Kodeks za zaposlene na univerzitetu

Univerziteti uvode moralna pravila ponašanja kroz kodeks profesionalne etike za sve zaposlene.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2007.

07:43

Default images

Ta odluka doneta je posle navoda o mnogim zloupotrebama na univerzitetima i primerima korupcije. Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Kodeks etički prihvatljivog i profesionalnog ponašanja zaposlenih na fakultetima. Obuhvaćeni su odnos prema profesiji, studentima, kolegama, instituciji i okruženju.

"Inicijativa je pokrenuta posle dešavanja na Univerzitetu u Kragujevcu", kaže Goran Minić iz Saveza studenata Srbije.

"Došli smo na ideju da treba napraviti pravilnik o disciplinskoj odgovornosti profesora i pravilnik o javnosti polaganja ispita, kako profesori ne bi zloupotrebljavali položaj kada su sami sa studentima, kada studenti polažu u njihovim kabinetima", navodi on.

U Kodeksu profesionalne etike stoji da su nastavnici dužni da uspostave ravnopravan i jednak odnos sa svim studentima i objektivan sistem ocenjivanja.

Moralno neprihvatljivim ponašanjem smatra se svaki oblik napada na ličnost studenta, naročito seksualno uznemiravanje.

"Profesor će se sankcionisati samo opomenom, javnom opomenom ili javnom osudom, što ništa ne predstavlja neku disciplinsku meru, sankciju za njih", ipak kaže Minić.

"U suštini, oni profesori koji nisu to do sada radili, nisu ugrožavali studente, oni to neće ni sada raditi, a oni koji su to radili, ništa im neće biti ograničavajući faktor da to ponovo urade, jer njihovo ime stoji tamo gde treba da stoji", smatra on.

Donošenje kodeksa etičkog ponašanja studenata još je pod znakom pitanja. U svetu ovo nije novina jer je ponašanje i profesora i studenata regulisano pravilima o moralnom ponašanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: