Petak, 20.06.2014.

12:03

"Kriminalci imaju ljude u MUP-u"

Kriminalne grupe imaju svoje saradnike i doušnike u MUP-u i tako izbegavaju da budu izvedeni pred lice pravde, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predsednik je u obraćanju naciji povodom situacije u srpskoj policiji istakao da ni on, ni građani, ni Vlada Srbije nisu zadovoljni borbom protiv kriminala u samoj policiji i pozvao je na nastavak reformi u MUP-u. Predsednik je zatražio od Vlade da na odgovorne funkcije postavi "iskrene i poštene borce protiv kriminala".

"Policija ne sme da se služi medijskim manipulacijama, ne sme da deluje pod pritiskom, već mora da štiti građane pred zakonom. Mora da se zna koga narod bira da se bavi politikom, a ko treba da štiti zakon", rekao je predsednik.

Nažalost, kako je konstatovao predsednik, zbog neprofesionalnog odnosa pojedinaca iz policije prema svom poslu "adekvatna borba protiv kriminala i korupcije nije moguća".

"Sa drugе stranе, vеliki broj policajaca jе štitеći bеzbеdnost svojе zеmljе i naroda nеsеbično žrtvovao svoj život ili zdravljе, ispoljavajući pri tomе izuzеtnu odlučnost i hrabrost. Zbog njih jе posеbno važno da sе institucija koja jе zadužеna za unutrašnju bеzbеdnost, vrati u okvirе morala, pravičnosti, poštеnja i pravdе", naveo je on.

Nikolić je rekao da je ubeđen da ćе Vlada Srbijе da reagovati еfikasno i zatražio je da ga Vlada o prеduzеtim mеrama izvеsti, kako bi sе o tom izvеštaju izjasnio i Savеt za nacionalnu bеzbеdnost.

U obraćanju naciji nakon sastanka o stanju u policiji s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, predsednik je rekao da napredak Srbije i bolji život nisu mogući bez postavljanja temelja društva u kom nema mesta kriminalu.

"Građani sa pravom očekuju da im država obezbedi bezbedan život bez straha, a njihovo poverenje u policiju zavisi od njene efikasnosti. Zato je potrebno da se nastave reforme u policiji da se stvori moderna, depolitizovana i efikasna služba", rekao je on.

Nakon jednoipočasovnog sastanka u Predsedništvu, danas je zakazana i sednica Biroa za koordinaciju službama bezbednosti. Sednica će biti održana u 15h, a u dva sata će se javnosti obratiti premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će o sastanku s predsednikom Nikolićem i ministrom Stefanovićem, ali i o stanju u policiji, govoriti nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

"Ne želim da se bilo ko u Srbiji bavi organima bezbednosti danima i nedeljama i da između sebe vode sukobe. To nije primereno civilizovanoj zemlji", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Inače, do ovih sastanaka dolazi dan nakon što je premijer Vučić rekao da mesec i po dana nakon formiranja Vlade postoje "različiti udari iz više oblasti društvenog života".

"Sistem bezbednosti treba da služi da obezbedi povećanu privrednu aktivnost Srbiji, a ne da država sama sebi pravi krizu", rekao je između ostalog juče Vučić.

Vučić je najavio reakciju države "u najhitnijem roku", ali nije označio ko je odgovoran za te udare.

Izjave premijera i sastanak u Predsedništvu stižu u trenutku kada u medijima traju spekulacije o smenama na visokim pozicijama u srpskoj policiji, delom zbog "slučaja Šarić", ali i u svetlu poruka iz Crne Gore koje je uputio premijer Milo Đukanović rekavši da "postoji nervoza bezbednosno-medijskih struktura u Srbiji".

Istovremeno, SNS je saopštila da će ujutru Predsedništvo te stranke razmatrati "aktuelnu političku situaciju u zemlji".

Podsetimo, pre petnaestak dana s funkcija su smenjeni načelnik saobraćajne policije MUP-a general Dragiša Simić i načelnik jedinice za zaštitu svedoka Miloš Perović.

"Šarić insistira da ide na poligraf"

Branilac Darka Šarića, okrivljenog za pranje novca i šverc kokaina, Radoslav Baćević, kaže da njegov klijent insistira da bude ispitan na poligrafu povodom svojih tvrdnji koje je izneo na suđenju, a tiču se načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića, koga takođe zove "general Papaja".

"Šarić ne da ne želi, nego je čak insistirao, da ide na poligrafsko testiranje kada je čuo da je to uradio general Milović, pošto je potpuno uveren u svoje tvrdnje", rekao je Baćević Tanjugu. Prema rečima advokata, Šarića još niko nije saslušao.

On je napomenuo da bi takvo saslušanje moglo da se obavi i bez njegovog prisustva, ali da će Šarić ipak želeti da on prisustvuje.

MUP je juče saopštio da general Milović nije lagao na poligrafu na pitanja koja su mu postavljena.

Šarić je tokom suđenja u ponedeljak izjavio da je "general Papaja" načelnik UKP Rodoljub Milović.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću i pripadnicima njegove grupe sudi se za optužbe zbog krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: