Slučaj Lora: Krivi su!

Osam hrvatskih bivših vojnih policajaca proglašeno krivim za zločine u splitskom zatvoru Lora.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

09:52

Default images

Svih osam vojnih policijaca optuženih za ratne zločine u vojnom zatvoru Lora u Splitu 1992. proglašeni su krivima i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, ukupno 53 godine. Presudu je saopštio Županijski sud u Splitu.

Kako za B92 javlja dopisnik B92 Pero Jurišin, policajcima je u Županijskom sudu u Splitu u ponovljenom postupku suđeno za ratni zločin protiv civila 1992. u vojnom zatvoru Lora. Tročlano Sudsko veće je prvooptuženog, bivšeg zapovednika zatvora Tomu Duića, i njegovog zamenika Tončija Vrkića osudilo na osam godina zatvora, Davora Banića na sedam, a Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića na po šest godina zatvora.

Policajci su osuđeni jer su kao pripadnici 72. bojne Vojne policije zbog ratnih zločina nad zatvorenicima u Vojno-istražnom zatvoru u splitskoj luci Lora, odnosno maltretiranja, batinanja i zlostavljanja, od juna do septembra 1992. Od posledica zlostavljanja umrli su zatvorenici, civili, Nenad Knežević i Gojko Bulović.

Sud je presudu doneo posle šestomesečnog suđenja, a Vrkiću, Baniću, Gudiću i Botiću, koji su prisustvovali suđenju, vreme provedeno u pritvoru biće uračunato u služenje kazne. Duić, Bajić, Bikić i Bungur su u bekstvu.

Osuđeni imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: