Viktor Juščenko položio zakletvu

Viktor Juščenko položio je zakletvu, kao treći šef države od kada je Ukrajina postala nezavisna nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 23.01.2005.

10:30

Default images

Nekadašnji lider ukrajinske opozicije položio je predsedničku zakletvu, a SCG je predstavljao šef diplomatije Vuk Drašković. Juščenko je pročitao tekst zakletve sa rukom položenom na Bibliju i Ustav na inauguralnoj svečanosti u parlamentu, kojoj je prisustvovalo stotinak gostiju.

Juščenko je aplauzom pozdravio čitanje izbornih rezultata kojim je potvrđena njegova pobeda na izborima.

Nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo se u centru Kijeva, na Trgu nezavisnosti, kako bi proslavilo stupanje na dužnost novog predsednika Ukrajine.

Novi ukrajinski predsednik Viktor Juščenko poručio je da je njegova pobeda pobeda svih građana i da Ukrajince neće deliti ni jezik kojim govore, niti vera koju ispovedaju. "Ukrajina je danas slobodna i nezavisna. Skinuli smo breme prošlosti. Postao sam predsednik voljom naroda", izjavio je Juščenko u inauguracionom govoru, na prepunom Trgu nezavisnosti u centru Kijeva.

Govor novog ukrajinskog predsednika trajao je pola sata. Na bini pored Juščenka nalazilo se njegovih petoro dece i unuče.

Juščenko zahvalio Pauelu na ličnom angažovanju

Juščenko je, tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Kolinom Pauelom, pozdravio ulogu američkih demokratskih vrednosti u obezbeđivanju njegove izborne pobede. Juščenko je najavio da će se tokom predsedničkog mandata zalagati za približavanje zemlje Evropskoj uniji i NATO-u, uz održavanje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom.

Kako javlja Rojters, Juščenko je preneo američkom državnom sekretaru da će veliki broj građana doći na centralni kijevski trg "sa sjajem u očima". "Ovo ne bi moglo da se dogodi da nismo imali partnere koji su se zalagali za demokratske principe i delili demokratske vrednosti. I svakako tu uključujem Sjedinjene Američke Države i vaš lični doprinos", poručio je on Pauelu.

Pauel, jedan od istaknutijih gostiju na inauguraciji, preneo je Juščenku da će Vašington učiniti sve što bude mogao da mu, kako je rekao, "pomogne u ispunjavanju očekivanja koja sada imaju građani Ukrajine".  Istovremeno, više hiljada građana već se okupilo na Trgu nezavisnoti u očekivanju Juščenkovog obraćanja nakon polaganja zakletve.

Pored Pauela, inauguraciji su prisustvovali i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i predsednici bar sedam zemalja, uključujući Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku, Estoniju i Letoniju.

Kvašnjevski: Ukrajina u Evropskoj uniji za 10 godina

Proslava na Trgu nezavisnosti u Kijevu (BBC)
Poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski ocenio je da je realno da Ukrajina uđe u Evropsku uniju za 10 godina i naglasio da će Poljska u tome pomoći Kijevu, kao svom "strateškom partneru", javljaju poljski mediji.

Po dolasku na inauguraciju novog ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka u Kijev, Kvašnjevski je naglasio da je "Ukrajina bila i biće strateški partner Poljske". "Pred nama je sada novi cilj: da pomognemo Ukrajini da se što bolje integriše u evropske strukture i NATO", kazao je poljski predsednik, koji je bio jedan od ključnih posrednika u krizi oko predsedničkih izbora u Ukrajini.

Novi kurs Ukrajine

Juščenko, koji je u decembru pobedio u ponovljenom drugom krugu izbora, najavio je novi politički kurs zemlje koji će se ogledati u žestokoj borbi protiv korupcije i približavanju bivše sovjetske republike EU i NATO, uz održavanje dobrih odnosa sa Rusijom.

On će se, međutim, suočiti sa snažnom opozicijom na istoku zemlje, jakom uporištu njegovog protivkandidata na poslednjim izborima, bivšeg premijera Viktora Janukoviča. Janukovič se zalagao za čvršće veze sa Kremljom i imao je podršku bivšeg predsednika Leonida Kučme.

Juščenko planira da već u ponedeljak poseti Rusiju, na prvom putovanju u svojstvu predsednika, što govori o njegovom nastojanju da održi dobre odnose sa Moskvom. Odmah potom, on kreće u višednevnoj turneju po zapadu, u sklopu koje je predviđeno njegovo pojavljivanju u Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: