Hapsenje Milosevica u toku noci

Izvor: B92

Subota, 31.03.2001.

18:09

Default images
Policija je u petak dobila nalog da uhapsi bivseg predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica, koji se, kako se saopsteno tereti za vise krivicnih dela, medju kojima je i zloupotreba polozaja. Akcija je trajala skoro 12 sati i privremeno je prekinuta da bi se izbegle zrtve i sacekao bolji momenat na nastavak. Milosevic je, oko 1.30 dao ekskluzivnu telefonsku izjavu za Radio B92, rekavsi da je dobro i da se ne plasi.

U toku noci pojavile su se nepotvrdjene informacije da je Milosevic privodjen u Palatu pravde. Tokom noci u Uzickoj ulici je doslo do pucnjave, u kojoj su lakse ranjeni fotoreporter agencije Fonet Andrija Ilic i jedan od pripadnika policije. Prvu vest da se jedna "marica", nekoliko dzipova i dvoja kola Hitne pomoci nalaze u blizini Miloseviceve kuce u Uzickoj 11 saopstio je sef poslanicke grupe SPS-a Branislav Ivkovic u petak uvece u Skupstini Srbije. On je potom pozvao socijaliste da napuste skupstinu i odu na Dedinje.

Reporter Radija B92 javio je da je oko 20 h policija blokirala ulice koje vode do Miloseviceve kuce. Ispred dva ulaza u kucu bivseg jugoslovenskog predsednika u tom trenutku se nalazilo oko dve stotine Milosevicevih pristalica. Neki od Milosevicevih cuvara bili su naoruzani metalnim i drvenim motkama, a medju funkcionerima SPS-a su bili i Bata Zivojinovic, Ivica Dacic, Oskar Kovac i Branislav Ivkovic. Reporteri su javljali da se radi o pokusaju Sluzbe Drzavne bezbednosti Srbije da zameni licno obezbedjenje Slobodana Milosevica drugim ljudima, ali da je on to odbio. BK televizija javila je da je sa Milosevicem ostalo dvadesetak telohranitelja, koji su odbili da budu zamenjeni. Asosiejted pres je citirao neimenovanog policijskog zvanicnika koji je izjavio da je medju onima koji su prihvatili da budu zamenjeni i general Senta Milenkovic, dugogodisnji sef Milosevicevog obezbedjenja, kao i jos neki telohranitelji. Branislav Ivkovic rekao je novinarima ispred Miloseviceve kuce oko 20 casova da ga je posetio i preneo da se on "dobro oseca" i da "pozdravlja narod koji ga brani". Radio B92 ubrzo zatim javlja, pozivajuci se na pouzdane izvore da je Slobodan Milosevic uhapsen i prebacen u Palatu pravde, da bi to demantovao potpredsednik SPS-a Zivorad Igic, koji ce kasnije izjaviti da ce Milosevic biti uhapsen “samo preko nas mrtvih”.

Nesto pre 23 casa, policajci su dosli pred Palatu pravde, gde je najvise bilo saobracajaca i jedan dzip specijalaca. Oni su potom napravili spalir sa obe strane ulaza za automobile.U 11 sati i 40 minuta, cetiri mercedes dzipa usla su u Palatu pravde. Dva poslednja imala su zatamnjena stakla i nije se videlo ko sedi na zadnjim sedistima. Dzipovi su se zadrzali petnaestak minuta, i kasnije su vidjeni na Dedinju. Po nekim informacijama, u jednom dzipu nalazio se Senta Milenkovic. Nekoliko stotina gradjana se okupilo ispred Palate pravde, kako su rekli nasem reporteru, da bi prisustvovali onome sto su cekali godinama. Proslo je i nekoliko automobila sa zastavama DOS-a. Brojne su bile spekulacije, medju kojima i pretpostavka da je Milosevic bio u kolima i da je na kratko boravio u Palati pravde, i potom vracen na Dedinje.

U trenutku kada su svi mediji objavili da je Milosevic uhapsen i da se nalazi u Palati pravde, poslanici republickog parlamenta su veoma ozbiljno raspravljali o amandmanima na poreske zakone koje su podneli radikali. Bilo je gotovo nemoguce dobiti prave informacije, pa su novinari preciznije odgovore zatrazili od poslanika. Vecina ih je bila potpuno nezainteresovana za hapsenje bivseg predsednika Jugoslavije.

Tako je predsednik skupstine Srbije Dragan Marsicanin, negde oko ponoci novinarima rekao da je o hapsenju Milosevica saznao iz medija i da o tome nista ne zna. Potpredsednik SDU i poslanik te stranke Vlatko Sekulovic izjavio je da je prema njegovim informacijama Slobodan Milosevic definitivno uhapsen. Savetnik saveznog ministra policije i poslanik DS Goran Vesic tvrdio je medjutim da nista ne zna o hapsenju Slobodana Milosevica ali da je licno zadovoljan ukoliko je tako nesto tacno.

U toku noci je vladala konfuzija oko vesti o Milosevicevom hapsenju. Visoki funkcioneri SPS-a tvrdili su da se Milosevic 20 minuta posle ponoci nalazio u svojoj kuci i da je pozdravio svoje pristalice koje su i dalje ostale u Uzickoj ulici. Televizija Studio B je oko jedan sat emitovala snimak na kome se nakratko vidi deo lica coveka koji izgleda kao Milosevic. Frans pres je nesto pre jedan sat po ponoci, pozivajuci se na zvanicnika u Stejt departmentu, javila da su vlasti u Beogradu obavestile Vasington da je Milosevic uhapsen i da se ocekuje saopstenje Bele kuce. Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavljuje FoNetu da "ne zna nista" o Milosevicevom hapsenju i da upravo, kod kuce, sa sinom Lukom gleda film "Gladijator".

Oko 2 casa posle ponoci do rezidencije Milosevica u Uzickoj, doslo je sezdesetak policajaca u pancirima i sa slemovima. Kordon okupljenih gradjana nije im dozvolio da udju u kucu u Uzickoj. Nakon sitnih svadja i guranja, policija je oko 02:25 h razmakla gradjane kako bi bio omogucen pristup blindiranim vozilima ulazu u rezidenciju koja cekaju ispred kuce. Oko 02:40 h doslo je do pucnjave ispred rezidencije u Uzickoj. Prethodno su dosle dodatne snage policije. Nesto pre 3 casa, policija je usla u dvoriste rezidencije i povremeno se cula pucnjava. Ambulantna kola su odvezla dva lica. Beogradski fotoreporter Andrija Ilic, saradnik novinske agencije FoNet, povredjen je oko tri casa, ranjen desnu ruku gelerom koji je prethodno pogodio teleobjektiv. Reporteri su videli i jednog lakse povredjenog pripadnika MUP-a. Na kapiji se nalazilo 20-tak specijalaca sa puskama na gotovs i pet dzipova. Prema recima funkcionera SPS Zivorada Igica, specijalne snage su se nalazile u dvoristu, ali ne i u samoj rezidenciji. Borno vozilo MUP-a pojavilo se u Uzickoj oko 3:30 h i stalo na sam ulaz u dvoriste. U dvoriste su usle dve limunzine sa nepoznatim civilima za koje se pretpostavlja da su bili visoki funkcioneri DB. Ocigledno su tada poceli pregovori koji se prekidaju oko pet, kada ove limunzine napustaju dvoriste Miloseviceve rezidencije. Milosevicu je predat nalog za hapsenje a njegov odgovor je bio da ce se boriti do kraja. Anonimni zvanicnik rekao je Rojtersu da je Vojska sprecila hapsenje Milosevica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: