Odluka o raspodeli sredstava iz NIP

Vlada Srbije usvojila Odluku o raspodeli sredstava iz NIP-a, čiji će budžet u 2008. godini iznositi 47 milijardi dinara.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.01.2008.

18:31

Default images

Iz Nacionalnog investicionog plana će se finansirati 971 projekat, pri čemu je više od dve trećine sredstava namenjeno za infrastrukturne projekte. Na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, ministar bez portfelja Dragan Đilas precizirao je da će se u centralnoj Srbiji finansirati 721 projekat, od toga je nov 371 projekat.

U Vojvodini će se finansirati 191 projekat (185 novih), a na Kosovu 59, od čega 45 novih.

Najveći projekti NIP-a po vrednosti su obilaznica oko Beograda, za koju je obezbeđeno oko 2,5 milijarde dinara, za privlačenje direktnih investicija za podsticaj i otvaranje novih radnih mesta namenjeno je oko 1,6 milijardi dinara, a za izgradnju autoputeva Niš-Dimitrovgrad i Leskovac-Preševo oko 900 miliona dinara.

Četvrti po vrednosti projekat NIP-a za 2008. godinu je rekonstrukcija Aerodroma Batajnica, za šta je predviđeno 362,1 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju Pančevačkog mosta planirano oko 800 miliona dinara, rekao je Đilas.

Ministar je ukazao da je za projekte NIP-a na Kosovu izdvojeno 1,3 milijarde dinara, što je znatno više nego prethodne godine i napomenuo da je za projekte u Vojvodini planirano nešto iznad devet milijardi, a u centralnoj Srbiji oko 36,6 milijardi dinara.

Ministar zadužen za NIP Dragan Đilas kaže da će obaveštavanje opština i okruga o ovim odlukama početi odmah, kako se ne bi ponovo desilo da ne potroše predviđeni novac.

"U prošloj godini su neka ministarstva potrošila sav novac, neki nisu stigli i zato smo bili u problemu i nismo realizovali ceo budžet za proslu godinu. Svaki taj novac koji se ne potroši na izvestan način nam raduje ministra finansija jer mu ostane u budžetu ali mene kao ministra zaduženog da se te pare potroše na pravi način to ne raduje. Ove godine treba da uradimo ceo posao kako treba", kaže Đilas.

Evidencija građana za besplatne akcije

Vlada Srbije donela je i Uredbu o načinu evidencije građana koji imaju pravo da se prijave za besplatne akcije javnih preduzeća koja se privatizuju ove godine.

Prema toj uredbi, procedura za prijavljivanje građana maksimalno je pojednostavljena, pa će se građani prijavljivati na šalterima lokalnih pošta, samo uz ličnu kartu, a svi troškovi upisa i kasnijih provera podataka idu na teret države.

Za radnike javnih preduzeća procedura je složenija i skuplja. Njima će biti potrebna dodatna dokumenta, među kojima uverenje o državljanstvu i potvrda o radnom odnosu, i oni će se prijavljivati u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje, a sve troškove plaćaju sami.

"Nakon provere podataka, svaki građanin će na kućnu adresu dobiti potvrdu da je postao evidentiran kao korisnik besplatnih akcija svih preduzeća koja budu po ovom zakonu privatizovana, a za sada je to NIS, JAT, Telekom, EPS, Galenika i Aerodrom. Napominjem da će svaki građanin koji ostvari ovo pravo imati pravo na po više akcija u svakom od ovih preduzeća", rekao je Dinkić.

Vlada Srbije usvojila je i Program dugoročnog stambenog kreditiranja za ovu godinu uz subvenciju države, za šta je izdvojeno 3,5 milijardi dinara.

Usvajanje tog Programa omogućiće nastavak isplate novca za subvencionisane stambene kredite koji se realizuju preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: