Žene traže kazne za žene

Više desetina hiljada žena demonstriralo ispred Parlamenta Irana kako bi iskazalo bes prema onim ženama koje ne poštuju odredbe o odeći.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

13:47

Default images

Obučene od glave do pete u crno, žene su zahtevale od Parlamenta da uvede drakonske kazne za sve koji prekrše pravilo oblačenja. Nošenje primerene odeće za žene uvedeno je 1979, posle islamske revolucije, ali uprkos tome mnoge mlade žene i devojke, posebno iz bogatijih četvrti, ne pokrivaju glavu i nose usku odeću svetlih boja, što je najstrože zabranjeno.

Kazne za takvu vrstu prekršaja i sada su veoma stroge, a podrazumevaju javno bičevanje, novčanu kaznu i zatvor. Strogo pravilo o oblačenju zahteva od žena da pokriju glavu i nose široku i tamnu odeću, koja ne otkriva obline.

Najvećim iranskim gradovima od ponedeljka će patrolirati takozvana moralna policija, čiji je zadatak da uhapsi sve žene koje izađu na ulicu nepropisno odevene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: