Sreda, 29.08.2012.

12:04

Za i protiv RTV pretplate

NUNS je zabrinut zbog nezvaničnih najava da bi uskoro mogla da bude ukinuta pretplata za RTS. DS: Daleko od idealnog rešenja. LDP: RTS će opet postati režimski.

Izvor: B92, Beta

Default images

NUNS je pozvao Skupštinu i Vladu Srbije da, pre eventualnog donošenja ovako važne odluke, obave konsultacije sa medijskim udruženjima i asocijacijama kako bi se sagledala celina problema.

U saopštenju NUNS-a ističe se da se nikako ne bi smelo dogoditi da Javni servis, umesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije.

Novi sistem finansiranja Javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku, smatra NUNS.

Udruženje je ocenilo da je tačno da Javni servis, uglavnom zbog siromašenja stanovništva, iz pretplate dobija sve manje novca i da je potrebno nešto promeniti, ali se ne bi smelo dogoditi da trenutne okolnosti budu iskorišćene kao prilika da izvršna vlast, kroz kontrolu budžeta tog servisa, poveća upliv u uređivačku politiku.

NUNS je naveo da bi, ukoliko sistem finansiranja i bude promenjen na način koji podrazumeva izdvajanje budžetskih sredstava, bilo nužno primeniti model koji se primenjuje na nezavisne institucije, a to znači da bi parlament na početku godine trebalo da izglasa budžet kojim bi raspolagao Javni servis, bez mogućnosti da vlada i njeni organi promene utvrđeni iznos ili dinamiku priliva sredstava. Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović ocenila je da je ideja o eventualnom ukidanju pretplate za Javni servis "daleko od idealnog rešenja".

Marjanovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da bi takvo jedno pitanje trebalo rešiti konsenzusom sa novinarskim udruženjima, ali i sa parlamentom jer je status Javnog servisa uređen zakonski.

"To što je prikupljanje pretplate neefikasno ili što građani možda iskazuju nezadovoljstvo programom Javnog servisa ne znači da finansiranje treba prebaciti na budžet jer se time ukida autonomija RTS-a", kazala je ona.

Prema njenim rečima, postoje razni modeli koji bi mogli eventualno da zamene pretplatu, zbog čega je potrebno u širokoj raspravi videti koje je rešenje najbolje.

Najava ukidanja pretplate za RTS još je maglovita, ali ako se vlada odluči za to, mora da ponudi odgovor kako će Javni servis biti finansiran, a najgore rešenje bi bilo da potpadne pod uticaj vlade, izjavio je poslanik LDP Bojan Đurić.

On je rekao da nema sumnje da bi ukidanje pretplate kod velikog broja građana imalo pozitivan odjek, ali način na koji se otvara ta priča je neozbiljan, jer vlada prethodno mora da odgovori na pitanje kako će rešiti finansiranje RTS.

"RTS ima mnogo problema, mnoge funkciije javnog servisa nije ispunjavao, ali je napravio pomak u informativnom programu i najgore bi bilo da ponovo potpadne pod kontrolu izvršne vlasti, pa da svakog meseca zavisi od sredstava iz budžeta", naveo je Đurić.

On je predložio da bi bilo dobro da se RTS obezbedi garantovani iznos za ono što su funkcije Javnog servisa, ili da se možda primeni model budžeta Skupštine Srbije, gde vlada nema mogućnost da utiče na to kako će se novac koristiti. Đurić je naglasio da je svakako potrebno da se RTS reformiše.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kazao je da ne smatra da ukidanje pretplate za RTS nije dobro rešenje i da Javni servis treba da radi u interesu svih građana.

"Da li je to uvek tako ili nije, da li svi imamo svoje zamerke na program Javnog servisa i da li taj program može da se popravi ili ne, brojna su pitanja", rekao je Omerović novinarima u parlamentu.

On je, međutim, dodao da su te najave za sada samo spekulacija, zbog čega je potrebno sačekati da resorno ministarstvo sastavi predlog rešenja.

Jedinstvena Srbija je za ukidanje TV pretplate za Javni servis i podržaće ukidanje pretplate ukoliko to kao predlog dodje u Skupštinu, rekao je zamenik šefa poslanika JS Petar Petrović.

"Podržavamo inicijativu da se pretplata ukine i podržaćemo taj predlog ako dodje pred poslanike. Smatramo da je izdvajanje za pretplatu u teškoj ekonomskoj, socijalnoj i finasijskoj situaciji nepotrebno kada ima toliko mogućnosti da se gledaju drugi programi osim RTS", rekao je Petrović novinarima u parlamentu.

On je naglasio da svako treba da gleda ono što hoće kod kablovskih operatera i da to i plaća, "a ne da neko mora da gleda i plaća baš neki određeni program".

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević kaže da je sistem finansiranja Javnog servisa, programska šema i broj zaposlenih u toj medijskoj kući neodrživ i da vlada treba da izađe sa nekim predlogom, ali da o eventualnom ukidanju pretplate tek treba razgovarati.

Markićević smatra da većina građana nije zadovoljna programom RTS i da bi Javni servis više trebalo da zastupa interes građana nezavisno od toga ko je na vlasti.

On je rekao da bi možda ukidanje pretplate prema građanima bilo poštenije, posebno onima kojima je teško da odvoje novac za to, ali sa druge strane postavlja se pitanje koliko bi mogao da bude nezavisan u radu od vlasti i koliko bi zastupao interese građana kada bi ga država direktno finansirala.

Rade Veljanovski sa Fakulteta politčkih nauka kaže da je za svaku promenu načina finansiranja državne televizija potrebna izmena zakona. On takođe veruje da ukidanje pretplate nije pravo rešenje za RTS.

"Druga alternativa je da se javni servis fiansira iz budžeta ako nema para od pretplate može država da izdvoji deo para, ali ne sve da bude iz budžeta, jer je to onda put za veći uticaj države i vlasti na rad javnog servisa koji se i sada primećuje", ističe on.

Upravo iz tih razloga, preplata je, ukazuje Veljanovski, najčešći način finansiranja javnih servisa i u Evropi i u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: