"Dresirani pit bulovi B92"

Novi-stari republički poslanik SRS-a Dragan Todorović najavio tužbu protiv države, zbog hajke koju vodi protiv njega.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.09.2006.

16:31

Default images

Novoizabrani poslanik u Skupštini Srbije Dragan Todorović smatra da su pojedini mediji započeli kampanju protiv njega i njegove stranke, po nečijem nalogu. On kaže da mediji prećutkuju podatak da je protiv njega povučena krivična prijava, zbog čega nema razloga da se krije iza imuniteta.

"Ja neću tužiti B92. Ne treba tužiti pit bula nego gazdu. A na TV B92 su dresirani novinari koji su spremni da uđu u ovakve poslove kako bi, bez obzira na cenu, blatili onoga koji im se stavi u zadatak", rekao je Todorović

Lider stranke Tomislav Nikolić se zapitao da li se ikada neko od radikala zaklonio iza imuniteta ili da mu nije suđeno: "Naravno, radikali neće ići kod tužioca, neće ići u policiju. Sud, kad ih pozove, oni će otići. Kada ih drugi državni organi zovu, nemaju razloga da idu, jer oni su iznad tih državnih organa."

Za vladajuću G17 plus odluka RIK-a predstvalja kreativno tumačenje vrlo jednostavnih odredbi zakona o izboru poslanika, kojim je propisano da nakon podnete ostavke poslanik nema pravo da ponovo bude biran. Suzana Grubješić, direktorka G17 plus kaže da je iznenađena što su samo predstavnici njene stranke bili protiv povrede zakona, ali ne veruje da se po tom pitanju nešto više može uraditi: "Da li mi možemo nešto više od toga da učinimo – ne verujem. Mišljenje RIK-a će doći na administrativni skupštinski odbor, mi tamo imamo isto dva člana i obojica će glasati protiv i to je sve što mi u ovom trenutku možemo da učinimo. Očigledno je da je napravljen leks specijalis, znači sve ono što važi za druge narodne poslanike ne važi za Dragana Todorovića. Zašto? Da bi on zadržao poslanički imunitet."

U DSS pak misle da je u pitanju specifičan slučaj, nastao prestankom postojanja SCG. Potredsednik Skupštine Srbije Rade Obradović kaže da je RIK našao pravno tumačenje koje je u skladu sa zakonom: "Politički dilovi i dogovori različitih stranaka mogu ili ne mogu da postoje, ali su zakoni tu na prvom mestu i zakoni se moraju poštovati, i biti u prvom planu u svakom slučaju, pa i u ovom. I akcenat se pre svega mora staviti na to i da vidimo da li je tu bilo kršenja zakona ili ne. Stav RIK-a je da nema kršenja zakona, a sve drugo je u nekom drugom planu."   

Ipak, procesi protiv poslanika ne mogu da stignu do suda, jer se oni u istrazi pozivaju na imunitet. Docent na FPN-u Dušan Pavlović smatra da ovde ima političke pozadine i da je u pitanju ustupak DSS-a radikalima da bi im se oni revanširali posle sledećih izbora u formiranju zajedničke vlade: "U njoj bi radikali, koji će imati najviše glasova, imali glavnu ulogu, ali bi i DSS imala određene funkcije u njoj, mnogo veće nego što će im to pripasti po broju osvojenih mandata".

Podsetimo da je protiv Dragana Todorovića država pre četiri godine pokrenula krivični postupak zbog zloupotrebe funkcije ministra saobraćaja, ali da se dalji postupak ne može voditi zbog imuniteta u skupštini SCG. Inače, prva sednica Skupštine Srbije, na kojoj će učestvovati novi poslanik radikala, zakazana je za utorak. Na toj sednici glavna tema će biti Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: