Lukiću i Pavkoviću rok 12. april

Iz Vlade Srbije je saopšteno da generali Sreten Lukić i Nebojša Pavković do 12. aprila moraju da budu izručeni Hagu.

Izvor: B92, Beograd 202

Petak, 01.04.2005.

08:30

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta sa saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić, gostujući u emisiji B92 "Proces TV", izjavio je da očekuje da će se do kraja godine svi optuženi državljani SCG naći pred Haškim sudom, a da će u narednih 10 dana biti ispunjene preostale obaveze neophodne za dobijanje pozitivne Studije o izvodljivosti.

Ljajić je ponovio da je jedan od uslova za dobijanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti odlazak generala Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića u Hag. "Ako bude ustanovljeno gde se Pavković nalazi, nesumnjivo je da će on biti predat Tribunalu. To je rečeno i predstavnicima Tribunala i predstavnicima međunarodne zajednice u svim razgovorima koji su prethodili i koji prethode 12. aprilu, kada bi trebalo da bude doneta konačna odluka", kaže on. 

Na pitanje da li to znači da se u ovom trenutku ne zna gde se Pavković nalazi, Ljajić je odgovorio: "Nažalost, mislim da se ne zna gde se u ovom trenutku Pavković nalazi, što ne znači da policija neće u kratkom roku doznati."

Put Sretena Lukića za Hag pitanje je dana, kaže Ljajić. "Nema više prepreka, samo još treba da naši lekari utvrde kada će Lukiću dati otpusnu listu, odnosno kada će se obaviti poslednje pretrage koje treba da potvrde da mu se zdravstveno stanje stabilizovalo. Pitanje je samo da li će to biti danas, ili za dva- tri dana maksimalno. U svakom slučaju, više dilema nema. Ja sam danas razgovarao s predstavnicima Tribunala o mogućnostima daljeg lečenja i adekvatne medicinske kontrole, shodno preporukama koje će dati naši lekari."

Stojković: Privesti Pavkovića

Sreten Lukiæ
Ministar pravde Zoran Stojković smatra da MUP treba odmah da reaguje po nalogu Specijalnog suda za organizovani kriminal i privede Nebojšu Pavkovića, a da, s obzirom na to da generala traži i Haški tribunal, međunarodni sud ima prioritet.

Stojković je rekao da suđenje za atentat na Vuka Draškovića u Budvi i ubistvo Ivana Stambolića u Specijalnom sudu nije moglo da krene skoro godinu dana, jer se Pavković nije pojavljivao, a u tom slučaju, odnosno nakon neopravdanog nedolaska na suđenje, izdaje se nalog za privođenje. "Kada lice ne može da se nađe, određuje se pritvor sa predlogom da MUP izda poternicu. Kada se nađe, lice se lišava slobode i obezbeđuje se njegovo prisustvo na sudu", rekao je Stojković za Radio Beograd 202. 

Reč je o veoma hitnim postupcima i zbog toga bi MUP trebalo odmah da reaguje privođenjem bivšeg načelnika Generalštaba, rekao je Stojković.

S obzirom na to da generala Pavkovića traži i Haški tribunal, Stojković kaže da u slučaju njegovog privođenja oba postupka teku paralelno, s tim što Tribunal ima prioritet: "Onog trenutka kada bilo koju međunarodnu konvenciju ili ugovor ratifikujete, to postaje sastavni deo našeg prava i ima prioritet u odnosu na domaće zakonodavstvo." 

U slučaju hapšenja generala Pavkovića, u skladu sa zakonom, sledeći potez biće na Specijalnom sudu za ratne zločine, rekao je ministar: "To znači da će Sud uručiti hašku optužnicu i sprovesti redovnu proceduru. Kad taj sud kaže da su ispunjeni uslovi, on obaveštava Savet za saradnju sa Hagom, koji onda daje nalog za odlazak u Hag".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: