Prosvetari (opet) štrajkuju

Posle uskršnjeg raspusta, đake nisu dočekali ispitivanja i testovi, već nastavak štrajka.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2006.

07:50

Default images

Od juče, osnovne i srednje u Srbiji koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika ne drže prva četiri časa. Zahtevi prosvetara poznati su još od februara, a ministar prosvete Slobodan Vuksanović se još nije sastao s njima.

Štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika počeo je još u februaru, kada nije održan prvi čas. Nijedan od zahteva još nije ispunjen niti je iko od odgovornih razgovarao sa štrajkačima. Svake nedelje raste broj časova koji nisu održani, a od juče su to prva četiri časa. Za sada štrajkuju 232 škole u Srbiji, neki profesori uopšte ne dolaze na časove, a neki dolaze ali ne predaju.

Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da se niko ne osvrće na protest. "Mislim da je to neverovatno, ali je tačno", kaže on. U Uniji ne odustaju od zahteva i apeluju na Vuksanovića da se što pre sastanu i pokušaju da reše problem.

Nekim učenicima sve to prija jer kao da su na produženom raspustu, a nekima je već dosadilo.

Ministarstvo prosvete i sporta danas je izdalo saopštenje u kome stoji da manje od 100 škola u Srbiji štrajkuje, a da je škole lako izbrojati s obzirom na to da je njihov broj mali. U Uniji smatraju da je dovoljno da jedna škola štrajkuje i da se tako vidi da problem postoji.

Prosvetari navode da će 12. maja obustaviti nastavu, a da li će produžetka školske godine biti - još nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: