SCG će još čekati na bezvizni režim

Mnogi su očekivali da će SCG na “belu šengensku listu” posle pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, ali to se neće dogoditi

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2005.

19:25

Default images

Da bi građani Srbije i Crne Gore slobodno putovali u Evropu, država mora da ispuni nekoliko važnih uslova. Tanja Miščević, sekretar kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, kaže da ne postoji dokument koji definiše uslove za dolazak SCG na "belu šengensku listu", ali da postoji jedan niz obaveza koje treba izvršiti.

To je ujednačavanje viznog režima unutar same državne zajednice, zatim uvođenje viza onim državama sa kojima SCG ima slobodnu viznu politiku, a EU nema, kao i pravljenje jasne veze između nekadašnje SFRJ i SCG zbog onih koji su u EU otišli sa pasošem bivše države.

Tu su takođe i izdavanje novih pasoša i prebacivanje kontrole na granici sa vojske na policiju. Ta dva uslova Miščevićeva naziva skupim investicijama: "Činjenica da je to skupo ne znači da je i neizvodljivo. To je samo argumentacija da je to za državu poprilično teško da se uradi. Ja se slažem, dolazak na "belu listu" znači relaksaciju za svakog od nas, ne morate da stojite u redu za vize, ali tu je jedan korak već napravljen."

Taj korak su olakšice za dobijanje viza koje su već dobili obrazovani stručnjaci i studenti, a sledeći na redu su biznismeni. Ali, kada će svi građani slobodno putovati u Evropu niko se ne usuđuje da prognozira, iako u vladinoj kancelariji za pridruživanje tvrde da se treba strpeti još samo malo.

U međuvremenu, ima i kategorija građana SCG kojima uopšte više ne treba viza za neke zemlje. Naime, državljani SCG sa diplomatskim i službenim pasošima u Austriju će ubuduće putovati bez viza. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković potpisao je sporazum sa šefom austrijske diplomatije Ursulom Plasnik. On je optimista da će se uskoro i sa običnim pasošima putovati slobodno: "Uskoro ćemo biti u prilici da ukinemo kompletno sve vize, jer ja sam siguran da će naš put ka Evropi biti ubrzan i da ćemo se veoma brzo kvalifikovati i za šengensku listu."

Međutim, njegova austrijska koleginica podseća na to kako stvari stoje u realnosti: "Taj put je dugačak i u velikoj meri zavisi od toga koliki je kapacitet vlasti da sprovete seriju potrebnih reformi".

Slovačka vlada, sa druge strane, namerava da uvede besplatne vize za građane Srbije i Crne Gore, najavili su u Bratislavi šef slovačke diplomatije Eduard Kukan i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Palko. Vlada je odlučila da to omogući Ukrajincima u periodu od 1. maja do kraja avgusta.

Sličan asimetrični sistem kada Slovacima vize nisu potrebne, a Ukrajinci ih tokom turističke sezone dobijaju besplatno, trebalo bi da bude primenjen i na Srbiju i Crnu Goru, a možda i na Bosnu i Hercegovinu. "Intenzivno razmatramo tu mogućnost, posebno zato što u SCG imamo našu manjinu", rekao je Kukan i dodao da je za takvu izmenu potreban sporazum dve vlade, prenosi slovačka novinska agencija TASR.

Odluku da za državljane SCG ukine plaćanje viza donela je nedavno Češka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: