nafte i mazuta za grejanje inače bi se smrzavali ko pacovi! Za mene nisu krivi Norveška i Koreja (južna) nego vlastodršci tj. dvojac Milošević - Šešelj koji su od 1989g. učinili da Srbija umesto da uđe u EU i NATO napravi ZAOKRET ZA 180% i učini da je SAD svrstaju u zemlje "osovine zla" za KOJE POŠTO SU TERORISTIČKE VIŠE NE VAŽI MEĐUNARODNO PRAVO! Zato smo i bombardovani bez dozvole UN! Politika koja je Srbiju uvela u GRUPU 6 zemalja "osovine zla" (a to su: Iran, Severna Koreja,..., i Srbija) - je i dalje u našoj zemlji! To je politika koju vode kontinuirano SRS, SPS, a sada i DSS i NS! Znači ko je kriv MI ili te zemlje? Pa MI nismo u stanju da krenemo normalnim društvenim tokovima - da napravimo DISKONUITET sa POGREŠNOM POLITIKOM - nego smo i dalje na meti kao "bezbednosna pretnja" najmoćnijim zemljama sveta!