Mekejn pobednik u Floridi

Senator Džon Mekejn izašao je kao pobednik na preliminarnim izborima u američkoj državi Florida.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

09:41

Default images

On je time osvojio 57 delagata za nacionalnu konvenciju na kojoj se bira kandidat za predsednika. Floridske demokrate su izglasale Hilari Klinton, ali neće dobiti i delegate jer im je u Floridi to pravo uskratila nacionalna demokratska partija. Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, senator Džon Mekejn pobedio je svoje protivnike na preliminarnim stranačkim izborima u Floridi.

On je osvojio je 36 odsto glasova, a drugoplasirani Mit Romni 31 odsto.

Ovom pobedom Mekejn je preuzeo vođstvo u republikanskoj trci za predsedničkog kandidata.

"Večeras, prijatelji moji, slavimo, a sutra nas čeka posao. Ima načina. Približavamo se cilju, za to vam svima veliko hvala", rekao je Džon Mekejn, senator republikanaca.

Mekejnov protivkandidat Mit Romni nije bio neraspložen.

"Sjajni ste! Zamalo da pobedimo. Vi ste moji heroji, ovu ste kampanju ni iz čega podigli na vrh. Radili ste naporno i napravili od mene pravog protivnika. Stoga ćemo vam moja porodica i ja biti večno zahvalni", rekao je Romni.

I Demokratska partija u Floridi održala je glasanje, ali je ono bilo više simboličkog karaktera.

Naime, kako su demokrate iz Floride prekršile pravila vremena održavanja preliminarnih stranačkih izbora, stranačka centrala ih je kaznila.

Ovo glasanje Hilari Klinton, koja je pobedila, ne donosi delegate za nacionalnu konvenciju na kojoj se bira jedinstveni predsednički kandidat.

"Oduševljena sam što ste mi izglasali poverenje i obećavam da ću učiniti da, ne samo delegati Demokratske stranke u Floridi dobiju mesta, već da Florida bude upisana u pobedničku kolonu za demokrate u 2008. godini. Ostanite uz nas jer ćemo zajedno ponovo preuzeti ne samo Belu kuću, već našu zemlju", rekla je Hilari Klinton.

"Nisam se kandidovao zato što mislim da mi to neko na neki način duguje. Kandidovao sam se zbog onoga što je Martin Luter King jednom rekao - zbog nužnosti ovog trenutka - jer se ovaj trenutak ne sme odlagati", rekao je Barak Obama.

Poziv Hilari Klinton da se složi sa ubacivanjem delegata iz Floride na osnovu noćašnjeg glasanja Barak Obama je odbio.

Inače i demokrate i republikanci pripremaju se za 5. februar kada se u jednom danu održavaju preliminarni izbori, od obale do obale, u 22 države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: