Subota, 27.09.2008.

01:00

Džajić dobio državljanstvo CG

Crnogosko državljanstvo koje je dobio Dragan Džajić moglo bi da zakomplikuje krivični postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Crna Gora bi mogla da odbije njegovo izručenje srpskim pravosudnim vlastima", izjavio je profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić.

"U slučaju da Džajić ode u Crnu Goru bez namere da se vraća, Crna Gora bi mogla da odbije njegovo isporučenje našim pravosudnim vlastima na osnovu zabrane propisane njihovim krivično procesnim zakonom, iako takva zabrana nije propisana crnogorskim Ustavom", rekao je Škulić. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu je naveo da nije uobičajeno da se državljanstvo daje osobama protiv kojih je krivični postupak u toku, navodeći da je Crna Gora za to "verovatno imala dobar osnov". On je naveo da bi Crna Gora trebalo uskoro da donese novi zakon o državljanstvu, koji bi regulisao sporna pitanja.

Škulić je kazao da se za osobama koje se nalaze u bekstvu raspisuje Interpolova poternica, i obično im se sudi u odsustvu.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović saopštio je sinoć da je Džajić postao državljanin Crne Gore, odnosno da je dobio crnogorsko državljanstvo, pošto je još od 1985. godine stanovnik Miločera, gde ima kuću.

Protiv Džajića, kao i dvojice bivših funkcionera "Crvene zvezde" Vladimira Cvetkovića i Miloša Marinkovića, u toku je istraga Okružnog suda u Beogradu zbog sumnje da su nezakonito prisvajali novac od transfera nekoliko fudbalera tog kluba u inostrane klubove.

Džajić, Cvetković i Marinković, uz veliku medijsku pompu, uhapšeni su 5. februara, i u pritvoru su proveli pet meseci.

Advokat: Džajić će se odazivati sudu

Dragan Džajić će se odazvati svim sudskim pozivima i nema nameru da opstruira postupak koji se protiv njega vodi u Okružnom sudu u Beogradu, izjavio je njegov advokat Dragan Savić.

"Dobijanje crnogoskog državljanstva ništa ne menja u odnosu Džajića prema krivičnom postupku koji se vodi protiv njega i on će se kao i do sada odazivati svim pozivima suda", objasnio je Savić.

Bivši sudija, a sada advokat Božo Prelević izjavio je za B92 da bi do problema u procesu protiv Džajića ipak moglo da dođe, ukoliko se on odrekne srpskog državljanstva.

“Ja očekujem da to ne bi trebalo da zakomplikuje sam sudski postupak , ali izvršenje te kazne može da bude komplikovano ukoliko se Dragan Džajić odrekne srpskog državljanstva, uzme samo crnogorsko državljanstvo i ostane da živi u Crnoj Gori“, smatra Prelević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: