Četvrtak, 08.03.2007.

07:33

"Koštunica premijer"

DS i DSS postigli dogovor da Koštunica ostane premijer, a da DS dobije sve važnije resore u Vladi. Nesaglasje oko mesta ministra policije

Izvor: Blic

Default images

Predsednik Srbije i lider demokrata Boris Tadić ne razmišlja o tome da zauzme mesto premijera, odgovorio je funkcioner DS-a na pitanje Blica postoji li mogućnost da Demokratska stranka prihvati predlog Demokratske stranke Srbije i G17 plus o podeli vlasti, prema kom bi se Tadić i Koštunica dogovorili o tome ko će biti predsednik, a ko premijer.

Prema tom predlogu, ako Tadić prihvati da bude premijer, što bi Koštunica prihvatio, lider DSS-a bi bio kandidat za predsednika Srbije uz podršku DS-a i G17 plus.

Kako Blic saznaje, dogovor o tome da Koštunica bude premijer, a da DS za uzvrat dobije ključne resore u novoj vladi već je postignut. Jedina tačka sporenja jeste mesto šefa policije, koje žele i DS i DSS.

Pojašnjavajući zašto Tadić ne želi premijersko mesto, sagovornik lista kaže da je jedan od razloga i to što se ozbiljno sumnja da bi Koštunica mogao da pobedi Tomislava Nikolića na izborima za predsednika Srbije.

"To zasnivamo na uverenju da pozivi glasačima DS-a da daju podršku Koštunici ne bi imali velikog efekta. U tom slučaju, ako Nikolić pobedi, a Tadić bude premijer, opet bismo imali kohabitaciju, ovog puta demokrata i radikala. To je neprihvatljivo i za Tadića i za ceo DS", kaže on.

Šef Poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je da je dogovor o podeli odgovornosti stranaka koje će formirati Vladu deo normalne procedure "dok god jedna stranka sama ne može da postigne apsolutnu većinu na izborima".

Ipak, njegova izjava nije se, kako saznaje Blic, dopala Koštunici, koji ne želi dalje da zateže odnose s demokratama, pa je Aligrudić pretrpeo kritiku zbog "izletanja".

Posle svega, DS, praktično, ima samo jednu mogućnost, da mesto premijera ponudi Koštunici, koji je, šaljući Tadiću "ponudu" za mesto premijera, praktično celu stvar okrenuo tako da izgleda kao da demokrate imaju mogućnost izbora i da to što će dobiti priliku da obnovi mandat nije rezultat njegove nepopustljivosti.

"Koštunica je idejom o podeli odgovornosti pokušao da maskira činjenicu da po svaku cenu želi mesto premijera. Neslavan dolazak Koštunice na mesto premijera ipak će uticati kako na njegov lični rejting, tako i na budući rezultat njegove stranke", kaže za Blic Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Ipak, računica demokrata je da bi za gubitak premijerske pozicije morali da dobiju gotovo sve najvažnije resore u Vladi, odnosno finansije, odbranu, spoljne poslove, energetiku, pravdu, telekomunikacije... Dogovor o tome već je postignut.

Bitka se još vodi oko ministarstva policije jer i jedna i druga strana želi taj resor.

Još je neizvesno i ko će biti predsednik Skupštine. DS smatra da to mesto pripada njima, ali tako misle i u G17 plus. Stojiljković navodi da je očigledno G17 plus prelomio i u pregovorima stao na stranu Koštunice.

Deo dogovora DS-DSS je i odlaganje lokalnih i predsedničkih izbora u Srbiji za januar ili februar sledeće godine. U DS procenjuju da će na odluku da se Koštunici prepusti premijersko mesto negativno reagovati deo njihovih glasača.

Zbog toga je u interesu DS-a da se pomenuti izbori odlože, a za to vreme bi se "šteta" nadoknadila nastavkom pregovora sa EU i nastavkom saradnje s Hagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: