"Koha ditore": Sastanak u Berlinu

"Koha ditore" piše da postoji plan da sastanak predsednika Srbije i Kosova bude održan u inostranstvu, u Berlinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2005.

13:13

Default images

Prema pisanju lista, međunarodni zvaničnici veruju da će Ibrahim Rugova promeniti mišljenje i prihvatiti poziv za razgovor koji mu je ranije uputio Boris Tadić. Pozivajući se na diplomate u Prištini, Briselu i Berlinu, list piše da bi susret Rugove i Tadića bio organizovan u prisustvu treće strane i da tada ne bi bilo reči o konačnom statusu Kosova.

"Velike su šanse da toliko pominjan susret Rugova-Tadić bude održan u Berlinu. Glavni grad Nemačke je izabran kao najbolje rešenje, bolje nego Beč i Budimpešta", piše list pozivajući se na neimenovanog međunarodnog zvaničnika.

U Tadićevom kabinetu kažu da ništa ne znaju o sastanku o kojem piše "Koha ditore".

"Zeri": Dve opcije za status

Drugi prištinski dnevnik, "Zeri", piše da diplomate razmatraju dve opcije za definisanje konačnog statusa Kosova - jednu, po kojoj bi na tome bili angažovani generalni sekretar Ujedinjenih nacija i Kontakt grupa i drugu, koja predviđa da ključnu ulogu i dalje ima Savet bezbednosti UN.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, "Zeri" piše da je prva opcija "praktičnija" i da bi njome bila "priznata dva glavna faktora u rešavanju statusa: generalni sekretar UN Kofi Anan i Kontakt grupa". "Druga, problematičnija, opcija predviđa nastavak uloge Saveta bezbednosti UN, koji bi takođe imenovao specijalnog izaslanika za procenu da li su dostignuti standardi" demokratskog društva koje UN traže pre početka svakog razgovora o statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: