SAD zamrzle pomoć Srbiji

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.03.2004.

08:27

Default images

Američki državni sekretar Kolin Pauel, u skladu sa odredbama Zakona o finansijskoj pomoći inostranstvu, odlučio da ne može da potvrdi Kongresu da SCG u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, te da kao rezultat toga, 31. marta prestaje nova finansijska pomoć Srbiji, rekao je porptarol Stejt dipartmenta Adam Erel na konferenciji za štampu u sredu uveče. Kako je iz Vašingtona javila dopisnik B92 Helena Đorđević, Erel je rekao da Amerika poziva vladu u Beogradu da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i da uhapsi sve optuženike, a posebno genrala Ratka Mladića. On je rekao da, ukoliko Beograd preduzme te korake, odluka državnog sekretara može da bude ponovo razmotrena u budućnosti. Erel je rekao da se suspenzija, praktično, odnosi na deo sume od 57 miliona, od ukuopne sume pomoći Srbiji od 100 miliona dolara. Od toga su izuzete katigorije humanitarne pomoći, pomoći demokratizaciji i pomoći Kosovu i Crnoj Gori. Ričard Baučer rekao je juče da je blokirana pomoć od 25 miliona dolara.

Zvaničnici SAD su u nekoliko navrata poslednjih dana poručivali da su zabrinuti zbog nedovoljne saradnje sa Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu i tražili od Srbije da učini sve kako bi uhapsila optuženike koji su još na slobodi, posebno Ratka Mladića. Sto miliona dolara američke finansijske pomoći za 2004. godinu bilo je uslovljeno, pre svega, saradnjom sa Haškim tribunalom, ali se ove godine, po prvi put, među uslovima za nastavak pomoći našao je i direktan zahtev za izručenjem Hagu Ratka Mladića.

Podsekretar Stejt departmenta za politička pitanja Mark Grosman, koji je u utorak u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Vlade Srbije i Saveta ministara državne zajednice, rekao je da rekao da - u slučaju da Pauel donese negativnu odluku o sertifikaciji američke pomoći - nije isključeno da će ta sertifikacija kasnije biti moguća.

Grosman je rekao i to da će Pauelu preneti stav da su predstavnici vlasti u Srbiji i Crnoj Gori svesni da moraju da ispune svoje međunarodne obaveze, uključujući i saradnju sa Haškim tribunalom. Mark Grosman je rekao i da su ga stavovi njegovih domaćina uverili u to da Beograd ozbiljno shvata važnost tog pitanja: “Iz toga sam zaključio da rukovodstvo ovde shvata svoju odgovornost, i dobio sam jaka uveravanja da oni žele da ispune te uslove. Naravno, kako će se saradnja odvijati, to zavisi od njih samih, ali sam sam poručio da je po tom pitanju saradnja sa SAD zaista moguća”, kazao je Grosman.

I iz Evropske unije Srbiji i Crnoj Gori u utorak je stigla poruka o neophodnosti saradnje sa Haškim tribunalom. Evropski komesar za spoljnu politiku, Kris Paten rekao je za B92 da će EU i ubuduće insistirati na punoj saradnji sa Hagom i da ne očekuje da će nova vlada po tom pitanju okrenuti leđa Evropi.

Stručnjak za međunarodne odnose, Predrag Simić, rekao je pre nego što je sapštena odluka Vašingtona, da ne očekuje da će u međunarodnim institucijama odmah biti stopirana pomoć Srbiji: "Ne mislim da bi u ovom trenutku ni Americi ni Zapadu posle događaja na Kosovu odgovaralo da zaoštrava odnose sa Srbijom zbog izvesnog osećaja odgovornosti za ono što se tamo dogodilo. Mislim da će se sertifikacija dati u nekoj kasnijoj fazi ako dođe do pomaka u našoj politici prema Hagu, a ovde očekujem da će se cela ta priča iskoristiti za prepozicioniranje u sklopu priprema za donošenje novog ustava." 

Današnja odluka Vašingtona značiće da će delegati u svetskim institucijama dobiti instrukcije da ne podržavaju finansijske aranžmane sa Beogradom, što ih ne mora nužno zaustaviti, ali će ih sigurno usporiti. Predrag Simić kaže da bez obzira na mogućnost da pomoć, kao ranijih godina, bude odobrena kasnije, Beograd ne sme kvariti odnose sa Zapadom: "Mi možda ne očekujemo posledice kod Svetske banke, MMF-a ili Evropske banke za obnovu i razvoj, ali cena može doći od kosovskih Albanaca ili Ustavnog suda BiH, jer nemojte zaboraviti da sve ono što se događa u našem okruženju ima neke veze sa ugledom koji Beograd uživa i procenama stabilnosti njegovog položaja. Ukoliko Beograd bude išao u sukob sa međunarodnom zajednicom normalno je da će svi oni koji žele da neke račune izravnaju proceniti da je došao trenutak za tako nešto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: