Utorak, 15.09.2015.

21:51

"Bodljikava žica ružno lice evropskog odgovora"

Mađarska potpunim zatvaranjem granica bodljikavom žicom, vojskom i drakonskim zakonima pokazuje ružno lice evropskog odgovora na rastuću krizu izbeglica.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

To je saopštila organizacija Amnesti internešenal.

Ta ogranizacija je rasporedila tim istraživača na srpsko-mađarskoj granici, gde desetine vojnika, interventna policija, psi i helikopteri patroliraju pored bodljikave žičane ograde. Prema novim zakonima, izbeglice koje pokušaju da se probiju mogle bi da budu osuđene na tri godine zatvora.

To je žalostan i šokantan odgovor za ljude koji su već traumatizovani ratom i brutalnošću, smatra zamenik direktora Amnestija Gauri van Gulik. To će hiljade izbeglica koji žele da uđu u Mađarsku samo preusmeriti, ali neće zaustaviti očajnička i opasna putovanja, dodao je on.

Istraživači Amnestija su uz gotovo potpuno zatvorenu granicu videli stotine izbeglica kako se kreću prema zatvorenom graničnom punktu, za koji su mislili da je otvoren, a videli su i grupe mladih Sirijaca koji očajnički ispituju ogradu da vide da li nekako mogu da se probiju.

"Ograde i drakonski zakoni nisu rešenje. To su ljudi koji pokušavaju da dođu do sigurnosti. Jedino rešenje za Mađarsku i EU jeste da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, pokazuju solidarnost i obezbede da tražioci azila imaju uređen pristup na teritoriju i proceduri za azil", rekao je vVn Gulik.

"Dok je EU naizgled paralizovana i nesposobna da hitno pronađe održiva rešenja, Mađarska samo maršira dalje u pogrešnom pravcu", dodao je on.

Amnesti konstatuje da su nove tranzitne zone postavljene na granici sa Srbijom, gde će se obrađivati zahtevi za azil, ali da se, po novim zakonima, one ne smatraju mađarskom teritorijom.

Pritvor izbeglica i migranata mora uvek da bude krajnja mera. Amnesti se protivi kriminalizaciji izbeglica i migranata zbog neregularnog ulaska i izlaska, dodajući da to treba posmatrati kao administrativni prekršaj.

Pošto se Srbija smatra sigurnom trećom zemljom, Amnesti strahuje da će većini izbeglica u pritvoru azil biti odbijen i da će masovno biti vraćene u Srbiju.

Azilant kome je zahtev odbijen ima pravo na sudsku reviziju, ali će žalbu morati da podnese u roku od tri dana i Amnesti brine da će zbog kratkog roka izostati pravna pomoć u zatvorenoj tranzitnoj zoni, navodi se na sajtu te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: