Zastava: Zabranite konkurenciju

Radnici Zastave zahtevaju od Vlade Srbije zabranu uvoza vozila s motorom euro3 jer bi slobodan uvoz uništio domaću fabriku.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2005.

08:46

Default images

Predstavnici sindikata fabrike Zastava automobili razgovaraće danas s gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem zbog najave da će 21. decembra blokirati magistralne puteve zbog liberalizacije uvoza automobila. Oni traže da Vlada zabrani uvoz vozila s motorom euro3, iako je to jedan od uslova da Srbija potpiše Ugovor o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom.

Predsednik Sindikata Zoran Mihajlović kaže da će uredba Vlade o slobodnom uvozu uništiti domaću automobilsku industriju. "Imamo još veću štetu jer to što nismo imali dovoljno subvencija je na neki način kompenzovano time što smo imali dobru prodaju u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Ako nam sad zbog najavljenog uvoza polovnih automobila bude smanjena prodaja automobila, bez subvencija ćemo biti mrtvi kao fabrika. Mi to ne smemo da dozvolimo", kaže on.

U Zastavi kažu da su ove godine, najviše zahvaljujući zabrani uvoza, prodali 15.000 vozila, 2.000 više nego prošle. Novi "jugo" u proseku košta koliko i polovni automobil iz uvoza, oko 4.000 evra.

Ekonomista Dejan Šoškić kaže da je vreme da se domaći proizvođači za potrošače bore kvalitetom i cenama, a ne da njihove gubitke plaćaju građani, odnosno država iz budžeta. "Nije dobro ono što smo imali godinama, da se subvencijama i carinskim zaštitama štite domaće industrije i da u toj zaštiti one nikada ne postignu određenu fazu zrelosti koja će im omogućiti da na svetskom tržištu slobodno konkurišu i pobeđuju, već smo napravili uspavane gigante koji nisu u stanju da na svetsko tržište izvoze i prodaju uz profit", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: