XVI samit nesvrstanih

Na Kubi danas počinje XVI samit nesvrstanih zemlja, na kom učestvuje i Srbija, kao posmatrač.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.09.2006.

10:28

Default images

Na čelu delegacije Srbije biće pomoćnik ministra spoljnih poslova Dejan Šahović. Iako je jedan od glavnih ciljeva spoljne politike Srbije članstvo u NATO-u, diplomate Srbije tvrde da Srbija ima veliki interes da očuva veze s nesvrstanim zemljama.

Pokret nesvrstanijh osnovan je 1961. u Beogradu, od članica takozvanog Trećeg sveta koje su želele da budu protivteža Moskvi i Vašingtonu u vreme "hladnog rata". SFRJ, na čelu s Josipom Brozom Titom, odigrala je ključnu ulogu u formiranju pokreta i dugo bila njegov lider. Deveti samit nesvrstanih održan je u Beogradu 1989. i poslednji je na kom je učestvovala SFRJ, a republike SFRJ danas u pokretu učestvuju kao gosti ili posmatrači. Iako je, s prestankom hladnoratovske opasnosti, Pokret postao manje važan faktor na svetskoj sceni, nesvrstane zemlje i dalje imaju kokus u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nesvrstani će podržati Iran

Ministar inostranih poslova Kube Felipe Peres Roke izjavio je da će zemlje u razvoju podržati nuklearni program Irana. "Pokret nesvrstanih će podržati pravo Irana da koristi nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe i obogaćuje uranijum radi proizvodnje struje", rekao je Roke i dodao da SAD i druge zemlje Zapada primenjuju duple standarde kako bi prekinule iranski nuklearni program. "SAD i njihovi saveznici protive se tome da Iran razvije mogućnost da proizvodi nuklearnu energiju iako mnoge od tih zemalja usavršavaju svoje nuklearne arsenale", kaže Roke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: