EK: Sve dobro sem Haga

Evropska komisija u godišnjem izveštaju navodi da je Srbija postigla političke i ekonomske rezultate, ali da je Hag i dalje problem.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.11.2006.

07:33

Default images

U delu izveštaja o reformama u zemljama koje žele u EU, a koji se odnosi na Srbiju, konstatuje se ekonomski i napredak u demokratizaciji, a kao najveći problemi navode se saradnja s Hagom i još nedovoljna reforma državne uprave. Evropska komisija saopštila je da je Srbija ostvarila napredak u jačanju demokratije, ekonomskom razvoju i primeni evropskih standarda.

Međutim, u ime Evropske komisije, komesar za proširenje Oli Ren ponovio je da je nedovoljna saradnja s Haškim sudom i dalje prepreka za Sporazum o pridruženju sa Evropskom unijom.

"Stvari koje se dešavaju u Srbiji su ohrabrujuće, makroekonomska situacija se poboljšava i Srbija ima zavidan insitiucionalni kapacitet koji pokazuje da ona zaista ima potencijala da sustigne druge zemlje u regionu na putu ka EU, kada ispuni neophodnu saradnju s Haškim tribunalom", rekao je on.

"Dame i gospodo, očigledno je da proces pridruženja za zemlje koje žele da uđu u EU nije brzi voz, eurostar ili francuski TGV, već Orijent-ekspres, koji, nažalost, nije ekspresni voz. Da, to je spori voz koji dolazi, ali je ključno da ostaje na šinama", kaže Ren.

I drugi krupni nedostaci

Osim Haga, Srbija bi pre obnove pregovora s Briselom morala da prevaziđe i druge krupne nedostatke. U tom smislu posebno se ističe da je reforma odbrane nastavljena, ali uz teškoće i otpore nekih elemenata u vojsci, posebno u službama bezbednosti.

Ukazuje se i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo odgovarajuću podršku. Uprkos uspesima u borbi protiv korupcije, to i dalje ostaje uzrok zabrinutostiI i zahteva reforme institucija.

Evropska komisija ocenila je donošenje novog Ustava kao važan korak, posebno delove o ljudskim i manjinskim pravima, i civilnu kontrolu vojske.

Međutim, zabrinuta je zbog kontrole stranaka nad poslaničkim mandatima i nedostatka mehanizama koji bi garantovali nezavisnost sudstva. Skreće se pažnja i na nedovoljnu decentralizaciju i dvosmislenosti u primeni domaćih i međunarodnih zakona.

U izveštaju EK navodi se i da je međuetnička situacija u Vojvodini poboljšana, ali se ukazuje na zategnutost na jugu Srbije i u Sandžaku.

Evropska komisija smatra i da rešenje za status Kosova mora obezbediti temelj za stabilnu demokratiju za sve žitelje i učvrstiti vladavinu zakona i pospešiti zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

U izveštaju Brisela navodi se da su odnosi kosovskih Srba i kosovskih Albanaca i dalje zaoštreni, da su manjine na Kosovu i dalje u nepovoljnom položaju, a uslovi za povratak raseljenih i izbeglica i dalje teški.

"Bez iznenađenja"

Profesorka Fakulteta političkih nauka Milica Delević-Đilas ocenila je za B92 da izveštaj Evropske komisije nije iznenađenje.

"Nas uvek koče te velike političke prepreke, ili odnos s Crnom Gorom, ranije, ili nesaradnja s Hagom, danas, i one onemogućavaju da dobri koraci, koje Komisija primećuje u izveštaju, na odgovarajući način budu kapitalizovani", kaže ona.
Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže za B92 da u izveštaju preovlađuju dva stava Evropske komisije. "Prvi je blagonaklonost prema našim evropskim integracijama generalno gledano, dakle, nije nam osporena perspektiva članstva", kaže on.

"Istovremeno, dobili smo odlučan stav da napretka u integracijama nema, kao što nema ni nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, bez pune saradnje s Tribunalom", navodi on.

Teokarević kaže da se teško može predvideti šta znači formulacija o srednjem i dužem roku za prijem novih zemalja. "Opšti kontekst za proširenje je veoma loš. Na samom smo 'repu' zemalja koje žele članstvo u Uniji", kaže on.

"Važno je da naša javnost shvati da neće biti kolektivnog primanja novih članica, već će svaka zemlja na osnovu svojih rezultata u reformama biti ocenjivana i primana. Moje mišljenje je da u narednih 10 godina mi ne možemo očekivati da postanemo članica EU", kaže Teokarević.

"Učlanjenje za mnogo godina"

Za mnogo godina...
U izveštaju Evropske komisije se navodi da će do učlanjenja zemalja regiona u Uniju proći mnogo godina, a Brisel se poziva da se uzdrži od određivanja konkretnih datuma.

Evropska unija ne bi trebalo da prihvati nove države-članice pre nego što reši pitanje blokade usvajanja evropskog ustava, ocenila je Evropska komisija.

"Treba naći ustavno rešenje kada sledeća država bude bila spremna za prijem", ocenila je Komisija u izveštaju o strategiji proširenja EU.

U tekstu se navodi da je ustavna reforma neophodna za poboljšanje efikasnosti donošenja odluke o proširenju EU. Ta preporuka se ne odnosi na Bugarsku i Rumuniju, koje 1. januara 2007. ulaze u EU.

Međutim, već nekoliko puta je spomenuta mogućnost da i 28. zemlja, što bi trebalo da bude Hrvatska, pristupi EU na osnovu tog sporazuma, a isto tako se veruje i da će do vremena pristupanja Hrvatske biti rešeno i ključno pitanje novog evropskog ustava.

O izveštaju Komisije o drugim zemljama regiona više u posebnom članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: