Očuvati dobre odnose sa SAD

Veoma je važno da Srbija i SAD uprkos razlikama oko budućnosti Kosova, očuvaju dobre odnose nakon završetka pregovora, kaže Tadić.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.09.2006.

07:34

Default images

"Ne treba žuriti sa zaključima. Nekoliko nedelja posle moje posete videćemo kakvi su rezultati. Ima različitih mišljenja o budućnosti Kosova, ali je veoma važno da nakon pregovora o Kosovu imamo dobre odnose sa SAD", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić novinarima posle razgovora u Pentagonu.

Tadić se danas sastao sa zamenikom američkog ministra odbrane Gordonom Inglandom, sa kojim je razgovarao o saradnji oružanih snaga SAD i Srbije i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Do planiranog susreta predsednika Srbija sa američkim ministrom odbrane Donaldom Ramsfeldom nije došlo zbog zdravstvenih problema američkog ministra odbrane.

Nakon razgovora u Pentagonu, Tadić je u pratnji komandanta Nacionalne garde SAD generala Stivena Bluma i senatora Džordža Vojnoviča otputovao u Kolumbus, u Ohaju, gde je obišao sedište Nacionalne garde Ohaja.

Juče je ocenjujući dosadašnji deo posete, Tadić izjavio kako se stavovi SAD i Srbije bitno razlikuju o statusu Kosova, kao i da se stiče utisak da administracija u Vašingtonu podržava neku opciju nezavisnosti. Tadić je tokom razgovora sa potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem izneo argumente u korist stava da rešenje mora da bude kompromisno.

Predsednik Srbije će u ponedeljak 11. septembra biti gost emisije Poligraf na TV B92, u 19.00.

Tadić: Sve za pomirenje

Boris Tadić je tokom susreta sa američkim zvaničnicima rekao da daje sve od sebe za pomirenje naroda na Balkanu i da želi Mladića u Hagu.

Predsednik Srbije je na predavanju u Fondaciji Heritidž objasnio da još ima onih koji ne žele da se suoče sa užasnim stvarima koje je Slobodan Milošević učinio svom narodu i susedima. On je kazao da čini sve što može da bi došlo do pomirenja i da je zato išao u Srebrenicu na obeležavanje 10-godišnjice užasnih događaja, da bi pokazao da Srbi moraju da žale sve žrtve etničkog čišćenja.

“Zato odlučno i glasno podržavam izručenje Mladića Hagu", rekao je Tadić.

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je sinoć da je stav SAD po pitanju saradnje sa Hagom sasvim jasan i dobro poznat. "Rajsova je zatražila od predsednika Tadića da učini sve što može na ispunjenju zahteva Haškog tribunala o izručenju ratnih zločinaca, uključujući Ratka Mladića", rekao je on. "Mi verujemo da je stabilna, demokratska Srbija na Balkanu važna ne samo za Srbiju i srpski narod, već i za stabilnost tog regiona. I zato želimo da imamo dobre odnose sa Srbijom", kazao je Mekormak

Potpisan SOFA sporazum

Tadić i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs juče su potpisali tzv. Sporazum o statusu snaga SOFA, kojim će se regulisati prava i obaveze pripadnika američkih vojnih snaga na teritoriji Srbije. U kratkom obraćanju novinarima Kondoliza Rajs je rekla da je je zadovoljna razgovorima sa predsednikom Srbije i da će zaključivanje sporazuma SOFA doprineti stvaranju dugoročne stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

"Radujemo se stalnim promenama koje Srbiji i Balkanu u celini omogućavaju da ostvare pun mir i stabilnost. Potpisivanje sporazuma SOFA moguće je upravo zbog dobrih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država i ja se nadam da ćemo dodatno produbiti naše odnose u domenu odbrane, ali i prijateljstvo u celini", rekla je ona.

Predsednik Srbije će se danas u Vašingtonu sastati sa američkim ministrom odbrane Donaldom Ramsfeldom. Nakon toga će otputovati u Kolumbus, u državi Ohajo, gde će obići sedište Nacionalne garde Ohaja. Ta američka savezna država određena je za strateškog partnera Srbije u domenu odbrane, u okviru vojne saradnje SAD i Srbije.

Ponoš se sastao sa Đambastijanijem

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš sastao se juče u Vašingtonu sa zamenikom načelnika Združenog generalštaba SAD Edmundom Đambastijanijem. Oni su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Vojske Srbije i američkih oružanih snaga.

Načelnik Združenog generalštaba SAD podržao je transformaciju VS koja je u toku. Ponoš i Đambastijani posebno su razgovarali o mogućnosti školovanja oficira VS na američkim visokim vojnim školama, već od naredne godine.

Ponoš u SAD boravi od 5. do 8. septembra, u delegaciji predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: