EU otvorila vrata za SCG

Evropski komesar Oli Ren najavio je da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i priključenju SCG Evropskoj uniji početi na jesen.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2005.

08:06

Default images

"Zajednički cilj Evropske komisije i Saveta ministara Evropske unije jeste da na petu godišnjicu demokratskih oktobarskih promena u Srbiji pregovori uveliko budu u toku", izjavio je Ren.

Predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da je odlazak Nebojše Pavkovića u Hag potvrda povoljnog obrta u saradnji Beograda s Haškim tribunalom i da to otvara vrata za napredak u sprovođenju Studije o izvodljivosti i sklapanje Sporazuma o priključenju SCG Evropskoj uniji. Solana je izjavio da je u Hag stigao i poslednji pripadnik "paketa" o čijoj se isporuci premijer Srbije Vojislav Koštunica dogovorio sa EU.

Predstoji ozbiljan rad

Republički Savet za evropske integracije, kojim predsedava premijer Srbije Vojislav Koštunica, smatra da je neophodno učiniti sve napore kako bi se ubrzao proces pristupanja EU, pa preporučuje Kancelariji za pridruživanje Evropskoj uniji da pokrene formiranje ekspertskih radnih grupa koje bi utvrdile predlog pregovaračke pozicije Srbije u budućim pregovorima za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima navodi se da Savet podržava intenziviranje procesa harmonizacije nacionalnih zakona sa pravom Evropske unije i uključivanje predstavnika Kancelarije u rad grupa za izradu nacrta zakona. Osim toga, dodaje se u saopštenju, neophodno je izraditi Nacionalnu strategiju za pristupanje SCG EU, što pre.

(Bez) Dileme

Ministri spoljnih poslova EU su od Evropske komisije zatražili da što pre pripremi početak pregovora o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i prikljućenju SCG Uniji. Savet ministara očekuje da najnovija poboljšanja u saradnji s tribunalom u Hagu budu nastavljena i ojačana sve dok haški optuženici koji izbegavaju međunarodnu pravdu ne budu izvedeni pred sud u Hagu, saopšteno je. 

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić rekao je da više nema dileme da će svi haški optuženici koji se nalaze u Srbiji biti i izručeni tom sudu. "Tribunal od nas traži još šest optuženika, iako se ne može sa sigurnošću reći da se svi nalaze na našoj teritoriji. Ono što je naša obaveza u narednom periodu je da odredimo da li se neki od haških optuženika nalazi na teritoriji SCG. Više nema nikakve dileme da će svi optuženi biti u Hagu jer smo 90 odsto zahteva prema Tribunalu ispunili, i u pogledu optuženih i dokumenata i svedoka, koje smo oslobodili obaveze čuvanja državne i vojne tajne. Ni u Tribunalu niko više ne postavlja pitanje da li u SCG postoji volja za saradnju", kaže Ljajić.

Ljajić upozorava da država ne sme dozvoliti da dođe u situaciju u kojoj je trenutno Hrvatska, kojoj je odlazak Anta Gotovine u Hag direktna prepreka na putu ka Uniji. U slučaju Srbije i Crne Gore to bi mogao biti Ratko Mladić. "Mi ćemo početi pregovore o procesu stabilizacije i asocijacije, ali ne verujem da ćemo zaključiti taj sporazum bez ispunjavanja uslova o izručenju Mladića. Siguran sam da će u narednom periodu biti sprovođen niz operativnih akcija za utvrđivanje da li se Mladić krije na teritoriji SCG, i to akcije uz prisustvo međunarodne zajednice", kaže Ljajić.

Hadson: Više meseci pregovora

Prvi sekretar Delegacije Evropske komisije u Beogradu Dejvid Hadson ocenio je da će Srbiji i Crnoj Gori biti potrebno više meseci pregovora do potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

"Ti pregovori će trajati određen broj meseci. To će zavisiti od vaših vlasti, od brzine i njihove kompatibilnosti u pregovorima", dodao je Hadson. On je podsetio da slični pregovori sa Albanijom traju već dve godine, kao i da je taj proces sa Makedonijom završen za šest meseci.
"Taj vremenski okvir je u rukama vaše vlade", zaključio je Hadson navodeći da se radi o velikom i složenom poslu koji se, između ostalog, odnosi na usaglašavanje propisa u oblasti trgovine, poreklu robe, intelektualnoj svojini, pravosuđu i u oblasti zaštite životne sredine.

EBRD: Nastavak reformi vodi u sjajnu budućnost

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj Piter Senfej ocenio je da se Srbija i Crna Gora nalazi u veoma teškoj fazi tranzicije, ali je uveren da joj predstoji "sjajna" budućnost ako nastavi reforme.

Prihvatanje Studije o izvodljivosti i predstojeći pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji će doprineti ubrzanju reformi u SCG, kazao je on predstavljajući izveštaj EBRD o napretku tranzicije u zemljama jugoistočne Evrope u Institutu G17.

Senfej je istakao da se SCG nalazi u veoma teškoj fazi tranzicije i da je neophodan nastavak privatizacija i restrukturisanja, naročito u javnim preduzećima, kako bi se pospešile investicije i rezultati poslovanja preduzeća. "Neophodno je nastaviti sa konsolidacijom bankarskog sektora i privatizovati banke koje su u državnom vlasništvu", kazao je Senfej, ističući da u Srbiji trenutno postoji previše banaka što otežava poslovanje.

Jedna od preporuka EBRD za nastavak reformi u SCG je smanjenje javne potrošnje koja predstavlja oko 50 odsto bruto društvenog proizvoda, kao i smanjenje birokratije i korupcije. Senfej je ocenio da je u prve dve godine tranzicije SCG veoma brzo napredovala, ali da su u narednih par godina reforme usporene.

Pelikan: Kosovo jedina prepreka

Češki istoričar Jan Pelikan kaže da za SCG početak pregovora o pridruživanju EU predstavlja neobično pozitivan signal. "Po obrazovanosti, uravnoteženom civilizacijskom toku Srbija ima šanse za povoljniji položaj u EU nego njena dva suseda, Bugarska i Rumunija, iako su one više na lestvici kandidata za prijem", kaže Pelikan.

Pelikan kao jedinu prepreku na putu Srbije ka EU vidi Kosovo. "Kosovo je u dugoročnoj perspektivi za Srbiju izgubljeno i Srbija će pre ili kasnije morati da ga se odrekne i tek tada će moći da uđe u EU. Naravno, moguć je i kiparski model, kada bi Srbija ušla u EU formalno s Kosovom ali faktičiki bez njega", rekao je Pelikan, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: