Hapšenje vojnih obveznika?

I tokom ovih praznika postavlja se pitanje statusa vojnih obveznika koji žive u inostranstvu.

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2006.

09:14

Default images

Svi državljani Srbije koji žive u inostranstvu, a protiv kojih se vodi krivični postupak zbog izbegavanja vojne obaveze, mogu biti uhapšeni po prelasku granice, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Zoran Puhač.

On je rekao da, bez obzira na to što se Ministarstvo odbrane zalaže za profesionalizaciju vojske, sadašnji zakon nalaže služenje vojnog roka i ta zakonska obaveza mora biti poštovana dok ne bude promenjena.

"Amnestija ne znači ukidanje zakona i ukidanje vojne obaveze, ona je samo dala priliku svima koji nisu regulisali vojnu obavezu da to urade na zakonom propisan način, a to su odlaganje ili oslobađanje od vojne obaveze ili javljanje u vojsku", kaže Puhač.
Ministar za dijasporu Vojislav Vukčević rekao je za Blic da podnošenje krivičnih prijava protiv vojnih obveznika nije vrsta postupka u kom neko može biti lišen slobode, već prva naznaka da je izvršeno neko krivično delo.

On je rekao da tužilac u daljem postupku odlučuje da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage istražnom sudiji, koji upućuje poziv vojnom obvezniku da se javi radi davanja iskaza. "To ne znači da će mu istražni sudija odrediti pritvor, ali je moguće", izjavio je Vukčević.

Vukčević je danas kasnije izjavio da je naslov u današnjem broju Blica "Hapšenje na granici preti mnogim regrutima" neodgovoran i da ne odgovara sadržaju teksta.

Naslov je veoma neodgovoran i uznemirio je deo javnosti i u zemlji i rasejanju, kazao je Vukčević: "Moj odgovor na ovako formulisan naslov je da nema hapšenja. Niko neće biti uhapšen. Nikome ne preti hapšenje: ni onima koji će doći, ni onima koji su već došli i planiraju da se vrate. Nikada nisam izjavio da će neko biti uhapšen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: