Ahtisari-Anan o predlogu za Kosovo

Izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari upoznao Kofija Anana sa skicom predloga za Kosovo. Solana: Odložiti odluku.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.10.2006.

07:43

Default images

Tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom, kako javlja privatna RTV 21 iz Prištine, Ahtisari je predstavio predlog rešenja statusa Kosova, na kome radi. Najavljeno je da će se Ahtisari danas sastati sa ambasadorima članica Kontakt-grupe, s kojima će razgovarati o predlozima za rešenje statusa Kosova.

Najavljeno je i da će Ahtisari sutra u Beču nastaviti da priprema predlog, koji će 10. novembra predati članicama Kontakt-grupe. Potom se očekuje da dokument s primedbama Kontakt-grupe bude dostavljen pregovaračkim timovima Prištine i Beograda.

A predstavnik SAD za Kosovo Frenk Vizner danas je rekao da se SAD zalažu za rešavanje statusa Kosova do kraja godine.

UN da odlože odluku za posle izbora

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u Madridu da bi Marti Ahtisari trebalo da odloži iznošenje konačnog plana za budući status Kosova do izbora u Srbiji, ako se oni održe do kraja ove godine.

"U tom slučaju, mislim da bi (bivši finski) predsednik Ahtisari i oni koji mu pomažu, trebalo da sačekaju sa donošenjem odluke o budućem statusu", izjavio je Solana novinarima.

Priština: Bez reakcija zvaničnika

Kosovska skupština
Pisanje prištinskog lista Ekspres, koji je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Kontakt-grupe, objavio delove plana Ahtisarija o budućem statusu Kosova, bilo je tema broj jedan u kosovskoj javnosti.

Zvanična Priština je, međutim, uzdržano dočekala plan. Kosovski pregovarački tim posle jučerašnje sednice nije objavio zvaničan stav o skici plana za status Kosova.

Portparol tima Skender Hiseni nije hteo da komentariše predlog plana, ali je izjavio da postoje dva datuma za zvanično dostavljanje Ahtisarijevog plana Prištini. "Prema jednoj verziji, dokument bismo mogli imati vrlo brzo, a po drugoj ćemo morati da sačekamo kraj novembra", kaže Hiseni.

Ni opozicija se nije oglašavala o pisanju Ekspresa. Potpredsednik Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj kaže kako je sigurno da Kosovo više neće biti tretirano kao deo Srbije.

"Verujemo da će Kosovo biti nezavisno u narednih nekoliko meseci, Srbija je definitivno izgubila suverenitet na Kosovu, a referendum je poslednji slučaj u kom su glasačke kutije iz Srbije donete na Kosovo", rekao je Ljimaj.

Analitičar Baton Hadžiju, u vezi s napisima svog lista, kaže da pomenuti dokumet označava postavljanje temelja nezavisnosti Kosova. "Deo nadležnosti Srbije biće prenet na tela Evropske unije, ne samo zbog manjina, već zbog mnogo neraščišćenih računa među nama samima na Kosovu", rekao je on.

"Delimično zadovoljeni svi"

Nenad Đurđević iz Centra za nenasilni otpor kaže da je rešenje koje je objavio Ekspres i ranije pominjano u međunarodnim krugovima. "Prelazni status sadrži nešto što u ovom trenutku odgovara i Prištini i Beogradu, odnosno ne pominju se ni nezavisnost, ali ni suvrenitet Srbije na Kosovu", kaže on.

"Po nekim delovima predlog čak podseća na model Beograda "više od autonomije, manje od nezavisnosti", što podrazumeva da Kosovo neće imati međunarodno priznanje, stolicu u Ujedinjenim nacijama, ministarstvo spoljnih poslova i vojsku. Prištinu bi mogla da zadovolji zamena rezolucije 1244, u kojoj se pominje suverenitet Srbije na Kosovu, nekom drugom rezolucijom", kaže on.

"Rešenje statusa se na neko vreme odlaže, a očekuje se da će tada situacija u vezi s primenom standarda i konsolidacijom demokratskog procesa u Beogradu biti bolja i da će biti lakše doći do rešenja koje neće destabilizovati region", kaže on.

"Mislim da će izbori u Srbiji odrediti dinakmiku postizanja rešenja za Kosovo jer strana u pregovorima koja je fikusirana na kampanju ili formiranje vlade nije dobar sagovornik", kaže Đurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: