Ispituje se pozadina atentata

Specijalno tužilaštvo pokrenuće poseban postupak ispitivanja političke pozadine ubistva premijera Srbije, kaže specijalni tužilac.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.06.2007.

08:57

Default images

Postupak će obuhvatiti i sve optužbe koje su se čule u javnosti, rekao je za B92 tužilac Slobodan Radovanović. To je pozdravila majka ubijenog premijera, dok su saradnici Vladimira Popovića bili na sastanku sa tužiocem, a DSS direktno optužio Popovića i Čedomira Jovanovića da su "nesporno povezani s atentatorima".

"To je moja profesionalna i ljudska obaveza. U okviru toga smatram da su nedavne izjave bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića deo šireg konteksta, koji treba do kraja istražiti i utvrditi šta je sve prethodilo ubistvu premijera Srbije", kaže on.

Radovanović je, međutim, rekao da će poseban postupak obuhvatiti ispitivanje i svih ranijih optužbi iznetih u javnost. U to spada i sve ono što je u intervjuu za Insajder 2005. izneo bivši šef Biroa Vlade Srbije za komunikacije Vladimir Popović.

Popović je tada za umešanost u ubistvo premijera optužio vojsku i strukture bezbednosti, a kao politički kišobran ubistva premijera Srbije označio Vojislava Koštunicu.

Dušan Mihajlović je pre nekoliko dana u intervjuu za Poligraf izneo optužbu da je "paralelna vlast" Vladimira Popovića dovela do ubistva premijera Srbije.

Radovanović za B92 kaže da će biti ispitane sve optužbe koje su se čule poslednjih godina, a ne samo one iznete poslednjih dana. Tužilaštvo je od B92 tražilo da dostavi snimak intervjua s Popovićem od pre dve godine.

Mila Đinđić: Prave ubice treba da odgovaraju

Majka ubijenog premijera Mila Đinđić pozdravlja odluku specijalnog tužioca da pokrene postupak o političkoj pozadini ubistva premijera. "Proteklo suđenje i nije bilo pravo, prave ubice bi trebalo da sede na klupi i da odgovaraju za to", kaže ona.

Mila Đinđić dodaje i da je nedopustiva kampanja koja se poslednjih dana vodi u medijima, a koju je počeo jedan od nekadašnjih ministara u Đinđićevoj vladi, Dušan Mihajlović.

"To izgleda nenormalno, ali to nije nikakvo čudo, on optužuje svoje saradnike da bi sakrio stvari koje će kad-tad izaći u javnost", kaže Mila Đinđić.

Mila Đinđić kaže da sve ovo što se dešava poslednjih dana podseća na 2004. godinu kada je DSS-ov funkcioner i generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov tvrdio da su premijera Srbije ubili njegovi najbliži saradnici, a kasnije na sudu priznao da za to nema nikakve dokaze već da je to rekao u žaru političke borbe.

Popovićevi advokati s tužiocem

Pravni zastupnici Vladimira Popovića, Biljana Kovačević-Vučo i Rajko Danilović, kao i Nenad Milić, potpredsednik Liberalno-demokratske partije, bili su danas na sastanku kod specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića.

Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije Popovićevih saradnika, oni su zahtevali da se utvrde pravi uzroci kampanje koja se vodi protiv Popovića i Čedomira Jovanovića.

Oni su zatražili da se saslušaju svi akteri koji iznose "opasne i neutemeljene optužbe u medijima, a koje su u potpunoj suprotnosti sa onim što je u do sada sprovedenim postupcima utvrđeno ili je u suprotnosti sa već datim svedočenjima pred sudom", navodi se u sapštenju.

Pravni zastupnici su insistirali da tužilac reaguje po zakonu i da hitno sasluša Dušana Mihajlovića, Božu Prelevića, funkcionere Liberala Srbije i druge, kao i  urednike i novinare medije koji su tendenciozno izvrtali javno izrečene iskaze i svedočenja Vladimira Popovića.

"To se radi sa očiglednom namerom da se skrene pažnja sa pravih nalogodavaca i inspiratora atentata", navodi se u saopštenju.

A poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš prethodno je najavio da će, ako to ne učini specijalni tužilac, ta stranka podneti krivične prijave protiv premijera Srbije Vojislava Koštunice i njegovih bliskih saradnika.

Poslanik LDP-a je najavio da će ta stranka podneti krivične prijave protiv Koštunice, ministra policije Dragana Jočića, šefa premijerovog kabineta Aleksandra Nikitovića i direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Kao razlog za prijave on je naveo da su oni u noći predaje četiri sata pregovarali s prvooptuženim za ubistvo premijera Miloradom Ulemekom.

Maraš je rekao da će prijave biti podnete zbog podrške pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001, što je bio "uvod u obračun s politikom moderne Srbije, a koji je kulminirao ubistvom premijera".

DSS: Neosporna veza Jovanovića i Popovića sa atentatorima

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je neophodno utvrditi političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića "tako što bi se rasvetlila povezanost s njegovim ubicama upravo onih" koji za to optužuju Vojislava Koštunicu.

Mladenović je agenciji Beta rekao da je neohodno utvrditi povezanost Čedomira Jovanovića i Vladimira Popovića sa učesnicima u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

"Postaje sve očiglednija neosporna i višestruka povezanost Jovanovića i Bebe Popovića sa ključnim učesnicima u ubistvu premijera Zorana Đinđića. To mora biti do kraja rasvetljeno kako bi se utvrdila politička pozadina ubistva", rekao je Mladenović.

Mladenović je naglasio da javnost u Srbiji još nije saznala gde se Jovanović nalazio kada je premijer ubijen, osim što se zna da je bio van Srbije.

"Ništa ne znamo, isto tako, ko je naredio tužiocu (Radetu) Terziću da se ubice premijera puste iz zatvora, kazao je Mladenović i dodao da se na sva ta pitanja mora dati jasan odgovor i da je na pravosudnim organima da utvrde pravu istinu o tome".

Nata Mesarović: I dalje mi prete

Sudija Nata Mesarović izjavila da joj stižu pretnje i nakon izricanja presude atentatorima na Zorana Đinđića.

"Meni su stizale pretnje za vreme suđenja, a stižu mi i dalje", kazala je predsedavajuća sudskom veću na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića za Glas javnosti.

Ona je rekla da "kada čovek prihvati da radi jedan takav ozbiljan zadatak, ne može odustati zbog toga što se pojedinci ili grupa usuđuju da prete".

"Pre nego što je sudsko veće donelo presudu, počelo je da se pominje kakav će stav imati Vrhovni sud Srbije. To tumačim kao pritisak nekih krugova putem medija na Vrhovni sud", ocenjuje Nata Mesarović.

"Odluke te institucije se poštuju i one se ne podvrgavaju posebnoj oceni bilo kojih stručnjaka. Smatra se da ono što je Vrhovni sud u jednoj zemlji odlučio, da je to tako", kaže ona.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića 23. maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Liberalno-demokratska partija najoštrije je osudila pretnje sudiji Nati Mesarović. LDP insistira da policija u najkraćem roku zaštiti sve koji su ugroženi zbog borbe za istinu o Đinđiću i kažnjavanja njegovih ubica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: