Nedelja, 19.08.2007.

16:26

Pukotina u zgradi i među komšijama

Zbog podzemnih voda koje spiraju temelje, zgrada u Senjačkoj 32a u Beogradu počela da puca početkom osamdesetih.

Izvor: B92

Default images

Dvadesetak godina kasnije, stanari ne mogu da se dogovore kako da sami poprave zgradu, dok deo njih i dalje očekuje da im država reši problem. U nadležnoj opštini tvrde da se stanje promenilo i negiraju da imaju obavezu da saniraju oštećenja.

Sanacija zgrade započeta je 1987. godine, ali opština Savski venac nije imala para da završi posao. U međuvremenu, stanari su otkupili stanove, ali i 20 godina kasnije očekuju od opštine da završi započeto. Oni su ubeđeni da je rešenje opštine o sanaciji i dalje pravosnažno.

"Čim padne malo kiše, videli ste pukotine, one se proširuju, tako da posle svake kiše, buduci da je podzemna voda sapire temelje, svakim danom situacija je očigledno gora", kaže Aleksandar Engler, stanar.

"Budući da je to rešenje pravosnažno i dan danas, mi sada očekujemo da se ta sanacija najzad okonča", kaže on.

U međuvremenu, deo stanara sklopio je dogovor sa privatnim investitorom, koji je pristao da sanira oštećenja, uz određene pogodnosti. Ovo je dovelo do internog sukoba stanara, koji je kulminirao poništavanjem odobrenja za dogradnju i odustajanjem investitora od mogućnosti žalbe na takvu odluku.

"Čovek je hteo da izvrši sanaciju i napravio je elaborat s tim da dogradi i dobio je dozvolu, ali dvojica trojica stanara se ne slažu i on neće da se sudi sa njima i prekinuo je to", kaže Miloš Škrbić, stanar.

U opštini Savski venac kažu da stanovi nisu u vlasništvu države i da, 20 godina kasnije, nemaju nikakvu obavezu prema stanarima.

Savetnik predsednika Opštine Miloš Kovačević tvrdi da, prema aktuelnom zakonu o održavanju stambenih zgrada, stanari moraju da vode računa, kako o svojim stanovima, tako i o zajedničkim prostorijama, u koje spada i stepenište na kome je zgrada pukla.

Jedina pomoć koju mogu dobiti je u vidu ubrzanog izdavanja potrebnih dozvola, kaže Kovačević i dodaje da je jedino rešenje u angažovanju privatnog investitora.

"Na žalost oni nisu uspeli da se dogovore i da dođu do zajedničkog cilja. Naša preporuka njima je da nađu investitora koji ce sa njima naći zajednički interes da sredi postojeće stanje a da za usvrat dobije neki stambeni prostor u potkrovlju", Miloš Kovačević, savetnik predsednika opštine Savski venac.

U međuvremenu, zgrada i dalje propada. Pukotina, koja je pre 20 godina bila široka svega tri centimetra, na pojedinim mestima sada dostiže i 20-tak centimetara. Zgrada neće biti sanirana i nastaviće da puca sve dok ne prestane komšijska nesloga i dok se svi stanari o tome ne dogovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: