Restrukturiranje NIS-a neminovno

MMF želi da se pre završetka aranžmana osigura ispunjenje obaveza koje je Vlada Srbije preuzela, a to je prodaja dve rafinerije.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2005.

19:15

Default images

Zato je neophodno što pre izabrati privatizacionog savetnika, koji će odlučiti da li u to treba uključiti i neku drugu imovinu, rečeno je za B92 u izvorima MMF-a. U NIS-u, međutim, tvrde da su dosadašnji savetnici preporučivali da se ne prodaju delovi, već udeo u čitavom NIS-u.

Svi nadležni ministri u Vladi Srbije prihvatili su da se proda većinski udeo u rafinerijama početkom iduće godine. Fond je predlagao prodaju i rafinerija i pumpi, ali su se članovi vlade protivili prodaji pumpi, pa je MMF prihvatio rafinerije kao minimum, kažu za B92 izvori iz MMF-a.

Naknadno je, kako je rečeno, stigao sasvim drugačiji predlog od ministra energetike Radomira Naumova, u kome se traži da vlada ne ispuni ovu izričitu obavezu i da se samo krene u izradu strategije za prodaju NIS-a. To MMF, kako nam je rečeno, nije mogao da prihvati. Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov tvrdi suprotno: "Mi zastupamo stanovište da NIS treba posmatrati kao celinu uključujući kroz to i rafinerije, dok je MMF insistirao uglavnom samo na rafinerijama. Dakle, nema nekih nesporazuma bitnih i ja ne očekujem da će biti bilo kakvih posledica. Naravno da smo za to da bude što pre privatizacija u okviru ovoga što sam rekao. Znači, da privatni kapital dođe, da se kroz razne forme ostvari privatizacija NIS-a. To nije samo prodaja rafinerija.“

MMF izražava i ozbiljne primedbe zbog namere rukovodstva NIS-a da se dalje zadužuje kako bi se kompaniji podigla vrednost, pa tek onda privatizovala. Njihov je stav da bi potencijalna veća vrednost kompanije bila uračunata u prodajnu cenu, a novi vlasnik bi se racionalnije zaduživao, nego sadašnje rukovodstvo NIS-a.

Za privatizaciju NIS-a neophodno je ukidanje Zakona o NIS-u. Skupština Srbije trebalo bi da 22.avgusta nastavi raspravu o tom predlogu.

Demokratska stranka neće glasati za ukidanje zakona o NIS-u, između ostalog zbog toga što se ne zna koji deo NIS-a će biti iznet na prodaju.

„Pitanje koje jasno postavljam jeste zašto se ulazi u privatizaciju rafinerija bez privatizacije prodajne mreže, kada se zna da je privatizacija prodajne mreže upravo ta koja treba da podigne nivo atraktivnosti, i rafinerije između ostalog. Zatim, koji su to čudni ugovori o nekakvoj dugogodišnjoj saradnji, kooperaciji, koji se sklapaju pre same privatizacije rafinerija, i na koji način će takvi sklopljeni ugovori vezati ruke NIS-u, odnosno državi u daljoj privatizaciji, odnosno restruktuiranju NIS-a,“ kaže Aleksandar Vlahović, poslanik DS-a u Skupštini i nekadašnji ministar privrede.

Pre nego što su uputili opominjuće pismo Vojislavu Koštunici, predstavnici MMF-a su, kako nam je rečeno, u direktnom razgovoru od premijera tražili da se jasno odredi na koji način će sprovesti restrukturiranje NIS-a.

"Šta hoće MMF"

Vest o zahtevima MMF-a Vladi Srbije i dalje izaziva različite komentare.

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović kaže da se uz veće razumevanje MMF-a privatizacija elektroenergetskog sistema i reforma penzijskog sistema može uraditi u dogovorenim rokovima.

"MMF nigde ne zahteva od Srbije da reforme uspeju, a da radnici nestanu. SDP ostaje pri stavu da, ako se ne promeni predloženi zakon o  reformi penzijskog sistema, naši poslanici za to ne glasaju. Mi nismo protiv reformi, ali smo za to da se zaštite ljudi", rekao je Čović.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović kaže da je dobrobit Srbije bitnija od slepog ispunjavanja zahteva MMF-a. "Neke zemlje iz regiona nisu ispunile sve zahteve MMF-a, pa nisu trpele posledice zbog toga. Država mora da vodi računa o penzionerima koji su najugroženija kategorija stanovništva, a pre reformi bi trebalo popraviti životni standard i stanje u privredi", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: