Dragomir Milošević se predao Tribunalu

General Vojske RS u penziji Dragomir Milošević, dobrovoljno se predao Haškom tribunalu i iz Beogarad je stigao u Hag.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2004.

12:09

Default images

Predstavnik Vlade Srbije u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom, minitar pravde Zoran Lončar, izjavio je da dobrovoljna predaja Dragomira Miloševića, optuženog za granatiranje i opsadu Sarajeva tokom rata u BiH, predstavlja "potvrdu modela dobrovoljne predaje" Vlade Srbije.

"Ovo je lični čin Miloševića, koji mi  visoko cenimo i spremni smo da mu pružimo garancije i maksimalno izađemo u susret da se brani sa slobode. U susret takvom činu, mislim da je on posledica visokog poverenja u politiku koju vodi Vlada Srbije", rekao je Lončar. Prema njegovim rečima, Milošević je nadležne organe države Srbije prvi put kontaktirao juče, a u Hag je otputovao u pratnji predstavnika Vlade Srbije: "Nije mi bila poznata njegova adresa, a Dragomir Milošević se nalazi na spisku onih lica koja potražuje Haški tribunal."

Lončar je rekao da je Vlada Srbije ispunila sve želje i uslove koje je Milošević postavio i najavio da će tako činiti i u svakom narednom slučaju dobrovoljne predaje.

Glavni tužilac Tribunala, Karla del Ponte, kratko je u petak u Sarajevu potvrdila prebacivanje Miloševića za Hag: "Nemam više detalja o toj operaciji, ali mi se čini se da je reč o predaji", rekla je Karla del Ponte.

Snajperi, granatiranje, ubistva...

Dragomir Milošević bio je, najpre, načelnik Štaba Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, a potom komandant tog korpusa. Optužen je za granatiranje Sarajeva. Haška optužnica, otpečaćena 20. decembra 1998, tereti ga na osnovu individualne i komandne odgovornosti za ubistvo, terorisanje i napad na stanovništvo Sarajeva, javlja dopisnik B92 iz Haga Ljubica Gojgić. 

Kako saznaje B92, Milošević nije na spisku optuženika koje haški sud traži od Srbije, a u optužnici protiv Miloševića se navodi da je, budući na vrhu komandnog lanca Romanijskog korpusa, imao pod komandom oko 18.000 vojnika, koji se, s njim, smatraju odgovornim za ubistva i ranjavanja na hiljade civila. Među žrtvama je, navodi se u optužnici, bilo ljudi svih uzrasta, uključujući i stre osobe.

U Tribunalu je već izrečena jedna presuda za granatiranje Sarajeva, kojom je general Stanislav Galić, kojeg je Milošević nasledio na mestu komandanta Romanijskog korpusa, osuđen na 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: