Tamiš opao

Situacija u poplavljenom delu Banata je stabilna, vodostaj Tamiša je u opadanju, ali voda u naseljenim područjuma ne opada.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2005.

10:03

Default images

Krizni štab Republike Srbije za otklanjanje poplava u srednjem Banatu saopštava da je vodostaj na Tamišu u većem opadanju od Šaga do Rudne. Od Rudne do Jaša Tomića vodostaj je umanjen zbog izlivanja velike količine vode iz poplavljenog područja kroz proseke nasipa.

Javno preduzeće "Vode Vojvodine" takođe je potvrdilo da je stanje na poplavljenom području Banata stabilno, a očekuje se da će tako i biti u narednih nekoliko dana. Prema podacima Kriznog štaba, vodostaj Tamiša je u opadanju od Šaga do Rudne u Rumuniji, dok je od Rudne do naselja Jaša Tomić u manjem opadanju, zbog izlivanja velike količine vode iz poplavljenog područja kroz proseke nasipa. Nivo vode u Jaši Tomić opao je u poslednja 24 časa za šest centimetara, a u Međi za jedan. Takođe, opada i vodostaj u kanalu Dunav-Tisa-Dunav, što stvara povoljne uslove za gravitaciono isticanje vode. 

Generalna linija odbrane od poplava Itebej-Međa-Krajišnik-Jaša Tomić je stabilna. I dalje traju radovi na ojačavanju nasipa. Stanje na poplavljenom području se stabilizuje i popravlja jer se sigurnost lokalizacionih linija i glavne linije povećava. Na poplavljenom području vodostaj opada, a do 4. maja prognozirano je lepo vreme, bez kiše, što bi trebalo da poboljša situaciju i u narednim danima.

Lokalizacione odbrambene linije su stabilne. Pojedinačna slaba mesta, gde se pojavljuju procurenja ili izvori saniraju se odmah čim se uoče. Mehanizacija radi na ojačanju postojećih lokalizacionih linija. Ljudstva, mehanizacije, alata i materijala ima dovoljno. Pripremljene su dovoljne količine vreća sa peskom i  raspoređene na potrebne lokacije, a vršeno je ojačavanje nasipa druge linije odbrane (postavljanje folija).

Šef kriznog štaba Dušica Karabedž rekla je ranije da voda, prema podacima iz Jaše Tomića, varira: "Na momente se čini da ona opada u samom selu, ali na momente raste i to čak iznad nivoa koji je bio u momentu poplava. Stručnjaci su nam objasnili da se to dešava zato što voda u samom Tamišu raste, pa preko kanala koji su prosečeni pre nekoliko dana, voda se iz sela vraća u korito reke. Ali, sad se puno manja količina vode sliva u samu reku."

Pomoć i dalje neophodna

U međuvremenu, na teren je izašao i tim eksperata sa Instituta za epidemiologiju Vojno-medicinske akademije. Dušica Karabedž navodi da se uginule životinje svakodnevno sakupljaju i odnose u kafilerije, životinje se vakcinišu, a u toku je i pregled stoke. Ona navodi da pomoć ugroženim stanovnicima svakodnevno stiže, ali da to nije dovoljno. Imamo vode, hrane i odeće, ali nam nedostaje donjeg rublja i čarapa, objasnila je  Dušica Karabedž.

U Zrenjanin je dopremljeno 150 tona humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo srednjeg Banata, koja je prikupljena na inicijativu Izvr¹nog veća Vojvodine. Podsetimo da su u akciju prikupljanja pomoći postradalima u srednjem Banatu uključeni Narodna kancelarija i B92 i da u prostorije B92 u Bulevaru AVNOJ-a 64 i dalje možete donositi konzerviranu hranu i robu. Nadležni iz Kriznog štaba ističu da su najneophodniji donji veš, majice i čarape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: