Utorak, 25.03.2014.

22:51

Obama doputovao u Brisel

Predsednik SAD Barak Obama doputovao je večeras u prvu zvaničnu posetu Belgiji, u čijoj prestonici Briselu će se sastati sa najvišim funkcionerima EU i NATO.

Izvor: Tanjug

Default images

Američkog predsednika su na aerodromu dočekali belgijski kralj Filip i premijer Elijo De Rupo, a zatim je u koloni blindiranih vozlila otišao u Brisel, gde će boraviti manje od 24 sata.

Širi centar Brisela je zatvoren za automobile, a u Obaminoj pratnji je više od 900 ljudi sa 30 blindiranih automobila, plus 350 belgijskih policajaca i vojnika na motorima.
Foto: Beta/AP
Predviđeno je da američki predsednik sutra ujutru oda počast poginulima na flandrijskom frontu u Prvom svetskom ratu, nakon čega će imati radni ručak sa predsednikom Evropske komisije Žose Manuel Barozom i Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost”, poručio je Barozo u današnjem saopštenju i naglasio da EU i SAD dele “nezamnenljivo strateške partnerstvo”.
Kralj Belgije Filip, u sredini, premijer Belgije (levo) Elio di Rupo doèekuju amerièkog predsednika (Foto: Beta/AP)
Van Rompej je u saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

Očekuje se da će veći deo razgovora biti posvećen pripajanju Krima Rusiji i jačanju trgovinske saradnje EU i SAD.

Obama će sutra imati i odvojen susret sa Andersom Fog Rasmusenom, generalnim sekretarom NATO.

Prva poseta predsednika SAD Baraka Obame Briselu koštaće Belgiju i njene poreske obveznike preko deset miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

8 min

Podeli: