"Rešiti dug Puteva Srbije"

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da dugovi Puteva Srbije ne smeju svake godine biti prenošeni u budžet.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

08:00

Default images

Ilić je juče na sednici Odbora Skupštine Srbije za saobraćaj i veze rekao da bi te dugove trebalo pretvoriti u javni dug. On je rekao i da je potrebno što pre obezbediti izvore finasiranja za održavanje puteva, a kao rešenje predložio uvećanje učešća u akcizi za gorivo sa 10 na 15 odsto, od 1. januara 2008.

Ilić je rekao i da je potrebno definisati sredstva i tempo izdvajanja iz Nacionalnog investicionog plana za Koridor 10 i obilaznicu oko Beograda. Prema njegovim rečima, i grad Beograd treba da bude uključen u to jer se dobar deo autoputa koristi kao gradska saobraćajnica.

Državni sekretar Ministarstva finasija Janko Guzijan podržao je predlog o povećanju učešće akciza za puteve u ceni goriva sa 10 na 15 odsto, a da to izdvajanje 2009. bude 20 odsto.

On je rekao i da je Ministarstvo finansija spremno na to da dugovi Puteva Srbije, koji se procenjuju na oko 10,2 milijardi dinara, budu prevedeni u javni dug i budu isplaće u višegodišnjem periodu.

Na današnjoj sednici Odbora za saobraćaj i veze čule su se i kritike na rad Parlamenta zbog toga što po dve godine ne potvrđuje sporazume o stranim kreditima, čime država trpi veliku štetu jer ne može da uzme ta sredstva, a plaća kamate.

Odbor je zaključio da na sledećem sastanku, koji će biti održan 3. decembra, Putevi Srbije dostave plan i program rasterećenja od dugova i planova poslovanja.

Očekuje se i da ministarstva za infrastrukturu i finasije dostave odboru pismeni izveštaj o rezultatima dogovora o Putevima Srbije.

Predloženo je i da sledećem satanku prisustvuje i ministar zadužen za sprovođenje NIP-a Dragan Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: