Zabrana rada borske topionice bakra

Uprava za zaštitu životne sredine donela je rešenje o zabrani rada topionice u Boru zbog visoke koncentracije opasnih gasova.

Izvor: B92

Petak, 05.05.2006.

08:19

Default images

Uprava je podnela i krivičnu prijavu okružnom javnom tužilaštvu protiv Dragiše Jovanovića, VD direktora RTB Bor, jer nije postupio prema rešenju od 18. aprila ove godine kojim je naloženo da se odmah preduzmu hitne mere kako bi se smanjila koncentracija štetnih i opasnih materija u Boru i svela na dozvoljene granice.

Građani Bora poslednjih nekoliko dana udišu sumpor dioksid, a mnogi se žale na glavobolju, mučninu i vrtoglavicu. Koncentracija sumpor-dioksida iz pogona Topionice bakra u Boru poslednja 24 sata bila je i 22 puta veća od vrednosti koja se smatra niskim stepenom zagađenja. Najugroženiji deo grada je centar, u kom su škola, fakultet, zelena pijaca i većina institucija, ali se dim proširio i na područje 10 kilometara od grada. Zbog toga uprava za zaštitu životne sredine donela je rešenje o zabrani rada topionice.

"Zabrana važi dok se ne pruže dokazi da su tehničkim i tehnološkim merama sveli kocentraciju štetnih i opasnih materija u Boru i okolini na propisane granične vrednosti. Mislim da se sada otvara nova priča o Bor. Sve granice su prekoračene i to se više ne može tolerisati", kaže Miroslav Nikčević, direktor Uprave za zaštitu životne sredine.

Inspektor uprave za zaštitu životne sredine još uvek nije uručio rešenje vd direktoru topionice Bor, ali očekuju da će od sutra morati da krenu u postepeno zaustavljanje proizvodnje. Generalni direktor RTB Bor Borislav Stojadinović kaže da su oni već u nekoliko navrata zaustavljali delove proizvodnje i tako reagovali na upozorenja uprave za zaštitu životne sredine, kao i da su sami svesni problema koji proističe iz zastarelih sistema. Stojadinović kaže da tehnološki kapaciteti ne absorbuju sumpor iz topioničarskih procesa i da je to ograničenje koje se ne može popraviti, bez obzira kako se vodio proces.

"Mi ćemo se potruditi da ispoštujemo nalog države, ali se nadam da ćemo naći neko kompromisno rešenje, jer zaustavljanje proizvodnej u ovom momentu bi bilo katastrofalnmo i u tom slucaju pogubno za proizvodnju koja u ovom trenutku iznosi 40 hiljada tona bakra odnosno 30 miliona dolara od kojih živi veliki broj ljudi u Boru i okolini", kaže Stojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: