Ljajić: Jasno reći čiji je propust

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2004.

10:10

Default images

Rasim Ljajić putuje u Hag da bi objasnio kako je došlo do propusta u hapšenju Gorana Hadžića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je u subotu najavio da će za desetak dana otputovati u Hag, gde će pokušati da objasni zašto je došlo do propusta u hapšenju haškog optuženika Gorana Hadžića. Ovo je prva poseta jednog ministra Srbije i Crne Gore Haškom tribunalu posle najnovijih optužbi Tužilaštva za nesaradnju sa tim sudom.

"Moramo da iznesemo jasne argumente kako je došlo do toga da Goran Hadžić ne bude već u Hagu. Treba da kažemo vrlo jasno i transparentno da je reč o propustu i da ćemo sankcionisati one koji su dozvolili da se ovo dogodi. U ovom trenutku nema jasnih naznaka ko bi mogao da bude odgovoran, što ne znači da se za nekoliko dana neće utvrditi ko je odgovoran za ono što se dogodilo. Situacija je prilično jasna – zna se na koji način dolaze optužnice, zna se koje institucije su bile o tome obaveštene i u tim koordinatama treba tražiti eventualno nekog ko je ovaj propust izazvao i ko je omogućio da Goran Hadžić jednostavno nestane", kaže ministar Ljajić.

Rasim Ljajić dodaje da je situacija potpuno suprotna kada je reč o generalu Ratku Mladiću. "Po prvi put sprovodimo najozbiljnije akcije, najozbiljnije provere, koje treba da utvrde da li je on zaista u Srbiji. Mi prihvatamo sve dobronamerne usluge međunarodne zajednice, prihvatamo sve koji žele da učestvuju u ovim proverama. Drugim rečima, hoćemo da pokažemo da ne mislimo na bilo koji način da zavaravamo međunarodnu zajednicu, da fingiramo neke spektakularne akcije iza kojih ništa ne stoji. Reč je o kredibilnim proverama koje treba da ustanove da li je Mladić u Srbiji ili ne", rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić za B92 kaže da je SCG, u pogledu ustupanja dokumenata i oslobađanja svedoka čuvanja vojne tajne, pokazala zavidan stepen saradnje, ali da je došlo do zastoja kada su u pitanju iručenja optuženih.

Saradnja sa Tribunalom jedan je od uslova za dobijanje finansijske podrške Zapada, pre svih Sjedinjenih Američkih Država, koje su u junu uskratile Beogradu pomoć zbog neispunjavanja tog uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: