Slovenija-Hrvatska: Problem granice

Slovenija Hrvatskoj uputila protestnu notu zbog hapšenja slovenačkih državljana.

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2006.

16:14

Default images

Hrvatski policajci su danas, na području gde granica Slovenije i Hrvatske još nije definitivno dogovorena, uhapsili tri slovenačka državljanina. Uhapšeni su Joško Joras, koji u tom području ima kuću, koparski advokat Danijel Starman i sudski procenitelj Dejana Žlajpah.

Sve troje uhapšeni su dok su u dvorištu Jorasove kuće pokušavali da procene štetu od poplava. Joras je odveden u prostorije hrvatske granične policije, a drugo dvoje zadržani su u dvorištu kuće. Starman je pušten tek posle intervencije ministra spoljnih poslova Slovenije Dimitrija Rupela.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije je Ambasadi Hrvatske u Ljubljani uručilo notu u kojoj protestuje zbog navedenog ponašanja, samo jednog u nizu jednostranih akata kojima Hrvatska pokušava da prejudicira rešenje graničnog pitanja Slovenije i Hrvatske. Ministarstvo dodaje da je takvo ponašanje u suprotnosti sa obavezom poštovanja sporazuma o stanju na dan osamostaljivanja Slovenije, koji su Hrvatska i Slovenija potpisale u cilju izbegavanja incidenata u području još nedefinisane granice.

Slovenačka stranka SLS najavila je da će o današnjem događaju obavestiti slovenačke poslanike u Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: