Ili prekid štrajka ili otkazi

Štrajk u Jat ervejzu se širi. Avioinženjeri su se pridružili štrajku svojih kolega, mehaničara. Vlada najavljuje otkaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2005.

11:29

Default images

Inspekcija rada Vlade Srbije ustanovila je da je štrajk mehaničara nezakonit. Svi koji štrajkuju pozvani su da se u utorak jave na posao, a oni koji se ne pojave dobiće otkaze. Za to vreme nacionalni avioprevoznik iznajmljuje avione stranih kompanija ne bi li prevezao putnike.

Odluko o uručivanju otkaza, ukoliko se u utorak ujutro aviomehaničari ne pojave na poslu, potiče od Vlade Srbije, pošto je inspekcija rada utvrdila da štrajk nije u skladu sa uredbom o minimumu procesa rada u javnim preduzećima. Predsednik sindikata aviomehaničara Dragan Bogdanović kaže da Vlada sa njima igra igru nerava.

Aviomehaničari odbijaju da izdaju dozvole o ispravnosti aviona za letenje, dok im se plate ne povećaju i dok ne dođe do, kako kažu, stvarnih promena u menadžmentu kompanije. Oni tvrde da je pošto je Vlada Srbije uvela privremene mere, došlo samo do zamene mesta među rukovodiocima. To smatraju i njihove kolege sa fakultetskom diplomom, avioinženjeri. Oni međutim kažu da znaju da je štrajk nelegalan.

Ako sutra ujutro svih 600 aviomehaničara nastavi štrajk, Vlada namerava da ih sve otpusti i potom raspiše konkurs za prijem novih mehaničara, s tim što bi bilo primljeno duplo manje ljudi nego što ih sada ima.

Menadžment Jata uspeo je da uspostavi saobraćaj koristeći iznajmljene avione drugih kompanija, ali u drastično smanjenom obimu. To znači da poleću samo avioni na najfrekfentnijim linijama kao što su letovi za London, Cirih i Frankfurt. Ostali letovi su ili otkazan ili se putnici preusmeravaju na letove drugih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: