"Ne odlažite porođaj zbog novca"

Nemački lekari upozorili trudnice da ne preduzimaju mere za odlaganje porođaja samo da bi od države dobile veći novčani dodatak.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2006.

15:37

Default images

Od početka naredne godine Nemačka će, umesto dosadašnjeg dodatka za decu, isplaćivati roditeljski dodatak koji bi mogao da iznosi i do 25.000 evra. Udruženje ginekologa, suočeno sa zahtevima trudnica kojima je termin za porođaj sam kraj ove godine, poručilo je da nikakve hiljade evra nisu dovoljno vredne da bi se ugrožavalo zdravlje bebe.

Ginekolozi su poručili da se lekarska pomoć za odlaganje porođaja neće pružati, jer ne bi bila u skladu sa lekarskim kodeksom, kao i da zdravstvena osiguranja ne bi pokrivala troškove korišćenja sredstava kojima se to postiže.

Sada svi zaposleni roditelji koji ostaju kod kuće da neguju bebu, bez obzira na visinu primanja, dobijaju dodatak za decu koji iznosi ili do 300 evra mesečno na dve godine ili do 450 evra mesečno na godinu dana. Roditelji čija neto zarada premašuje 30.000 evra godišnje ne dobijaju taj dodatak.

Međutim, novi zakon predviđa da zaposleni roditelji dece rođene posle 1. januara dobijaju roditeljski dodatak, koji, u zavisnosti od visine primanja, iznosi od 300 do 1.800 evra mesečno i isplaćuje se najduže 14 meseci.

Pored tih dodataka za zaposlene roditelje, kojima država želi da podstakne one koji se boje da će im odsustvo sa posla ugroziti karijeru, država za svako dete, bez obzira da li rade i koliko zarađuju roditelji, daje dečji dodatak od 154 evra mesečno.

Lekari strahuju da bi mnoge trudnice mogle same da koriste sredstva za usporavanje trudova.

Udruženje ginekologa upozorilo je na opasnosti uzimanja tih preparata i ukazalo da nema pravnih mogućnosti da lekari deci koja su rođena neposredno pre ponoći 31. decembra upišu nešto kasnije vreme rođenja, dakle 1. januar.

Za one trudnice koje bi decu trebalo da dobiju pred sam kraj ove godine i koje baš, u želji da povećaju budžet za narednu godinu, žele da probaju da uspore porođaj, ginekolozi predlažu jednostavnu varijantu - da leže i čitaju i da se nikako ne kupaju u vrućoj vodi, da se ne šetaju, ne nose teške stvari i ne trljaju stomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: