Filaret štrajkuje glađu na granici

Crnogorska policija ponovo nije dozvolila vladici SPC Filaretu ulazak u Crnu Goru. On počeo štrajk glađu na granici.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2007.

07:16

Default images

Između dva granična punkta vladiku mileševskog dočekala je grupa od oko 30 policajaca, a komandir policije ga je obavestio da ne može ući u Crnu Goru, jer se njegovo ime nalazi na spisku osumnjičenih za pomaganje optuženima pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Filaret tražio je pismenu odluku o zabrani ulaska u Crnu Goru i spisak Haškog tribunala, ali crnogorski policija nije mogla da odgovori na taj zahtev.

Vladika se nakon toga vratio sa granice i služio liturgiju u manastiru Ivanje kod Prijepolja, a zatim je nešto posle 13 časova otpočeo štrajk glađu nedaleko od graničnog prelaza Ranče između Srbije i Crne Gore, na ničijoj zemlji između dve države.

Apsolutni post, na koji se, prema sopstvenoj izjavi, nevoljno odlučio, podrazumeva uzimanje vode i lekova.

Vernicima je u nepotpisanim lecima bio upućen poziv da jutros dočekaju Filareta, ali na granici nije bilo nikoga. Predstavnici političkih stranaka koje su obećale podršku episkopu Filaretu nisu se pojavili na licu mesta.

Kako je bilo najavljeno, vladika je sa sveštenicima i monasima iz vladičanskog dvora u Prijepolju pošao u obnovljeni manastir Dovolja da služi arhijerejsku liturgiju i prereže kolač na hramovnoj slavi.

Vladika je u pisanom saopštenju naveo dva osnovna uslova za prestanak štrajka. On traži od Haškog tribunala i vlada Crne Gore i Srbije da pokrenu sudski postupak protiv njega i utvrde eventualnu krivicu za pomaganje haškim beguncima.

Drugi uslov je da, ukoliko se sudski ne dokaže njegova krivica, odmah budu ukinute sve zabrane za njegovo kretanje i da mu se vrate, kako je rekao, ugrožena ljudska, verska i nacionalna prava.

"Moji zahtevi su vrlo jednostavni, nikako komplikovani nisu, ako imaju dobru volju. Na njihovoj teritoriji ću štrajkovati glađu. Prolaziću ja tuda, neka oni miniraju, to im je najpametnije, da neću moći šetati, nek me ubiju. Do skončanija moga života ću ostati ovdena ili ću pobijediti", rekao je on novinarima.

"Ja ništa nisam tražio nemoguće, tražio sam da budem danas u Dovolji, sa svojim narodom. Oni su mogli da me prate, kao što su i pratili, da me puste, da me vrate, i da se Bogu pomolim u manastiru koji smo obnovili. To mi nisu dozvolili, to je njihova demokratija", rekao je on.

Vladika je u međuvremenu tražio da se problem reši tako što će dobiti crnogorsko državljanstvo, ali je novinarima podelio kopije pisma dobijenog jutros od MUP-a Crne Gore, u kome ga obaveštava da njegov zahtev nije kompletan i da mora priložiti propisanu dokumentaciju u roku od 30 dana.

Vladika je taj čin ocenio kao novu provokaciju, a više nego upadljivom policijskom obezbeđenju administrativne granice sa crnogorske strane je poručio da je tako trebalo da sačekaju Agima Čekua, a ne njega.

Vladika je optužio i Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) da je uključena u tu, kako je rekao, hajku i da neke sveštenike mileševske eparhije CPC ucenjuje kako bi joj prišli.

Vladika Filaret štrajkuje u kombiju, parkiranom na nekoliko metara od administrativne granice, okružen policijskim snagama sa crnogorske strane granice.

Crnogorska policija je već jednom vratila vladiku s puta u Dovolju. Na ranije pismo vladike Filareta vladi Crne Gore i ministru Jusufu Kalomperoviću, kao i pismo patrijarha Pavla Filipu Vujanoviću, odgovoreno je da Crna Gora ne odlučuje o zabranama i preporučeno je da Filaret ne stvara neprilike crnogorskoj policiji.

Ljajić: Filaret i dalje na listi pomagača

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom u Hagu Rasim Ljajić je izjavio da su ga predstavnici Tribunala obavestili da nije moguće da ime vladike mileševskog Filareta bude skinuto sa spiska osumnjičenih za pomaganje optuženima za ratne zločine.

Ljajić je kazao da, prema saznanjima Tribunala, vladika Filaret "pomaže i učestvuje u mreži skrivanja haških optuženika".

"Mi nemamo nikakav dodatni mehanizam da vladika Filaret bude skinut sa liste. Učinili smo sve što je do nas, ali ta akcija nije bila uspešna", rekao je Ljajić.

On je rekao da se na listi Tribunala nalaze 44 imena, ali je dodao da ne može da otkrije o kome se radi.

A crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će Crna Gora ostati pri odluci da se episkopu mileševskom Filaretu zabrani ulazak u Crnu Goru.

"To je pitanje odnosa prema međunarodnoj zajednici i saradnje sa njom. Sa međunarodnom zajednicom morate sarađivati u svim segmentima njenog funkcionisanja, pa i u delu pravosudnih organizacija", rekao je Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: