Divlje deponije - veliki problem

Izručivanje đubreta pored puta je besplatno, a nošenje na deponiju košta, pa se zato mnogi odlučuju da kese izbace bilo gde.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

15:55

Default images

Ipak, ima i onih kojima divlje deponije smetaju, pa se sami organizuju da ih uklone. Samo nekoliko kilometara od centra Beograda, pored Avalskog puta, nalazi se veliki broj divljih deponija. Iako su pre samo četiri godine sve deponije uklonjene, za kratko vreme su ponovo nikle i sada ih ima dvadesetak.

Zbog isparenja i smrada građani koji žive u blizini, uz pomoć opštine Voždovac, organizovali su se sami da ih počiste. Na divljim deponijama može se naći najrazličitiji otpad, ali i uginule životinje; "Ovo je jedna prometna ulica i veoma je ružno videti ovo ovako pored puta. I koliko-toliko da sredimo i da damo volju drugim ljudima da to mogu da urade i srede. Zajedničkim snagama, jedan čovek ne može ništa. Ako budu krenuli tako, biće bolje", kaže Vukić Nikolić, meštanin dobrovoljac.

Gomilanjem otpada na mestima koja za to nisu predviđena zagađuje se životna sredina, a mogu da se zaraze i meštani i stoka. Onima koji istovaruju đubre gde stignu očigledno nije bitno što vrše krivično delo: "To su blage kazne, pa zato i ne reaguju. Lakše mu je da iskipuje i što će platiti dva do tri hiljade kod sudije za prekršaje, nego da tera na deponiju u Vinči, tamo gde je predviđena deponija", objašnjava Ljubivoje Popović, komunalni izvršitelj.

Da bi komunalni inspektori nekome napisali prijavu, moraju da ga uhvate na delu, a to je često neizvodljivo. Sve dok se kazne ne povećaju, problem divljih deponija ostaje nerešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: