Nedelja, 11.11.2007.

10:29

"Elita ne prepoznaje želju za EU"

Sonja Liht izjavila da domaća elita ne prepoznaje većinsko opredeljenje građana Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Izvor: Beta

Default images

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost je u intervjuu novosadskom Dnevniku rekla da je, prema istraživanjima, "najdominantniji politički zajednički imenitelj" većine građana taj da Srbija treba da bude članica EU.

"Na žalost, čini mi se da to opredeljenje koje prema svim istraživanjima stabilno premašuje 70 procenata, nije dovoljno prepoznala i vrednovala ovdašnja elita, ni politička ni intelektualna", rekla je Sonja Liht.

Ona je navela da Srbija svoje stavove treba da saopštava tako da bude "nedvosmisleno jasno da se ne radi o porukama iz devedesetih".

Prema njenim rečima, briga za teritorijalni integritet Srbije mora da bude prezentovana tako da "svima bude jasno da iz nas ne govori mržnja prema drugima, da ne govori velikosrpski nacionalizam, već opravdana bojazan za budućnost države i naroda".

"Na žalost, neki naši najistaknutiji lideri, suočeni s delikatnim trenutkom u kojem živimo, ali često i sopstvenim političkim frustracijama, kao da nemaju ni snage ni volje da shvate da će interese Srbije mnogo bolje zastupati i braniti ako im retorika nije zapaljiva i isključiva", rekla je Sonja Liht.

Ona je dodala i da se domaći političari veoma često bave spoljnom politikom za unutrašnje političke potrebe, ocenjujući da je to "kratkovido i veoma neodgovorno prema Srbiji".

Po mišljenju Sonje Liht, eventualno formiranje "vlade nacionalnog spasa", ukoliko bi Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, veoma bi se loše odrazilo na evropsku perspektivu Srbije.

Kako je navela, neke stranke, pre svega SRS, "do te su mere ponosne na svoju antievropsku politiku da bi svaka priča o članstvu Srbije u EU postala bespredmetna".

"Više nego jasno vidimo koliko su nas zakočile devedesete i samo je pitanje koliko bismo decenija plaćali tekovine povratka na vlast snaga koje su, de fakto, odgovorne za sve što nam se dešavalo i dešava, od ratova i ekonomskog kolapsa do Kosova", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: