Sreda, 18.03.2015.

16:41

Izveštaj gotov, nepoznati detalji

Komisija za ispitivanje pada helikoptera, koju je formirao načelnik Generalštaba VS, završila je rad i podnela izveštaj. Javnost nije upoznata s detaljima.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug

Komisija je imala zadatak da utvrdi okolnosti nastanka vanrednog događaja udesa helikoptera HT-48 (Mi-17) i eventualnu odgovornost vojne organizacije.

U saopštenju Ministarstva odbrane se ne navode detalji iz izveštaja niti do kojih je saznanja o padu helikoptera došla komisija već se navodi da je propisano da "u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informisanja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za vanredni događaj u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je u njihovoj nadležnosti".

Portparolka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Tatjana Sekulić rekla je agenciji Beta da se ove nedelje nalazi van zemlje i da će na sva pitanja, putem i-mejla, sutra odgovoriti njen kolega iz tužilaštva.

Po zahtevu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu, Generalštab Vojske Srbije predaće izveštaj komisije za ispitivanje vanrednog događaja ovom istražnom organu, navedeno je u saopštenju.

U sastavu Komisije bila su šestorica pripadnika Vojske Srbije, eksperti u oblastima relevantnim za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, od upotrebe snaga, preko održavanja vazduhoplova do osposobljenosti posade.

Predstavljanje prvih rezultata najavljeno je za danas, a iako još ništa nije objavljeno, B92 je ranije danas dobio uveravanja i iz Ministarstva odbrane i iz Vojske Srbije da će biti poštovan rok koji je postavio general Diković.

Ova komisija trebalo bi da pruži javnosti odgovor na pitanje da li ima odgovornih u Vojsci Srbije za ono što se desilo, odnosno da li su naređenja izdavana po proceduri i da li je neko zakazao u lancu komandovanja. Druga komisija se bavi tehničkim pitanjima i direktnim razlozima za pad helikoptera - ona ispituje podatke iz "crne kutije", snimke komunikacije pilota sa kontrolnim tornjem i ostalo.

Kako je rok za kraj rada druge, tehničke komisije, 31. mart, ne treba očekivati bilo kakve izjave o ovoj tragediji iz Vojske do aprila, rečeno je za B92.

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, stradalo je sedmoro ljudi - beba stara pet dana, četvoro pilota i tehničara Vojske Srbije i dvojica medicinskih tehničara.

Poslednje informacije o nesreći objavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je pilot helikoptera neposredno pre pada rekao da "ima problem i da mora u penjanje".

Premijer je naveo i da je letelica imala dovoljno goriva za još minimum sat leta, kao i da je helikopter bio apsolutno ispravan kada je poleteo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: