Nedelja, 16.02.2014.

12:55

"Nemiri izrežirani, protiv RS"

Reditelj Emir Kusturica smatra da je višednevni narodni bunt u Federaciji BiH apsolutno izrežirani koncept protiv Republike Srpske i za stvaranje unitarne Bosne

Izvor: Tanjug

Default images

Kusturica smatra da su izrežirani za hitnu potrebu rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kusturica je, učestvujući u danas u emisiji "Sedmica" Radio Beograda, rekao da je priča o socijalnim razlozima za bunt "više priča za Dikensa" nego za njega.

"Znamo da svi, osim Rusa, žive od 250 evra, a da pritom nose Armani i da uspevaju da izdržavaju porodicu zato što su još uvek jednom nogom na selu", rekao je Kusturica komentarišući višednevne proteste u više gradova Federacije BiH poslednjih dana.

Tvrdi i da unutar bošnjačkog ešalona vladaju razne obaveštajne službe koji tu, kako je rekao, među obaveštajnu borbu završavaju na neobičan način.

"Koja je to spontana gladna masa koja u jednom danu sruši ili zapali četiri najozbiljnije institucije u jednoj državi...… Koja je to spontana gladna masa koja uspeva da zapali zgradu Predsedništva koja simbolički spaja tri naroda po Dejtonu…...Spajalo ih je i u vreme Tita", rekao je Kusturica zapitavši, najzad, koja je to gladna masa koja zapali Arhiv u kome izgori sve što se tiče Austrougarskog perioda.

Demonstracije u gradovima Federacije BiH su se 7. februara pretvorile u rušilačke i tada su zapaljene četiri zgrade kantonalne vlade, u Sarajevu sedišta federalne vlade i Predsednistva BiH.

Govoreći o obeležavanju 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata, Kusturica je rekao i da će najkasnije za 10 godina u svim gradovima Republike Srpske i Federacije početi potpisivanje peticije kojom će se tražiti revizija procesa protiv Gavrila Principa i "mladobosanaca" koji su osuđeni za Sarajevski atentat 28. juna 1914. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: