Nedelja, 22.05.2011.

18:49

Raskol u Advokatskoj komori

Sukobljene struje u advokatskoj profesiji i dalje ne uspevaju da se usaglase. Glavna rasprava vodi se oko toga ko ima legitimno pravo da donosi odluke.

Izvor: B92

Default images

Pored toga, predmet debata su novi zakon o advokaturi i uvođenje fiskalnih kasa.

Skupština Advokatske komore Beograda, kojoj je prethodno Advokatska komora Srbije oduzela javna ovlašćenja, danas je poništila sednicu i sve odluke 327 beogradskih advokata iz druge struje gradske komore od pre nedelju dana, kada je traženo raspisivanje izbora organa na svim nivoima.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da je Skupština Komore, koja je održana 15. maja, "nelegitimna i nelegalna".

"Predložili su da bude dnevni red poništaj svih prethodnih skupština počev od one izborne koja je pre godinu dana na današnji dan održana, kada smo izabrali organe Komore, pa onda skupština koja je održana drugog oktobra, pa skupština koja je održana četvrtog decembra, pa skupština koja je održana. Tražili su da se to sve poništi. Dopalo se to meni ili ne kao dnevni red ja bih bio dužan da sazovem tu skupštinu da je sa njihove strane kao inicijatora, kao predlagača urađeno sve što statut predviđa, međutim nije", kaže Šoškić.

Na drugoj strani Advokat Slavko Jelovac kaže da se u vezi sa izborima u advokatskoj komori za sada vodi oko 70 sudskih postupaka i da sukobljenost advokatskih struja urušava ugled profesije.

"Advokatura sukobljena ne može da uradi definitivno ništa, zato je ovo klasična borba iz nekih ličnih materijalnih interesa za opstanak u organima komore, a ne za interes advokature", kaže Jelovac.

Na skupštini Advokatske komore Beograda mogle su se čuti i kritike na račun novog zakona o advokaturi, uvođenja fiskalnih kasa, ali i na rad Advokatske komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: